Новини WTF 01.08.2023 о 11:30 comment views icon

ФБР несвідомо застосовувало шпигунську програму розробника Pegasus — це з’ясувалося під час внутрішньої перевірки

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

У квітні 2023 року газета The New York Times виявила, що уряд США використовував шпигунське програмне забезпечення, створене ізраїльською хакерською фірмою NSO, а офіційні особи Білого дому одразу направили справу у ФБР. Після детального розслідування департамент врешті-решт виявив порушника, яким, що досить неочікувано, виявився він сам.

У 2021 році адміністрація Байдена додала NSO у чорний список, однак виявилось, що попри заборону, підрядник ФБР, телекомунікаційна компанія Riva Networks, продовжувала використовувати геолокаційний продукт NSO Landmark для відстеження контрабандистів наркотиків у Мексиці.

Заявлене шпигунське ПЗ дозволяє відстежувати мобільні телефони можливих порушників через прогалини в безпеці мобільних мереж країни. У ФБР стверджують, що Riva Networks ввела їх в оману, і з компанією було розірвано контракт. Водночас деякі джерела кажуть, що бюро використовувало шпигунське ПЗ не так давно цього року.

Білий дім не надав коментарів, чи буде він наполягати на штрафах проти Riva Networks. Урядові бази даних показують, що компанія мала численні вигідні контракти з урядовими установами, включаючи Міністерство оборони, ФБР та Управління по боротьбі з наркотиками. У жовтні компанія уклала контракт на роботу з науково-дослідною лабораторією ВПС США.

  • Раніше ізраїльську NSO Group спіймали на шпигунстві за політиками, правозахисниками та журналістами — ЗМІ отримали список потенційних об’єктів стеження Pegasus, що містив близько 50 тисяч телефонних номерів. Серед них опинилися король Марокко Мухаммед VI, президент Франції Емманюель Макрон та засновник Telegram Павло Дуров.
  • У 2019 році WhatsApp, що належить Meta (колишня Facebook), подала до суду на NSO зі звинуваченнями у незаконному використанні серверів компанії для розсилки шкідливого програмного забезпечення на 1400 телефонів. У 2021 на компанію подала скаргу Apple  та згодом запустила новий інструмент безпеки Lockdown Mode для пристроїв iPhone, iPad і Mac, призначений для запобігання цілеспрямованим кібератакам на відомих користувачів.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: