Новини Пристрої 09.03.2024 о 09:07 comment views icon

Екран Steam Deck OLED вигорає у 2,3 раза швидше, ніж у Switch OLED — експеримент ютубера

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Консоль Steam Deck OLED показала незначне вигоряння після 1500-годинного стрес-тесту, проведеного ютубером Wulff Den. Хоча 1500 годин або 63 дні — це довго, OLED-варіант Steam Deck зазнала вигоряння набагато швидше, ніж дисплей Switch OLED, який, як продемонстрував Wulff Den раніше, вигорів приблизно за 3500 годин.

З моменту створення OLED-дисплеїв проблема збереження зображення, яку називають вигоранням, була критичною. Однак найновіші OLED-панелі мають кращий дизайн, який мав би зменшити ризик вигоряння. Ютубер вирішив порівняти Steam Deck OLED з Switch OLED. Обидва пристрої на субпіксельному рівні майже ідентичні, дисплеї можуть походити від одного виробника.

Для тесту на екрані було розміщено ігровий скриншот The Legend of Zelda: Breath of the Wild (так само як і для Switch раніше) із кількома смугами тестування кольорів. Ентузіаст встановив яскравість на 100%. Скриншот та екран були в режимі SDR, яскравість становила приблизно 600 ніт.

Випробування було зупинено на позначці 1500 годин, коли з’явилися слабкі, але помітні ознаки вигоряння. Кольорами, які найшвидше вигоряли на рівні субпікселя, були червоний і синій, зелений колір залишався найстійкішим. Розмір є важливим фактором ризику вигорання, і оскільки червоні субпікселі найменші на OLED-дисплеї Steam Deck, їхнє швидше вигоряння не дивує. Однак сині субпікселі є найбільшими, але вони й вигоріли найбільше.

Що стосується елементів інтерфейсу Zelda, єдиною деталлю, що залишилася, здаються червоні серця у верхньому лівому куті. Але навіть на цій ділянці вигоряння було досить незначним, і його набагато важче розрізнити, ніж вигоряння, викликане кольоровими смугами.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Steam Deck OLED

Wulff Den припускає, що причиною швидшого вигоряння може бути яскравість. У Switch OLED вона становить лише 400 ніт, більша яскравість вимагає експоненціально більшої потужності. Вульф Ден також посилається на тест, проведений іншим ютубером, The Phawx, який перевіряв вигоряння з вмістом HDR за 1000 ніт і побачив чітке вигоряння через 750 годин. Лише на 67% яскравіше, щоб зменшити час наполовину.

Wulff Den звернувся до Valve за коментарем щодо того, чи використовує OLED Deck якісь технології запобігання вигоранню — у компанії відповіли, що ні. Однак у Valve заявили, що не знають про будь-які проблеми з вигорянням, які виникають у користувачів «за нормального використання», і що річна гарантія покриватиме вигоряння.

Хоча вигоряння може викликати занепокоєння, Wulff Den робить висновок, що ризик можна легко зменшити меншою яскравістю та вимкненням HDR. «Треба бути обережними з підвищенням яскравості». Грати на зовнішньому моніторі — ще один варіант, особливо для користувачів, які витрачають сотні годин на одну і ту ж гру.

Кастомний процесор AMD Van Gogh зі Steam Deck деталізували в мережі

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Джерело: Tom`s Hardware


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: