Новини Military Tech 14.11.2023 о 14:24 comment views icon

«Рука Зевса‎». Біопротези Aether дозволяють підіймати вагу до 35 кг і мають 12 режимів керування — частину відправлять в Україну

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Ще одна особливість протеза — чутливість, яка дає змогу взяти механічними пальцями сире яйце і не розчавити його.

Джеремі Шредер втратив руку ще у 2011 році — її ампутували після аварії. Водночас чоловік, якому на цю мить вже виповнилось 42 роки, нині керує невеличкою фермою, самостійно водить трактор, збирає врожай і доглядає за тваринами.

Шредер носить біонічну руку Zeus (рука Зевса) від Aether Biomedical, яка здатна підіймати вагу до 35 кг і розрахована на 12 різних режимів роботи. За словами чоловіка, який нині є амбасадором компанії, протез придатний «‎для всього» у повсякденному житті — керування вантажівкою, перенесення пакетів з їжею чи догляду за дітьми.

Джеремі Шредер з рукою Зевса. Фото: Aether Biomedical
Джеремі Шредер з рукою Зевса. Фото: Aether Biomedical

Заснована у 2018 році Aether базується у Польщі з американською штаб-квартирою в Чикаго. Компанія працює з ампутованими верхніми кінцівками, а її протез можна встановити будь-якому пацієнту з рівнем ампутації руки від зап’ястя до плеча. Нині близько 200 людей використовують «‎руку Зевса» та інші біонічні руки Aether, які керуються електричними сигналами, щоб транслювати сигнали м’язів про рух у протез. Наприклад, коли пацієнт збирається взяти чашку чи затиснути голку, датчики Aether виявляють сигнали та передають у програмне забезпечення, яке перетворює їх на дію.

«Майже все, про що ви думаєте, можна зробити», — сказав Шредер.

За словами CEO Aether Дхрува Агравала, «‎рука Зевса» — найсильніша біонічна рука на ринку, та єдина якою можна керувати через програму. Зазвичай пристрій коригують для кожного пацієнта окремо під час особистого візиту до лікаря, однак власники пристроїв Aether можуть робити це віддалено (але теж за участі лікаря) — просто увійшовши на хмарну платформу компанії та змінивши налаштування.

Протез складається з 7 модулів, які можна легко замінити в кабінеті лікаря, каже Сарра Маллен, керівник відділу операцій Aether в США — тоді як інші біонічні руки потрібно повертати виробнику для ремонту, залишаючи пацієнтів без протеза на довгий час.

«Рука Зевса‎». Біопротези Aether дозволяють підіймати вагу до 35 кг і мають 12 режимів керування — частину відправлять в Україну

«Рука Зевса‎» схвалена Управлінням з контролю за продуктами й ліками США, і вона покривається всіма основними страховими компаніями. Вартість протеза залежить від конституції тіла самої людини.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Днями Aether отримала фінансування у розмірі $5,8 млн, яке використають для вдосконалення виробничого процесу компанії.

Лише в США приблизно від 800 000 до 1 мільйона людей мають ампутації верхніх кінцівок. Aether також планує передати свої пристрої в Україну — людям, які постраждали від війни. За словами Агравала, компанія відправить свою команду в країну за кілька тижнів — і очікує, що за наступні 1,5 року «‎руку Зевса» отримають від 300 до 500 людей.

Пацієнтам, які вперше використовують біонічну руку, знадобиться від 4 до 6 тижнів, аби навчитись комфортно використовувати її. Водночас інший пацієнт Aether, 61-річний Ендрю Гітц, оволодів рукою Зевса всього за 10 хвилин.

Ендрю Гітц з рукою Зевса. Фото: Aether Biomedical
Ендрю Гітц з рукою Зевса. Фото: Aether Biomedical

Гітцу зробили планову ампутацію руки до ліктя у 2019-му році після серйозної аварії й надалі він неодноразово намагався використовувати біонічний протез — пощастило лише з Aether.

Як і Шредер, Гітц веде активний спосіб життя та керує невеликою фермою разом зі своєю дружиною. Він доглядає курей, овець, кіз, ослів тощо. Чоловік каже, що рука Зевса чудово тримає граблі та лопати, допомагає керувати трактором, носити корм і збирати сіно.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Але особливість, яка найбільше зацікавила Гітца, в порівнянні з рештою протезів — м’яке захоплення, яке дає змогу взяти механічними пальцями сире яйце і не розчавити його.

Джерело: CNBC

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: