Новини Україна 26.04.2023 о 14:17 comment views icon

До 7 років в’язниці за брехню – у Верховній Раді хочуть запровадити кримінальну відповідальність за оманливі висловлювання в соцмережах

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

19 квітня група депутатів ВР зареєструвала законопроєкт 9223, який передбачає накладення штрафів, зобов’язання до виправних робіт чи навіть ув’язнення за оманливі заяви в соцмережах.

За словами авторів документу, він спрямований на боротьбу з фейковими акаунтами та ботами, які розповсюджують неправдиву інформацію в інтернеті для «підвищення градуса соціальної напруги‎» або впливу на прийняття рішень та вчинення дій держпосадовцями.

За порушення передбачені штрафи 1-1,3 млн грн, виправні роботи або навіть кримінальна відповідальність – до 7 років ув’язнення.

Адвокатка Уляна Красовська, в коментарі виданню Telegraf сказала, що за тяжкістю покарання дії, передбачені положеннями даного законопроєкту, «‎стоять на рівні із такими злочинами як контрабанда, торгівля людьми, зґвалтування, терористичний акт, розголошення державної таємниці, виробництво та збут зброї масового знищення та ін.».

Серед авторів документу – Георгій Мазурашу, Сергій Кузьміних, Максим Павлюк, Михайло Лаба та Олег Арсенюк. Мазурашу, який представляє президентську партію «‎Слуга народу» вже відзначався як ініціатор суперечливих законопроєктів проти «пропаганди гомосексуальності та трансгендерності», проти обслуговування українською мовою, а також за право командирів вбивати підлеглих військових чи виїздити чоловікам за кордон за гроші, згадує Хмарочос.

Георгій Мазурашу
Один з авторів законопроєкту, народний депутат України Георгій Мазурашу. Фото зі сторінки у Facebook

Ще одного «слугу‎» Сергія Кузьміних торік затримали під час отримання хабаря – тоді депутат викинув вручений НАБУ обвинувачувальний акт у вікно. А Максим Павлюк відзначився тим, що п’ять років поспіль декларував різні суми виграшів у лотерею.

У соцмережах вже критикують ініціативу, як таку, що «запровадить кримінальну відповідальність за критику влади в соцмережах‎». Тоді як сам Мазурашу каже, що це «маніпуляції‎» і в документі про це – ані слова.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Нардепка Мар’яна Безугла, представниця Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, назвала законопроєкт «зареєстрованим фейком‎»:

«З нардепами таке буває, право підпису. Ніхто таке розглядати не буде. Хоч приватизацію місяця зареєструй, хоча відміну рф можна й спробувати)…‎».


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: