Новини Новини 16.03.2022 о 18:19 comment views icon

«Енергетичний безвіз». Українська енергетична система синхронізувалася з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E на рік раніше запланованого

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

16 березня Україна офіційно приєдналася до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E. Про це написали Міністр енергетики України Герман Галущенко (Facebook) та Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль (Telegram).

Системний оператор української електричної мережі НЕК «Укренерго» – NPC Ukrenergo разом з європейськими колегами завершив об’єднання вітчизняної та європейської енергосистем. Таким чином, Україна приєдналася до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E. Це зробили на рік раніше запланованого.

«Сьогодні на енергетичній мапі Україна стала частиною ЄС. Наша енергосистема відтепер є частиною об’єднаної енергосистеми Європи. Національна енергосистема більше не пов’язана з системами росії та білорусі. Ми позбулися ще однієї частини радянського спадку, за допомогою якої нас намагалися затягнути “back to USSR”

Україна і Європа становлять тепер єдиний енергетичний простір. Єдиний енергетичний «фронт», де ми підсилюємо одне одного.

Україна повертається в Європу. Україна повертається додому. Значимість сьогоднішньої події важко переоцінити».

Герман Галущенко,

Міністр енергетики України

Національна енергосистема від’єдналася від російської та білоруської енергосистем 24 лютого, за декілька годин до початку війни. ОЕС України довела свою надійність і стабільність, пропрацювавши ізольовано 21 день, замість запланованих 3-х.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, коментуючи цю подію, заявив, що це і є той «енергетичний безвіз» із Європейським Союзом, над яким уряд працював не один рік.

Завдяки підключенню до ENTSO-E енергосистема України стане більш стабільною та стійкою. Це дозволить Україні отримувати електроенергією та зберегти енергосистему навіть у разі подальших пошкоджень агресором енергетичної інфраструктури.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: