Новини Наука та космос 20.09.2022 о 12:38 comment views icon

SpaceX вперше провела вогневі випробування 70-метрової ракети Super Heavy Booster 7 (перший ступінь Starship) із 7 метановими двигунами Raptor [Відео]

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

SpaceX крок за кроком наближається до першого орбітального польоту зорельота нового покоління Starship — пізно ввечері 19 вересня на випробувальному майданчику Starbase у Техасі відбулися стендові вогневі випробування Super Heavy B7 SpaceX вперше провела вогневі випробування 70-метрової ракети Super Heavy Booster 7 (перший ступінь Starship) із 7 метановими двигунами Raptor [Відео]SpaceX вперше провела вогневі випробування 70-метрової ракети Super Heavy Booster 7 (перший ступінь Starship) із 7 метановими двигунами Raptor [Відео]Повнорозмірний 70-метровий прототип багаторазової надважкої ракети Super Heavy — першого ступеню корабля Starship у конфігурації із сімома киснево-метановими двигунами Raptor. І це новий рекорд (досі такі тести проводилися максимально з трьома двигунами). За випробуваннями можна було як завжди стежити у прямій трансляції на YouTube-каналі NASASpaceflight; також SpaceX опублікувала фрагмент з найсоковитішими кадрами вогневої «симфонії» сімох двигунів Raptor.

Оновлено [21 вересня 17:58]:

Ілон Маск поділився апдейтом щодо термінів першого орбітального польоту — попередньо запуск заплановано на кінець жовтня — листопад 2022 року. За планом, наступні покращені пари корабля та прискорювача з’являтимуться кожні один-два місяці.

Деталі

Засновник та глава SpaceX Ілон Маск у притаманній собі манері прокоментував випробування у твіттері — «чудово змітає пилюку», написав ексцентричний мільярдер.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Відео з каналу NASASpaceflight наочно демонструє безпосереднє пропалювання двигунів Raptor на нерухомо закріпленій ракеті Super Heavy Booster 7 з іншого ракурсу — великим планом.

Як уточнив Ілон Маск, прототип Super Heavy B7 повернеться до виробничого цеху HighBay — на доопрацювання з метою підвищення стійкості до відмов. Натомість SpaceX викотить SH B8 на стартовий комплекс для продовження програми випробувань (власне, ракету вже викотили на майданчик). Наступним важливим випробуванням, ймовірно, стане тестова заправка всієї системи Super Heavy та Starship у зібраному вигляді SpaceX вперше провела вогневі випробування 70-метрової ракети Super Heavy Booster 7 (перший ступінь Starship) із 7 метановими двигунами Raptor [Відео]SpaceX вперше провела вогневі випробування 70-метрової ракети Super Heavy Booster 7 (перший ступінь Starship) із 7 метановими двигунами Raptor [Відео]Перспективні багаторазові надважка ракета та корабель, що розробляються SpaceX для заміни поточного сімейства ракет Falcon та кораблів Dragon та призначені для доставки вантажів та людей на навколоземну орбіту, Місяць та Марс. Також SpaceX розробляє за контрактом NASA варіант Starship для місячної програми Артеміда, яка передбачає пілотований політ і висадку на Місяць., і через кілька тижнів — вогневе випробування ракети у повній конфігурації з 33 двигунами.

Теоретично Super Heavy у повній конфігурації зможе видавати тягу понад 8 000 тс. Це більш ніж удвічі перевищує можливості поточного рекордсмена — знамениту ракету NASA Saturn V.  Після введення в експлуатацію система Super Heavy + Starship, призначена для виведення вантажів і людей на навколоземну орбіту, Місяць і Марс, стане найпотужнішою за всю історію освоєння космосу. Ракета зможе доставляти на низьку навколоземну орбіту вантаж масою до 150 тонн повністю багаторазової конфігурації — з поверненням обох частин (Super Heavy і Starship) на Землю, а також можливістю стикування і дозаправлення на орбіті.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Коли вже перший орбітальний політ Starship?

Наприкінці 2021 року Ілон Маск в одному з інтерв’ю висловив сумнів, що Starship з першого разу досягне орбіти, але при цьому підкреслив, що «впевнений» у досягненні цієї мети у 2022 році та розраховує виконати до дюжини тестових запусків Starship у 2022 році, щоб завершити програму випробувань та перейти до запуску реальних корисних навантажень у 2023 році. На той момент SpaceX цілилась в січень 2022 року з першим орбітальним запуском Starship, та відтоді графік неодноразово з’їжджав через технологічні складнощі та врегулювання різних аспектів з регуляторами. У червні Ілон Маск розповідав, що технічно Starship буде готовий до першого орбітального польоту вже у липні, а наступні покращені пари корабля та прискорювача з’являтимуться щомісяця. Відтоді розробка дещо забуксувала через низку невдач і SpaceX має вжити усіх необхідних заходів, щоб отримати ліцензію FAA, проте вони лишилися в минулому і зараз SpaceX уперто рухається до мети — все ще є досить непогані шанси що запуск відбудеться до кінця цього року. Якщо ж ні, то, скоріше за все, він відбудеться на початку 2023 року. Ілон Маск поки не давав нових прогнозів щодо ймовірного вікна запуску. Детальніше про ключові віхи розвитку програми, деталі першого орбітального запуску та перспективи Starship — в нашому червневому довгочиті.

Американський регулятор дав SpaceX «зелене світло» на перший орбітальний політ Starship зі Starbase у Техасі. Він може відбутися до кінця літа

І наостанок традиційне опитування: як гадаєте, хто полетить першим — Starship чи SLS, чий запуск попередньо заплановано на 27 вересня.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: