Новини Наука та космос 26.05.2022 о 15:38 comment views icon

NASA опублікувало прощальне селфі марсіанського модуля InSight

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg

Максим Григор'єв

Автор новин

NASA поділилося селфі, зробленим марсіанським посадковим модулем InSight, який незабаром вийде з експлуатації, оскільки втрачає енергію через запилені сонячні батареї.

Фото було зроблено 24 квітня та опубліковано у Twitter місії космічного агентства. На знімку посадковий модуль покритий пилом і практично зливається з оточенням.

«Автопортрет у пилу», – йдеться у повідомленні Лабораторії реактивного руху NASA, яка управляє InSight.

У твіт також додана GIFка, на якій порівнюють перший знімок після посадки в грудні 2018 року, та останньої, де він покритий пилом.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Минулого тижня NASA повідомило, що модуль InSight втрачає потужність і його наукова діяльність припиниться цього літа».

«До грудня команда InSight очікує, що посадковий модуль вийде з ладу і завершить місію», – сказано в повідомленні NASA.

Місія InSight (абревіатура «Внутрішнє дослідження з використанням сейсмічних досліджень, геодезії та перенесення тепла») розпочалася на Марсі 26 листопада 2018 року і була спочатку розрахована на два земні роки. Потім місію продовжили, але сонячні панелі почали накопичувати пил та виробляти менше електрики для живлення модуля.

За даними NASA, сонячні панелі посадкового модуля зараз виробляють приблизно одну десяту від його початкової потужності 5000 Вт·год.

Фахівці агентства заявляють, що найближчими місяцями на Марсі буде більше пилу в атмосфері, що ще більше позначиться на потужностях батарей. У NASA додають, що електрика, що виробляється панелями, є пріоритетною для сейсмометра посадкового модуля, адже він може працювати тільки в певний час доби. В основному, вночі, тому що в цей час на Марсі вітер слабкіший і сейсмометру простіше зареєструвати марсотруси. Сам інструмент реєстрації сейсмоактивності відключать до кінця літа після завершення наукової фази місії.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Очікується, що на той час у модуля ще достатньо енергії для передачі інформації на Землю. Але до кінця грудня апарат, швидше за все, не зможе отримувати потрібну кількість електрики та перестане відповідати.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: