Новини Технології 24.04.2023 о 16:05 comment views icon

«Не бійтесь використовувати мій голос‎» — Ґраймс підтримала авторів ШІ-треків та обіцяла ділитись з ними 50% роялті

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

«Не бійтесь використовувати мій голос‎» — Ґраймс підтримала авторів ШІ-треків та обіцяла ділитись з ними 50% роялті

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Ексдівчина Ілона Маска та матір його дітей, канадська співачка Ґраймс, підтримала ШІ-галузь, яка використовує голоси реальних зірок для створення музичних треків.

У неділю виконавиця написала в Twitter, що готова розділити гонорари за прибутковий трек, в якому використовуватиметься її голос, згенерований штучним інтелектом.

«Я надам половину гонорару за будь-яку успішну пісню. Подібну угоду я маю з будь-яким артистом, з яким співпрацюю. Не соромтеся використовувати мій голос, штрафних санкцій не буде‎», – твітнула Ґраймс, поділившись новиною про фейкову пісню репера Дрейка та The Weeknd.

ШІ-технології синтезу голосу стають все більш популярними, і чимало ентузіастів вдаються до їх використання при створенні музичних треків. Нещодавно один американський гурт за допомогою ШІ-інструменту додав у свою пісню голос репера Jay-Z, а ютуб-блогер Grandayy створив пародійний трек про котів, який звучить штучним голосом Емінема.

Але найбільшого поширення набув трек «Heart on My Sleeve» з синтезованими ШІ голосами The Weeknd та Дрейка, доданий у TikTok користувачем Ghostwriter977. Пісня завірусилась у соцмережі, а також була додана на Spotify та Apple Music.

Системний гейм дизайнер.
Це курс, де ти почнеш концептити ігри.
Записатися

Universal Music Group, найбільша у світі музична компанія та материнська компанія Republic Records (Дрейк та The Weeknd мають ліцензії та маркетингові угоди, які розповсюджують їх музику через Republic), вимагала від сервісів заблокувати доступ до сервісів ШІ, які могли б використовувати музику на їхніх платформах для навчання своїх алгоритмів. Трек нині не доступний на основних потокових сервісах, включаючи Apple Music, Spotify, Tidal і YouTube.

«Навчання генеративного штучного інтелекту з використанням музики наших артистів (що є як порушенням наших угод, так і порушенням закону про авторське право), а також наявність контенту, створеного за його допомогою, викликає питання про те, з якого боку історії хочуть бути всі зацікавлені сторони в музичній екосистемі: на боці артистів, шанувальників і людського творчого вираження або на боці фейків, шахрайства та відмови артистам у належній компенсації», — йдеться в нещодавньому коментарі UMG виданню RollingStone.

Ґраймс, яка, як виявилось, має протилежну позицію, також сказала, що її команда створює спеціальну програму, яка зможе досить добре імітувати її голос — на цих зразках (які опублікують для загалу) надалі можна буде навчатися.

Системний гейм дизайнер.
Це курс, де ти почнеш концептити ігри.
Записатися

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: