Новини Кіно 14.07.2023 о 09:20 comment views icon

Голлівуд страйкує: студії пропонували акторам разову платню за довічне володіння їхніми ШІ-копіями

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Голлівуд охопили подвійні страйки – до сценаристів, які протестують ще з травня, приєдналися їхні колеги, актори. Раніше профспілка SAG-AFTRA, яка представляє близько 160 000 акторів телебачення та кіно, оголосила, що переговори з голлівудськими студіями щодо нового контракту зазнали краху.

На окремій пресконференції актори оголосили про страйки, а Дункан Кребтрі-Айрланд, який брав участь у переговорах зі сторони SAG-AFTRA, розповів про деякі пропозиції від студій, що радше нагадують сюжет науково-фантастичного фільму. Зокрема, акторам пропонували продавати свої ШІ-скани за одноразову платню – тоді як студії володіли б такими цифровими копіями довічно і самостійно розпоряджалися, до якого проєкту їх залучити.

Використання генеративного штучного інтелекту – лише одна з проблем, через яку переговори між SAG-AFTRA та студіями зайшли в глухий кут. Решта пунктів стосуються вимог вищої зарплатні та збільшення залишкових платежів (типу роялті) від потокових сервісів для акторів.

«Якщо ми зараз не втримаємось, то опинимося в біді. Ми всі опинимося під загрозою того, що нас замінять машини», – сказала президент SAG-AFTRA Френ Дрешер.

Страйки акторів вже офіційно стартували – востаннє подвійні протести в Голлівуді відбувалися ще у 1960-х роках, коли Рональд Рейган був президентом Гільдії кіноакторів.

  • Після того, як сценаристи оголосили страйк, багато виробництв було закрито, хоча деякі зйомки фільмів і серіалів, для яких були завершені сценарії, тривали. Подвійні протести можуть призвести до припинення показу кіно та телешоу, в яких задіяні члени SAG-AFTRA, не лише в США, а й у всьому світі.
  • Очікується, що страйки матимуть негайний вплив на рекламу найкращих фільмів літа; прем’єру фільму «Оппенгеймер» у четвер у Лондоні перенесли на годину, щоб акторський склад міг бути присутнім до початку ймовірних протестів. Світові прем’єри решти великих комерційних фільмів, зокрема «Барбі» та «Місія неможлива», здебільшого вже відбулися, але їхнім зіркам буде заборонено брати участь у подальших рекламних заходах.
  • Страйки також можуть відкласти вручення премії «Еммі» до пізньої осені або навіть наступного року, повідомляють галузеві видання.

Джерело: The Verge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: