Новини Наука та космос 12.10.2022 о 19:18 comment views icon

SpaceX анонсувала другий приватний політ до Місяця на Starship: 2 пасажирські місця з 12 доступних викупив американський бізнесмен Денніс Тіто, який раніше побував на МКС

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Компанію Деннісу складе його дружина Акіко, яка стане першою жінкою, яка здійснить політ на космічному кораблі Starship компанії SpaceX.

Півтора роки тому подружжя Тіто побувало у штаб-квартирі SpaceX у Хоторні, штат Каліфорнія. Під час туру, серед іншого, обговорювалися можливі космічні туристичні польоти, та ідея “навколомісячного” – зацікавила пару найбільше.

“Ми подивилися один на одного і одразу все зрозуміли”, – сказав Денніс Тіто.

У середу Тіто (який раніше став першою людиною у світі, непрофесійним астронавтом, який вирушив у космос за власний кошт) оголосив про купівлю 2 місць із 12 доступних для приватних польотів SpaceX навколо Місяця.

SpaceX анонсувала другий приватний політ до Місяця на Starship: 2 пасажирські місця з 12 доступних викупив американський бізнесмен Денніс Тіто, який раніше побував на МКС
«Туристична путівка» в космос у 2001 році обійшлася першому космічному туристу Деннісу Тіто в $20 млн.

Близько тижня корабель пробуде в дорозі до супутника Землі, після чого пролетить на відстані близько 40 км від його поверхні і повернеться назад. Десять інших місць на Starship також доступні для покупки – проте вартість Денніс не має права розголошувати.

Таким чином, кількість запланованих приватних космічних польотів людини на Starship збільшилася до трьох: серед них місія Polaris III мільярдера Джареда Айзекмана (спонсора і командира екіпажу SpaceX Inspiration4 – першого приватного польоту людини в космос із виключно цивільними членами екіпажу), який вийде на низьку навколоземну орбіту; перший комерційний “навколомісячний” політ японського мільярдера Юсаки Маедзави; друга місія до Місяця з Тіто та його дружиною.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

SpaceX також уклала контракт з NASA на першу висадку людини на Місяць у рамках програми Artemis, проте поки що астронавтів запускатимуть на окремій ракеті, після чого вони “зустрічатимуться” зі Starship на місячній орбіті, щоб спуститися на поверхню Місяця і піднятися назад.

Терміни реалізації всіх цих місій залежать від розробки корабля Starship, який може здійснити дебютний орбітальний випробувальний політ у найближчі місяці з Південного Техасу. Після цього він здійснить десятки безпілотних місій, переважно з корисними навантаженнями інтернет-супутників Starlink, перш ніж люди піднімуться на його борт.

Акико и Деннис Тито — заказчики второй окололунной миссии SpaceX на борту Starship
Акіко та Денніс Тіто — замовники другої “навколомісячної” місії SpaceX на борту Starship

Тіто, якому нещодавно виповнилося 82 роки, сказав, що готовий зачекати. Після підписання контракту влітку 2021 року він разом із Акіко пройшов два дні фізіологічних тестів та ще день когнітивних тестів.

“Вони шукали всі можливі проблеми, і виявилося, що їх не було. Ми обидва пройшли перевірку з честю”, – сказав Денніс.

На сьогоднішній момент найстаршою людиною, яка побувала в космосі, вважається канадський актор Вільям Шетнер (який зіграв роль капітана зорельота Джеймса Т. Кірка в кіноепопеї “Зоряний шлях”). Вільям літав на борту літака New Shepard компанії Blue Origin у жовтні минулого року у віці 90 років (проте це був лише короткий 10-хвилинний суборбітальний політ). А ось колишній астронавт NASA Джон Гленн у віці 77 років провів на орбіті 9 днів у 1988 році.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Враховуючи обсяг майбутніх розробок, Starship навряд чи буде готовий до польотів навколо Місяця з екіпажем до 2025 року, і ця дата, ймовірно, переміститься на пізніші десятиліття.

“Мої особисті часові рамки такі, що ми готові чекати, поки ми здорові. Ми не можемо форсувати події. Це станеться, коли станеться”, – каже Тіто.

Оголошення Тіто було зроблено під час відвідування об’єкту SpaceX Starbase у Південному Техасі, де компанія збирає прототипи космічних кораблів та тестує транспортні засоби. Денніс сказав, що стежить за ходом розробки на YouTube і назвав випробувальні установки “приголомшливими”.

Через 8 років після першого польоту Тіто у квітні 2001 року, ще 6 людей вирушили на “Союзі” у космос, заплативши від 20 до 30 мільйонів доларів. Потім протягом десятиліття про космічний туризм не було звісток взагалі. Тіто сподівається, що індустрія приватних космічних польотів розквітне, а їхня вартість скоротиться хоча б до 1 мільйона доларів на людину.

“Я сподівався, що в космос вирушать сотні людей. Це трохи розчаровувало. Тепер, коли з’явилася можливість багаторазового використання корабля, я думаю, що це нарешті станеться. Я дуже схвильований”, – сказав Тіто.

За його словами, Starship може стати засобом, який відкриває доступ до космосу більшій кількості людей. Але для того, щоб це сталося, деяким туристам доведеться стати першовідкривачами, заплативши високу ціну і прийнявши на себе великий ризик – що якраз і готові зробити Айзекман, Маедзава, а тепер і Тіто.

Джерело: Arstechnica


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: