Новини Наука та космос 21.12.2022 о 18:59 comment views icon

Місія NASA InSight згортається — ось чим запам’ятався посадковий модуль за 4 роки роботи на Марсі

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

InSight потроху втрачає свою здатність до перезаряджання — його сонячні батареї все більше покриваються пилом. Навесні марсіанський модуль працював лише на 1/10 від своєї потужності, а 19 грудня NASA оголосило, що InSight не відповів на повідомлення із Землі, і “можливо, завершив свою роботу”.

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy, and Heat Transport) почав працювати на Марсі 26 листопада 2018 року. Його місія полягала в дослідженні внутрішньої структури та складу планети протягом 709 солей (місцевих марсіанських днів), або 728 земних днів. Як і більшість інших марсіанських роботів NASA, посадковий модуль значно перевищив заплановану тривалість місії — станом на 20 грудня минуло 1445 солей.

InSight сфотографував марсіанський захід сонця 25 квітня 2019 року. Зображення: NASA/JPL-Caltech
InSight сфотографував марсіанський захід сонця 25 квітня 2019 року. Зображення: NASA/JPL-Caltech

Загибель InSight не стала несподіванкою — модуль не був обладнаний інструментами для видалення пилу, який розносить примхливий марсіанський вітер, з сонячних панелей з міркувань економії розмірів та ваги. 

Ще у квітні  NASA оголошувало про продовження InSight та ще 8 планетологічних місій:

“Якщо космічний апарат буде у робочому стані, місія InSight продовжить сейсмічний і погодний моніторинг. Однак через накопичення пилу на його сонячних батареях виробництво електроенергії дуже низьке, і модуль навряд чи продовжить роботу протягом поточної розширеної місії, якщо її сонячні батареї не очистить “пиловий диявол” Марсу”.

Згодом менше ніж через місяць NASA повідомило про очікуваний графік уповільнення посадкового модуля та дату завершення місії: грудень 2022 року (як виявилось, це був дуже точний прогноз).

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

“InSight змінив наше розуміння внутрішньої структури скелястих планет і підготував основу для майбутніх місій. Ми можемо застосувати те, що дізналися про внутрішню структуру Марса, до Землі, Місяця, Венери та навіть скелястих планет в інших сонячних системах” — сказала Лорі Глейз, директор Відділу планетарних наук NASA

NASA опублікувало прощальне селфі марсіанського модуля InSight

Оскільки рівень потужності модуля був дуже низьким цього літа, команда InSight вимкнула всі наукові прилади, крім сейсмометра, який збирав дані щонайменше до 22 жовтня 2022 року. NASA все-таки спробує ще раз зв’язатися з InSight, але якщо посадковий модуль пропустить два повідомлення поспіль, команда офіційно оголосить про завершення місії. 

Вкрита пилом сонячна панель InSight, 24 квітня 2022 року. Зображення: NASA/JPL-Caltech
Вкрита пилом сонячна панель InSight, 24 квітня 2022 року. Зображення: NASA/JPL-Caltech

Редакція Techcrunch підготувала огляд найкращих моментів з “життя” InSight. Спробуємо коротко переповісти про кожен.

Кубсати “ЄВА” та “ВОЛЛ-І”

Коли 5 травня 2018 року InSight стартував на ракеті Atlas V, на борту знаходились ще два кубсати, яких назвали “ВОЛЛ-І” та “ЄВА”. Апарати були частиною місії Mars Cube One (MarCO) — перевірка здатності кубсатів розміром з портфель виживати в глибокому космосі. Супутники успішно передали дані з Марса на Землю, а згодом з ними втратили зв’язок.

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів
MarCO-B або “ВОЛЛ-І” зробив фото Марса, відлітаючи з планети, з відстані близько 7600 кілометрів, 26 листопада 2018 року. Зображення надано: NASA/JPL-Caltech.
MarCO-B або “ВОЛЛ-І” зробив фото Марса, відлітаючи з планети, з відстані близько 7600 кілометрів, 26 листопада 2018 року. Зображення надано: NASA/JPL-Caltech

Голос Марса

InSight надалі використали для незапланованої місії  — запису того, яку звучить Марс. За допомогою мікрофона посадкового модуля вдалось почути марсіанську поверхню. Це було дуже тихо (як і очікувалося в розрідженій атмосфері) і вітряно, але захопливо. 

Мікрофон Perseverance вловив звуки “пилового диявола” на Марсі. Їх вже можна послухати на YouTube

Марсотруси

6 квітня 2019 року InSight зробив перший в історії запис марсіанської версії землетрусу — за допомогою свого інструменту SEIS. Відтоді було зафіксовано понад 1300 землетрусів, у тому числі 5-бальний (4 травня 2022 року), який став найбільшим з усіх зареєстрованих. Вивчаючи його, дослідники встановили, що склад надр Марса включає 20-37 кілометрів кори, 1560 кілометрів мантії та розплавлене ядро радіусом 1830 кілометрів. 

“Привид” магнітного поля

InSight також доставив перший магнітометр на Марс і використовував його для вивчення гірських порід — як на поверхні, так і за кілька кілометрів під нею. Там інструмент виявив сліди колишнього магнітного поля планети, якого більше не існує. Ці камені продемонстрували потужний магнетизм, приблизно в 10 разів сильніший, ніж очікували вчені на основі попередніх супутникових даних.

Марсіанська погода

Insight також служив маленькою марсіанською метеостанцією, записуючи всі види атмосферних явищ. Він зробив перший аудіозапис марсіанського вітру 1 грудня 2018 року, і зафіксував численні перепади тиску від “пилових дияволів” (пилових вихорів). Щоденні прогнози погоди на Марсі від InSight навіть публікувалися в інтернеті до 25 жовтня 2020 року.

Зонд Insight начал передавать ежедневные метеосводки с Марса

Боротьба за життя

Попри те, що InSight працював на надзвичайно низьких рівнях потужності через скупчення пилу на його сонячних батареях, він продовжував стежити за сейсмічною активністю Марса протягом літа й до цієї осені. Прилад SEIS був останнім робочим інструментом на посадковому модулі, який збирав дані принаймні до 22 жовтня. З цієї дати InSight все ще мав достатньо потужності для продовження зв’язку із Землею, але нині він замовк.

19 грудня обліковий запис InSight у Twitter опублікував, можливо, своє останнє фото: 

“У мене залишилось дуже мало сил, тому це може бути останнім зображенням, яке я надіслав. Але не переживайте за мене: мій час тут був продуктивним. Якщо зможу і надалі спілкуватися зі своєю командою, зроблю це, але незабаром я піду. Дякую, що були зі мною”.

Хто знає, можливо, людству ще доведеться зустріти InSight, вкритий ще більшою кількістю пилу — якщо колись місія з висадки астронавтів на Марс все-таки відбудеться. 


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: