Новини Авто 11.08.2023 о 09:03 comment views icon

Роботаксі Waymo та Cruise отримали дозвіл на цілодобову роботу в Сан-Франциско

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Роботаксі Waymo та Cruise отримали дозвіл на цілодобову роботу в Сан-Франциско

Комісія з комунальних послуг Каліфорнії після шестигодинного слухання дозволила безпілотним авто Waymo та Cruise надавати послуги таксі цілодобово – це велика перемога для компаній, які витратили на технологію мільярди, поки не отримавши гідної віддачі.

Попри великий спротив суспільства, комісія прийняла рішення на користь автономних таксі (3 проти 1) – однак операторів закликали розв’язати проблеми, на які скаржиться влада та місцеві жителі, зокрема в тому, що стосується блокування доріг, створення заторів та перешкодження проїзду автівкам екстреної допомоги

Поліціянти у Сан-Франциско зупинили безпілотне таксі Cruise за порушення правил, але нічого не змогли вдіяти

Якщо з’являться повідомлення про нові інциденти – комісія зможе обмежити роботу таксі або взагалі скасувати дозволи

Waymo та Cruise  пропонували обмежені платні послуги в Сан-Франциско — Cruise стягує плату за поїздки без водія вночі, а Waymo стягує плату за свої послуги роботаксі по всьому місту в будь-який час доби, але за наявності оператора безпеки. Однак після голосування вони працюватимуть так само як Uber або Lyft: отримають доступ до всього півострова, можливість курсувати у будь-який час доби та брати гроші за усі поїздки. 

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

Під час шестигодинних слухань звучали різні думки – мешканці, які виступають проти компаній, говорили про несправні автомобілі, які ламаються посеред перехресть і заважають проїзду, а прихильники називали такі авто «‎безпечнішими» і говорили про їхню потенційну користь для водіїв з обмеженими можливостями, які наразі не мають належних транспортних засобів. 

Згадували й про те, що роботаксі «‎обвішані камерами й датчиками», що робить їх «‎інструментами державного спостереження», а також говорили про потенційну втрату робочих місць. 

Протягом кількох місяців міська влада Сан-Франциско закликала штат відкласти голосування, посилаючись на низку інцидентів, під час яких автономні транспортні засоби зупиняли рух, блокували автобуси або перешкоджали машинам екстреної допомоги. Міське транспортне агентство, пожежне управління та поліцейське управління подали скарги до комісії із закликом переглянути план цілодобового обслуговування. Активісти ж знайшли спосіб знешкодити ненависні їм роботаксі – вони вимикали автівки, встановивши дорожні конуси на капот.

Хейтери роботаксі в Сан-Франциско вимикають автівки дорожніми конусами – ставлять їх на капот та втікають
Свою витівку в Twitter і TikTok активісти прозвали Safe Street Rebel та заохочували інших людей, яким набридло, що роботаксі блокують рух, долучитись до акції.

Утім Комісія з комунальних послуг заявила, що Waymo і Cruise виконали всі свої зобов’язання, викладені в нормативно-правовій базі штату – в тому, що стосується тестування автономних автомобілів і комерційної експлуатації.

«Ми повинні базувати наше рішення на цих даних і доказах, а також на наших повноваження. Очікуємо, що оператори роботаксі будуть співпрацювати з правоохоронними органами, міською владою для розв’язання проблем», – сказала Аліса Бушинг Рейнольдс, президент комісії. 

Джерело: The Verge, Techcrunch


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: