Новини Технології 16.04.2022 о 11:15 comment views icon

У MIT розробили термофотовольтаїчний елемент, здатний перетворювати 40% теплової енергії на електрику. І у нього немає рухомих частин

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяня Нечет

Автор новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Інженери Массачусетського технологічного інституту (MIT) та Національної лабораторії відновлюваних джерел енергії (NREL) створили термофотовольтаїчний елемент (TPV), який перетворює тепло на електрику з ефективністю понад 40%. Пристрій майже дотягує за характеристиками до традиційних паротурбінних електростанцій. TPV схожий на фотоелектричний елемент сонячної панелі. Він пасивно вловлює фотони високої енергії від розігрітого джерела тепла та перетворює їх на електрику. Розробленою командою зразок, по суті, являє собою твердотільний тепловий двигун, але не містить частин, що рухаються, і може генерувати електрику від джерела тепла, нагрітого до 1900-2400 градусів Цельсія.

Для цього в ньому використовуються металеві сплави з широкою забороненою зоною (зазором між валентною зоною матеріалу і його зоною провідності), що розташовані поверх сплаву з трохи меншою шириною забороненої зони, під яким знаходиться дзеркальна золота пластинка. Перший шар TPV-елемента поглинає фотони з найвищою енергією, другий – з меншою, а останній – віддзеркалює залишкове теплове випромінювання назад у накопичувач тепла.

«Однією з переваг твердотільних перетворювачів енергії є те, що вони можуть працювати за більш високих температур з меншими витратами на технічне обслуговування, оскільки в них немає частин, що рухаються. Вони просто генерують електроенергію», — сказав Асегун Генрі, професор розвитку кар’єри на факультеті машинобудування Массачусетського технологічного інституту.

На сьогоднішній день більшість TPV досягли ефективності близько 20%, а попередній рекорд становив 32%. Площа термофотовольтаїчного елемента, який використовували у дослідах MIT, становить близько 1 квадратного сантиметра.

Генрі вважає, що для більш масштабної системи теплових батарей TPV мають займати близько 10 тисяч квадратних футів (близько чверті футбольного поля) та працюватимуть на складах із клімат-контролем. Там вони можуть перетворювати енергію від величезних сховищ накопиченої сонячної енергії (наприклад, розігрітого графіту).

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: