Новини Наука та космос 02.06.2022 о 08:58 comment views icon

NASA обрало приватні компанії Axiom Space та Collins Aerospace для розробки перших за чотири десятиліття нових скафандрів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Костюми американських астронавтів для виходу в космос все частіше виходять з ладу. 23 березня в астронавта Європейського космічного агентства Матіаса Маурера у шоломі з’явилася вода. І до цього подібних випадків було чимало. Скафандри Extravehicular Mobility Unit або EMU просто зносилися.

Тому 1 червня NASA оголосило, що обрало приватні компанії Axiom Space та Collins Aerospace для розробки космічного костюма під назвою EVA. Він повинен підходити для астронавтів різних габаритів, як чоловіків, так і жінок. Також Axiom Space і Collins Aerospace створять системи виходу у відкритий космос для роботи за межами Міжнародної космічної станції, дослідження місячної поверхні в рамках місії Artemis («Артеміда») та підготовки до польотів людини на Марс.

Компанії було обрано в результаті запиту контракту на послуги з дослідження позакорабельної діяльності (xEVAS). Договір дозволяє обраним постачальникам конкурувати за замовлення до 2034 року. Контракт xEVAS з безстроковим постачанням та невизначеною кількістю, заснований на проміжних етапах, має сукупну максимальну потенційну цінність 3,5 мільярда доларів за виконання всіх завдань.

Перші завдання включатимуть розробку та обслуговування першої демонстрації за межами космічної станції на низькій навколоземній орбіті та посадку на Місяць (Artemis III). Кожен партнер вкладе у розробку значної суми власні кошти. Вони зможуть отримати скафандри та вивчити інші комерційні програми, що не належать до NASA.

Експерти американського аерокосмічного агентства визначили технічні стандарти та стандарти безпеки, за якими створюватимуться скафандри. А комерційні партнери зроблять проєктування, розробку, кваліфікацію, сертифікацію та налагодять виробництво скафандрів та допоміжного обладнання для космічної станції та місій Artemis.

Ден Бербанк з Collins зазначив, що розмір космічного костюма його компанії можна «змінити» приблизно за 30 хвилин. І розробка вестиметься у партнерстві з ILC Dover та Oceaneering.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

Майк Саффредіні з Axiom Space додав, що контракт на скафандри дозволить його компанії найняти ще 300 людей для роботи над проєктом.

«Для нас це історичний день. Ці костюми увійдуть в історію, коли ми дістанемося Місяця. Ними скористаються перша кольорова людина і перша жінка», — сказала Ванесса Віч, директор Космічного центру Джонсона в NASA.

Програма Artemis Moon спрямована на повернення людей на поверхню Місяця у 2025 році, при цьому астронавти зрештою будуть проводити тижні або місяці на поверхні земного супутника під час місій, які, як очікується, запускатимуться один раз на рік у період з 2027 по 2030-ті роки.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: