Новини Крипто 14.10.2022 о 17:42 comment views icon

Сальвадор вже більше року використовує Bitcoin для платежів – це принесло $375 млн витрат, $60 млн збитків, а криптовалюта так і не стала популярною

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Пройшло понад рік відколи Сальвадор став першою країною, яка зробила біткойн законним платіжним засобом. І поки загальнонаціональний крипто-експеримент виглядає таким, що дещо розчаровує.

«Я не думаю, що щось змінилося, за винятком того, що країна стала більш впізнаваною, ніж раніше, але економічне життя сальвадорців залишається таким самим або навіть гіршим, ніж кілька років тому», — сказав інженер-розробник Асеведо, який працює в столиці Сан-Сальвадор.

Дані Bloomberg Economics показують, що Сальвадор очолює рейтинг країн з ринком, що формується, вразливих до дефолту. Зіставлення боргу Сальвадора до ВВП цього року має сягнути майже 87%. Найбільші світові кредитори не надто зацікавлені у наданні фінансів країні, яка робить ставку на один із найнестабільніших активів на планеті. З того часу, як Сальвадор почав свій експеримент, ціна Bitcoin впала приблизно на 60%.

Хоча в Сальвадорі згідно із законом від 7 вересня 2021 року тепер ціни можуть вказуватися в біткоїнах, податкові відрахування можуть оплачуватись цифровою валютою, а обміни в біткойнах не обкладаються податком на приріст капіталу, це не дуже допомогло країні. Тут близько 70% населення не має доступу до традиційних фінансових послуг, а мобільні телефони з виходом до інтернету мають близько 64,6% населення.

Зазначається, що хоча біткойн став темою для розмов, його проникнення залишається низьким. Дуже мало компаній приймають криптовалюту до оплати – близько 20%. А самих сальвадорців, які бажають розрахуватись цифровим токеном, ще менше. Причому багато компаній, які формально заявляють про прийняття платежів у біткойнах, фактично не обслуговують розрахунки в криптовалюті. Вони використовують відмовки, наприклад про те, що не працює система або біткойн-гаманець. Тож криптовалюта не проникла у національну торгівлю.

Водночас у Сальвадорі запустили національний віртуальний гаманець chivo, який нібито використовує близько 60% населення. Зараз більше сальвадорців мають гаманці chivo, аніж традиційні банківські рахунки. Але опублікований у квітні звіт показав, що лише 20% із тих, хто завантажив гаманець, продовжували його використовувати після того, як витратили урядовий бонус у розмірі $30. При цьому багато користувачів державного крипто-гаманця скаржилися на технічні проблеми. Ще частина людей стала жертвами шахрайства. Хакери використовували їхній національний ідентифікаційний номер, щоб відкрити електронний гаманець chivo та отримати безкоштовні $30.

Курс Frontend.
Frontend розробник може легко створити сторінки вебсайту чи вебдодаток. Тому після курсу ви станете затребуваним фахівцем у сфері, що розвивається.
Інформація про курс

Уряд Сальвадора сподівався, що використання chivo допоможе заощадити на комісіях за грошові перекази, які надсилають додому мігранти. Такі надходження становлять близько 20% ВВП країни та близько 60% доходу деяких домогосподарств. Наявні сервіси беруть комісію у розмірі 10% і більше за міжнародні перекази, які займають кілька днів та потребують особистої присутності. Але у 2022 році лише 1,6% грошових переказів було відправлено до Сальвадора через цифрові гаманці. Вони не здобули популярності через складність купівлі та продажу біткойнів за долари: високої волатильності та вимог до технічних знань.

Криптовалютний експеримент завдає прямих фінансових втрат державі. Уряд має нереалізовані бухгалтерські збитки від операцій з біткойнами в розмірі близько $60 млн. Але фактичну суму збитків буде зафіксовано тільки після того, як країна вийде зі своєї позиції щодо біткойнів. За оцінками, разом весь експеримент і всі пов’язані з ним витрати обійшлися уряду в $375 млн.

Джерело: cnbc

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: