Новини Софт 26.10.2023 о 10:05 comment views icon

Telegram заблокував канали ХАМАС на Android — через примус Google

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

За даними CNBC, два канали — hamas_com і al-Qassam brigades — відключені для користувачів Android, хоча решта, як-от Gaza Now, все ще доступні.

Повідомляється, що користувачі бачать помилку із повідомленням, що «канали не можна переглядати в програмах Telegram, завантажених із магазину Google Play» — отже заборона не поширюється на застосунки, завантажені з інших місць чи ті, що використовуються в інших операційних системах.

В коментарі The Verge представник Google, який просив залишитися анонімним, підтвердив, що це дійсно вимога політики компанії, яка забороняє поширення у програмах «насильницького контенту, пов’язаного з тероризмом».

Раніше Meta та X (Twitter) заявили, що вжили заходів для блокування акаунтів, пов’язаних з ХАМАС, щоб обмежити поширення дезінформації на платформах. Telegram зазвичай виступає проти видалення каналів — у дописі від 13 жовтня гендиректор Павло Дуров написав, що вагається щодо закриття каналів ХАМАС і повідомив, що організація використовувала програму за кілька днів до нападів, щоб попередити цивільних осіб про евакуацію.

Водночас ХАМАС використовує Telegram для розповсюдження відео своїх атак, згідно з Human Rights Watch, і, як зазначає CNBC, один із заблокованих каналів, використовується військовим крилом організації. Минулого тижня CNN повідомляв, що після нападу на Ізраїль кількість підписників каналу al-Qassam brigades зросла втричі (водночас багато з них можуть не підтримувати ХАМАС, а просто слідкувати за інформацією). Колишній керівник модерації Meta сказав, що підхід терористичної організації до Telegram «насправді є моделлю, яку ми бачили з ІДІЛ».

З набуттям чинності Закону ЄС про цифрові послуги (DSA) уряди країн отримали повноваження контролювати модерацію контенту у соціальних мережах. Це вже відобразилось на Meta та X, які отримали листи від ЄС з вимогою бути більш пильними щодо дезінформації під час війни.

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

Telegram до переліку «великих онлайн-платформи» у законі не потрапляє, хоча в ЄС неодноразово тиснули на платформу: у лютому 2022 року програма закрила понад 60 каналів у Німеччині, які поширювали дезінформацію про COVID, а також заблокувала деякі російські державні ЗМІ після вторгнення в Україну.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: