Новини Наука та космос 03.04.2023 о 17:00 comment views icon

Надмасивна чорна діра, за якою спостерігали вчені, раптово переспрямувала струмінь плазми в сторону Землі

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Коли струмені заряджених частинок в ядрах галактик випромінюються перпендикулярно, якщо дивитись на них з Землі, – це квазари, а коли струмені спрямовані на нашу планету – то такі ядра галактики називають блазарами. За словами астрономів, випадки «переспрямування струменів» відбуваються вкрай рідко – але один з таких помітили в далекій галактиці PBC J2333.9-2343 з надмасивною чорною дірою в центрі. 

Вважалось, що ядро галактики вже давно стихло – однак воно знов почало вибухати струменями, й на додаток, один з них змінив напрямок свого руху. 

Галактика PBC J2333.9-2343 розташована в центрі зображення, отриманого з телескопа панорамного огляду та системи швидкого реагування (Pan-STARRS) PS1. Джерело: Інститут астрономії Гавайського університету
Галактика PBC J2333.9-2343 розташована в центрі зображення, отриманого з телескопа панорамного огляду та системи швидкого реагування (Pan-STARRS) PS1. Джерело: Інститут астрономії Гавайського університету

PBC J2333.9-2343 розташована на відстані приблизно 656 млн світлових років від Землі і яскраво випромінює радіохвилі – тому її називали радіогалактикою. Враховуючи різку зміну орієнтації струменя, вчені перевизначили об’єкт як галактику з блазаром в центрі. 

«Ми почали вивчати цю галактику, оскільки вона виявила особливі властивості. Наша гіпотеза полягала в тому, що релятивістський струмінь надмасивної чорної діри змінив свій напрямок, і щоб підтвердити цю ідею, нам довелося провести багато спостережень», — сказала Лорена Ернандес-Гарсія, астроном з Інституту астрофізики в Чилі та провідний автор дослідження.

Команда почала спостерігати за галактикою в широкому діапазоні електромагнітного спектра, в тому числі за допомогою радіо-, оптичних, інфрачервоних, рентгенівських, ультрафіолетових і гамма-телескопів. 

Хоча галактики класифікуються на основі орієнтації джетів — чому вони змінюють напрямки, не дуже добре зрозуміло. Деякі астрономи припускають, що злиття галактик або чорних дір сприяє періодичним спалахам реактивної активності, і що напрямки струменів змінюються між цими спалахами.

Курс-професія "Web Design" від Skvot.
Для тих, хто давно хоче опанувати професію вебдизайнера, але не знає, з чого почати.Після 4 місяців навчання — старт в карʼєрі з двома кейсами у портфоліо.
Програма курсу і реєстрація

Така активність не дивує, оскільки вчені знають, що подібна поведінка притаманна яскравим, але рідкісним Х-подібним галактикам — помітна форма яких виникає внаслідок такої нестабільної поведінки струменів. Тож, імовірно, PBC J2333.9-2343 має Х-подібну форму:

 «Ми не бачимо явно Х-подібної форми, але це можна пояснити тим, що нові струмені спрямовані на нас, – пишуть автори у своєму дослідженні, опублікованому 20 березня в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Один на 10 000 років. Сонячну систему вразив найяскравіший в історії гамма-спалах, який засліпив наукове обладнання в космосі

Джерело: Space


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: