Новини Наука та космос 18.04.2024 о 15:03 comment views icon

«Працює, як ППО». Паризький стартап створює реактивну «боксерську рукавицю», яка виштовхуватиме космічне сміття з орбіти

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

«Працює, як ППО». Паризький стартап створює реактивну «боксерську рукавицю», яка виштовхуватиме космічне сміття з орбіти

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Запускатимуть космічний апарат, який дістав назву Interceptor, ракетою зі спеціально обладнаного літака. Коли він подолає нижні шари атмосфери, ракета запалить свій двигун і вже на орбіті апарат від’єднається від неї.

Interceptor використовуватиме бортові датчики та двигун, аби наблизитися до цільового об’єкта — а далі «м’яко» виштовхуватиме сміття з орбіти за допомогою гігантської боксерської рукавиці.

«Увесь космічний сектор організований для виконання запланованих, тривалих місій… але очищення орбіти — це незаплановані, короткі місії», — каже Клайд Лахейн, гендиректор паризького стартапу Dark, який розробляє систему Interceptor.

У цьому сенсі Interceptor «більше схожий на ракету ППО», яка постійно має бути на готові, додає Лахейн. Водночас прямий удар апарату не створить додаткових уламків.

У 2021 році Dark завершив раунд фінансування на $5 млн, а днями закрив раунд ще на $6 млн — за участю американського інвестора Long Journey Ventures (цим фондом керує Аріель Цукерберг, молодша сестра засновника Meta).

Насправді компанія має провести ще багато роботи, аби отримати змогу безпечно зняти з орбіти, щось на кшталт другого ступеня ракети. До цього стартап був зосереджений на розробці критично важливих систем, як-от кріогенний двигун і програмне забезпечення — а нині взявся за розробку технологій, необхідних для незапланованих швидких місій Interceptor, як-от виявлення та відстеження об’єктів на великій відстані, алгоритмів автономного польоту та системи для надійного контрольованого входу.

Команда також має модернізувати літак, що обійдеться у щонайменше $50 млн (або приблизно ж таку ціну, як будівництво стартового майданчика), та готується провести демонстраційну місію у 2026 році.

Онлайн-курс "PR Basis" від Skvot.
Дізнайся нюанси різних сфер і обрери свою.Як результат — матимеш стратегію бренду у своєму портфоліо та зможеш стартувати в піарі. Інсайтами ділиться лекторка, яка має 9+ років досвіду.
Детальніше про курс
  • Космічне сміття — це будь-яка неактивна техніка або сміття, залишені людьми в космосі (допоміжні ступені ракет, неактивні супутники, усілякі уламки, гвинти, гайки чи навіть сумка з інструментами). За останніми оцінками NASA на орбіті Землі знаходиться понад 25 тис. об’єктів розміром понад 10 см — та 500 тис. розміром до 10 см.
  • На січень 2022 року загальна вага матеріалу, що обертається навколо Землі, перевищила 9000 метричних тонн. Швидкість руху сміття, як і швидкість космічних апаратів надзвичайно висока (приблизно 25 300 км/год на низькій навколоземній орбіті), тож зіткнення навіть з крихітним шматочком може створити великі проблеми для супутників чи космічних кораблів.

В NASA підтвердили, що на будинок у Флориді впала опора вантажного піддона, який скинули з МКС ще у 2021 році

Джерело: TechCrunch

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: