Новини Технології 13.02.2024 о 15:51 comment views icon

Роботи-гуманоїди 1X, яку фінансує OpenAI, досягли вражаючого прогресу в автономній роботі (відео)

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Роботи-гуманоїди 1X, яку фінансує OpenAI, досягли вражаючого прогресу в автономній роботі (відео)

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

«На демонстрації немає комп’ютерної графіки, прискорення відео чи сценарного відтворення. Все контролюється нейромережами. На швидкості 1X».

Такими словами норвезька компанія зі штучного інтелекту та робототехніки описує роботу своїх андроїдів на новому відео. Раніше OpenAI фінансово підтримала 1X, інвестувавши $25 млн в рамках раунду фінансування Серії А — подальша Серія B вартістю вже у $100 млн продемонструвала, наскільки важлива увага розробника ChatGPT в наші часи.

У порівнянні версіями, над якими працюють Tesla чи Agility, роботи 1X виглядають дещо «неозброєними» — гуманоїд, на ім’я Eve, поки не має спритних і подібних до людських рук (натомість тут щось схоже на пазурі), а також ніг (робот просто котиться на парі приводних коліс, балансуючи на третьому маленькому колесі позаду).

Насправді двонога версія в 1X вже є — і це Neo з начебто гарно сконструйованими руками. Ймовірно, компанія вважає, що для початкової роботи загального призначення руки з естетичними «музичними» пальцями не знадобляться, а по бетонній підлозі фабричних складів краще проїхатись на колесах.

Водночас забезпечення ходьби на двох ногах чи делікатних маніпуляцій з предметами — не головна перешкода для запуску робочих андроїдів. Тут скоріше треба швидко навчитись завданням, а потім виконувати їх автономно (Optimus Tesla, до прикладу, викликав багато питань щодо цього, коли складав сорочку в нещодавній демонстрації).

В цьому контексті можна порівняти велику перевагу 1X на цьому відео:

Кіноклуб "Забагато драми" від Skvot.
10 лекцій та 10 практикумів, щоб зрозуміти мистецтво кіномови.Сформуй власний смак та бібліотеку фільмів і навчись писати рецензії.
Програма кіноклубу

Наведені вище завдання не є надзвичайно складними, але купа роботів доволі успішно й автономно з ними справляються: хапають речі чи підіймають з підлоги, кладуть у коробки тощо. Вони також самі відчиняють двері, підходять до зарядних станцій і підключаються до електромережі.

По суті, компанія навчила 30 ботів Eve ряду окремих завдань, використовуючи імітацію навчання через відео та телеоперацію. Модель поведінки потім налаштували відповідно до можливостей певного середовища складських завдань, загальних маніпуляцій з дверима тощо а потім, нарешті, навчили ботів конкретним завданням, які вони мали виконувати.

Джерело: New Atlas

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: