Новини Пристрої 27.05.2024 о 15:56 comment views icon

Пристрої з Wi-Fi 7 та Wi-Fi 6Е не можна легально використовувати в Україні – АПІТУ просить уряд врегулювати ці питання

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Пристрої з Wi-Fi 7 та Wi-Fi 6Е не можна легально використовувати в Україні – АПІТУ просить уряд врегулювати ці питання

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

На початку цього року була представлена фінальна версія високошвидкісного бездротового стандарту зв’язку Wi-Fi 7 (802.11be). Згодом виробники почали анонсувати власні рішення з підтримкою цього стандарту. Однак схоже, що українським споживачам ще доведеться деякий час чекати на появу таких пристроїв на полицях магазинів.

Зазначимо, в стандарті Wi-Fi 7 завдяки функції Multi-Link Operation (MLO) з’єднання розподіляються за трьома діапазонами частот (2,4 ГГц, 5 ГГц і 6 ГГц). Порівняно з Wi-Fi 6, новий стандарт вдвічі збільшує пропускну здатність мереж, завдяки чому забезпечується прискорення їх роботи і стабільність зв’язку при підключенні великої кількості пристроїв. Технологія Wi-Fi 7 забезпечує швидкість передачі даних близько 40 Гбіт/с, що в 4 рази перевищує можливості Wi-Fi 6, за рахунок ширшої смуги пропускання каналу 320 МГц і модуляції 4096-QAM порівняно зі смугою 160 МГц і модуляцією 1024-QAM, притаманним Wi-Fi попередніх версій.

Вже цього літа очікується постачання виробниками пристроїв з новими стандартом Wi-Fi 7. Мова йде як про виробників мережевого обладнання, так і термінальних пристроїв (ПК, ноутбуки, смартфони, планшети тощо). Однак в Україні досі не врегульовані питання гармонізації радіочастотного спектра. Тому легальне ввезення і експлуатація таких пристроїв в Україні буде неможливою. Причому, ця прикрість розповсюджується не лише на пристрої з підтримкою новітнього стандарту Wi-Fi 7, а також стосується моделей з попереднім стандартом Wi-Fi 6Е (802.11ax).

Щоб виправити це прикре непорозуміння та пришвидшити процес нормального використання в Україні сучасних пристроїв з підтримкою передових стандартів бездротового зв’язку, Асоціація підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ) звернулася до уряду. Так, АПІТУ просить Кабмін гармонізувати радіочастотний спектр для експлуатації пристроїв з підтримкою Wi-Fi 6Е та Wi-Fi 7.

АПІТУ просить уряд доручити Мінцифри та НКЕК розробити та внести до КМУ проєкти нормативних документів для забезпечення можливості імпорту, виробництва та експлуатації пристроїв, що відповідають  стандартам Wi-Fi 6Е та Wi-Fi 7, а також розробити та прийняти необхідні нормативні документи в межах повноважень Мінцифри та НКЕК. АПІТУ також просить уряд інформувати про надані доручення та часові перспективи зазначеного нормативного врегулювання.

Джерело: АПІТУ

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: