Новини WTF 22.06.2023 о 12:55 comment views icon

У Twitter слова «цис» та «цисгендер» на чиюсь адресу вважатимуться образою – так вирішив Ілон Маск, його підтримала Джоан Роулінг

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Відтепер слова «цис» або «цисгендер» розцінюються у Twitter як образа, за їхнє нав’язливе вживання на чиюсь адресу можуть тимчасово «заморозити» обліковий запис. Про це заявив Ілон Маск у відповідь на скаргу одного із користувачів.

  • Концепція гендерної ідентичності стверджує, що біологічна стать та відчуття її людиною – окремі речі. Слово «цисгендер» у ній означає збіг ідентичності зі статтю, визначеною під час народження (звичайний стан більшості людей). Дехто вважає це слово образливим, інші сприймають його нейтрально.

Джеймс Ессес написав, що не згодний із вживанням слова «цисгендер» та його похідних на власну адресу, на що «транс-активіст» заявив йому, що він є цисгендером, подобається це йому чи ні. Ілон Маск відреагував на ситуацію:

«Цілеспрямоване переслідування будь-якого облікового запису, що повторюється, призведе до того, що переслідувачі отримають, як мінімум, тимчасове призупинення облікового запису. Слова «цис» або «цисгендер» вважаються образами на цій платформі».

Відношення Ілона Маска підтримала Джоан Роулінг, авторка книг про Гаррі Поттера. Вона назвала слово «цисгендер» елементом ідеологічної мови, прив’язаної до концепції гендерної ідентичності (яку хтось може не поділяти). Саму концепцію вона назвала нефальсифікованою, тобто такою, що не відповідає одному з критеріїв наукового методу.

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

«У вас є повне право вірити в сутності, що не фальсифікуються, які можуть відповідати або не відповідати статевим ознакам тіла, але інші мають право не погоджуватися та відмовлятися використовувати ваш жаргон».

Досі політика Twitter не вказувала прямо, які слова є образливими, але вона забороняє «націлюватися» на користувачів за допомогою повторюваних образ або іншого контенту, який спрямований на приниження або посилення негативних стереотипів щодо захищених категорій.

Питання справді дискусійне. У сучасній західній культурі концепцію гендерної ідентичності прийнято на громадському рівні, вживання слів, пов’язаних з нею, загалом не вважається образливим. Але ознака поваги – звертатися до людей так, як вони самі того бажають. Образа – річ суб’єктивна: когось може образити слово, сказане іншим нейтрально, без ворожого наміру. Повертаючись до Джоан Роулінг: в її книгах про Гаррі Поттера щодо звичайних людей, не чарівників, вживалося слово магл (muggle). Одні персонажі вживали його нейтрально, інші – з явним принизливим підтекстом.

Twitter запрещает «желать зла» другим — обновлена политика соцсети касаемо контента с угрозами насилия

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

Джерело: Deadline


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: