Новини Технології 13.04.2023 о 17:41 comment views icon

Dolly 2.0 — перша велика мовна модель з відкритим вихідним кодом та безплатним набором даних для комерційного використання

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Американська компанія з корпоративного програмного забезпечення Databricks випустила Dolly 2.0 – наступну версію своєї великої мовної моделі (LLM) з подібними до ChatGPT функціями. Це перша LLM з відкритим вихідним кодом та набором інструкцій для навчання у вільному доступі, що допоможе компаніям використовувати ШІ-технологію для власних комерційних проєктів – без необхідності сплати за API або обміну даними з третіми сторонами.

Останніми місяцями було випущено чимало мовних моделей, подібних до GPT від OpenAI, які за багатьма визначеннями можна було вважати відкритими. Одна з таких – LLaMA від Meta, якою, своєю чергою, надихнулись Alpaca, Koala, Vicuna та Dolly 1.0

Однак багато з цих «відкритих» моделей перебували під контролем розробників систем — як-от ШІ-проєкт команди зі Стенфорду Alpaca, який був навчений на інструкціях GPT-3.5 та створений на основі LLaMA 7B. Разом з тим, умови використання OpenAI включають правило про те, що дослідники не можуть використовувати продукти систем, які конкурують з компанією.

Мета Databricks – розв’язати цю проблему. Dolly 2.0 — це велика мовна модель з 12 мільярдами параметрів, заснована на сімействі моделей штучного інтелекту Eleuther з відкритим кодом і налаштована виключно на невеликий блок інструкцій (databricks-dolly-15k), створений співробітниками Databricks. Умови ліцензування цього набору даних дозволяють використовувати, змінювати та розширювати його для будь-яких цілей, включаючи академічні чи комерційні програми.

У блозі Databricks підкреслюється, що, як і оригінальна Dolly, версія 2.0 не є найсучаснішою, але «демонструє напрочуд ефективний рівень виконання інструкцій, враховуючи розмір навчального блоку». У дописі додається, що рівень зусиль і витрат, необхідних для створення потужних технологій штучного інтелекту, «значно менший, ніж уявлялося раніше».

Завантажити модель Dolly 2.0 можна на сторінці Databricks Hugging Face, а інструкції —  на GitHub. Компанія також пропонує відвідати 25 квітня її вебінар, де роз’яснять, як організації можуть використовувати LLM.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: