Новини Новини 14.03.2022 о 13:46 comment views icon

Україна почала використовувати технологію розпізнавання облич Clearview AI

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Міністерство оборони України почало використати технологію розпізнавання облич від Clearview AI. Про це заявив ресурс Reuters, посилаючись на керівника компанії.

Зазначається, що Україна отримує безкоштовний доступ до системи пошуку облич Clearview AI, яка дозволяє на контрольно-пропускних пунктах перевіряти людей, що потенційно становлять інтерес. Така ідея виникла після вторгнення росії в Україну. Виконавчий директор Clearview AI Хоан Тон-Тхат надіслав Києву листа з пропозицією допомоги. При цьому компанія не пропонувала цієї технології Росії.

Засновник Clearview AI сказав, що його стартап має базу даних загальним обсягом 10 млрд фотографій, що включає більше 2 млрд зображень з російської соціальної мережі «ВКонтакте». Ця база даних може допомогти Україні легше ідентифікувати загиблих, ніж намагатися порівняти відбитки пальців, і вона працює навіть якщо є пошкодження обличчя. Також йдеться, що технологія Clearview AI може бути використана для возз’єднання біженців, розлучених зі своїми сім’ями, виявлення російських оперативників та допомоги уряду у викритті хибних повідомлень у соціальних мережах, пов’язаних із війною.

За словами Тон-Тхата, точна мета, для якої Міноборони України використовуватиме цю технологію, незрозуміла. Очікується, що найближчими днями інші урядові органи України розгорнуть можливості Clearview AI.

Зображення з «ВКонтакті» роблять набір даних Clearview AI повнішим, ніж у PimEyes – загальнодоступної пошукової системи зображень, яку найчастіше використовують для ідентифікації людей на військових фотографіях. Разом з тим, як мінімум, один критик каже, що технологія розпізнавання осіб може неправильно ідентифікувати людей на контрольно-пропускних пунктах та в бою. Невідповідність може призвести до загибелі цивільних осіб.

Джерело: reuters


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: