Новини Технології 11.05.2023 о 19:34 comment views icon

Google створила ШІ, який генерує музику будь-якого жанру з тестових описів — але не поспішає його випускати

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

ШІ-технологія Google MusicLM навчалась на наборі даних з 280 000 годин музики й може створювати особливо складні композиції (наприклад, для таких текстових запитів, як «чарівна джазова пісня з незабутнім соло на саксофоні та сольний співак» або «берлінське техно 90-х з низьким басом і сильними ударними»).

Своїм глибоким навчанням MusicLM власне і відрізняється від інших систем ШІ для генерування пісень – Riffusion, Dance Diffusion, власний AudioML від Google і Jukebox від OpenAI дещо обмежені технічними можливостями та меншою кількістю використаних даних.

Google створила ШІ, який генерує музику будь-якого жанру з тестових описів, але не поспішає його випускати

Музичні продукти MusicLM, на диво, звучать дуже подібно до тих, що могла б створити людина-композитор. Наприклад, у цьому фрагменті інструмент реалізував запит «Викликає відчуття загубленості в просторі»:

А тут – «Основний саундтрек аркадної гри»:

Дослідники Google кажуть, що MusicLM може взяти кілька описів, написаних послідовно (наприклад, «час медитувати», «час прокидатися», «час бігати», «час викластися на 100%») і створити свого роду мелодійну «історію» тривалістю до кількох хвилин — ідеально підходить для саундтреку до фільму.

Курс UI/UX designer від Mate academy.
Хочете навчитись створювати зручні сайти та застосунки? Навчайтесь на курсі UI/UX designer та вже через 8 місяців ви зможете почати працювати.
Отримати знижку на курс

Нижче результат MusicLM для запитів: «електронна пісня, яка грає у відеогрі», «пісня для медитації, яку грають біля річки», «вогонь», «феєрверк».

MusicLM також можна керувати за допомогою комбінації зображення та тексту або генерувати аудіо, яке «відтворюється» певним типом інструменту в певному жанрі. Можна обрати навіть рівень досвіду «музиканта», також система здатна створювати музику, натхненну місцями, епохами чи вимогами (наприклад, мотиваційна музика для тренувань).

Але MusicLM не бездоганна — деякі зразки мають спотворену якість, що є неминучим побічним ефектом процесу навчання. І хоча технічно MusicLM може генерувати людський вокал, він звучить не надто переконливо.

Водночас Google не поспішає випускати інструмент, враховуючи етичні проблеми, з якими він може стикнутися. MusicLM, як і інші системи, використовувала у навчанні захищений авторським правом матеріал, а під час експерименту виявилось, що близько 1% результатів були безпосередньо відтворені з пісень, на яких тренувалася система.

Якщо припустити, що MusicLM або подібна система одного разу стане доступною, юридичних проблем не оминути — навіть якщо технологія позиціюється як інструмент, який допомагає артистам, а не замінює їх.

Курс UI/UX designer від Mate academy.
Хочете навчитись створювати зручні сайти та застосунки? Навчайтесь на курсі UI/UX designer та вже через 8 місяців ви зможете почати працювати.
Отримати знижку на курс
  • З певними скандалами вже стикалися простіші ШІ — у 2020 році звукозаписний лейбл Jay-Z подав скаргу щодо авторських прав на YouTube-канал Vocal Synthesis за використання штучного інтелекту для створення кавер-версій пісень, таких як «We Didn’t Start the Fire» Біллі Джоела. YouTube спочатку їх прибрав, але згодом відновив, визнавши запити на видалення «неповними».
  • Нещодавно один американський гурт за допомогою ШІ-інструменту додав у свою пісню голос Jay-Z, а ютуб-блогер Grandayy створив пародійний трек про котів, який звучить штучним голосом Емінема. Великого поширення набув і трек «Heart on My Sleeve» з синтезованими ШІ голосами The Weeknd та Дрейка — пісня згодом була додана на Spotify та Apple Music, з чим активно боролася Universal Music Group.

«Не бійтесь використовувати мій голос‎» — Ґраймс підтримала авторів ШІ-треків та обіцяла ділитись з ними 50% роялті

Джерело: Techcrunch

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: