Новини Наука та космос 20.10.2022 о 12:11 comment views icon

Джеймс Вебб отримав найдетальніший знімок знаменитих “Стовпів творіння”, що знаходяться в 6500 світлових років від Землі

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Зображення, отримане за допомогою камери ближнього інфрачервоного діапазону Вебба (NIRCam), дозволяє по-новому поглянути на один із найвідоміших космічних об’єктів і розглянути новонароджені зірки.

Дослідники отримали найдокладніше зображення “Стовпів Творіння” в туманності Орла, що знаходиться приблизно в 6500 світлових роках від Землі. Назву “Стовпи Творіння” об’єкт отримав через те, що газ та пил у ньому залучені до процесу формування нових зірок.

Зображення в ближньому інфрачервоному діапазоні показує навіть більше деталей, ніж знімок Габбла 2014 року, з великою кількістю зірок (особливо новонароджених). На фото не видно галактик, оскільки газ і пил міжзоряного середовища блокують віддалені об’єкти в такій щільній області.

Нові зірки – це яскраво-червоні крапки, що світяться, за оцінками вчених, їм “всього” кілька сотень тисяч років. Червоне світіння стовпів і хвилясті лінії з обох боків – результат роботи струменевих поштовхів, які збуджують водень і “допомагають” йому вибратися назовні.

Габбл вперше сфотографував “Стовпи Творіння” у 1995 році, але тоді технологія дозволила виявити лише частину зірок у регіоні. Фотографію було складено з 32 окремих знімків зроблених чотирма камерами, у тому числі ширококутною та планетарною камерою №2. На фотографії було зображено світло, що випромінюється різними хімічними елементами в хмарі, які на зведеній фотографії позначені різними кольорами: зелений колір — це водень, червоний — одноразово іонізовану сірку, а синій — двічі іонізовані атоми кисню.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

На честь 25-річчя запуску Габбла було зроблено нову фотографію “Стовпів Творіння” — більшу і з вищою роздільною здатністю. Зображення зняте ширококутною камерою №3, встановленою на телескопі у 2009 році. Повторна робота 2014 року надає більше деталей, але знімок у видимому світлі, як і раніше, залишав стовпи відносно непрозорими та приховував деякі зірки, що формуються.

Зображення "Стовпів Творіння", зроблені космічним телескопом Габбла в 1995 (ліворуч) і фото Джеймса Вебба у 2022-му (праворуч).
Зображення “Стовпів Творіння”, зроблені космічним телескопом Габбла (ліворуч), і фото Джеймса Вебба (праворуч).

Детальне зображення об’єкта зроблено телескопом Вебба не тільки для того, щоб ним милуватися. Дослідники сподіваються переглянути наявні моделі зореутворення завдяки більш точним даним про зірки, газ та пил. Що, своєю чергою, уточнить розуміння людиною раннього зіркового життя та Всесвіту загалом.

Раніше Джеймс Вебб виявив дивні молекули навколо надмасивних чорних дірок – випромінювання не знищило сполуки, а просто змінило їх властивості.

12 липня 2022 року після місяців очікувань NASA нарешті опублікувало перші наукові (повноколірні) знімки космічного телескопа імені Джеймса Вебба (JWST), що ознаменували початок його наукової програми завдовжки 10+ років. Ми робили добірку знімків і порівнювали їх із результатами роботи його попередника Габбла. Після цього JWST надав інформацію для великої кількості корисних відкриттів – зокрема зняв Юпітер з полярним сяйвом, що в тисячу разів сильніше за земне; зібрав дані, аналіз яких допоможе астрономам визначити склад атмосфери Марса та його поверхні; зробив найчіткіше фото кілець Нептуна і попрацював одночасно з Габблом, знявши момент зіткнення зонда DART з астероїдом.

Джерело: NASA, Engadget


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: