Новини Технології 27.10.2023 о 19:10 comment views icon

«Укртелеком» наростив кількість абонентів «оптики» на 10% — до 330+ тис. — та зарезервував 70% мережі до блекаутів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

«Укртелеком» за рік наростив кількість абонентів «оптики» ще на 10% — до понад 330 тис.

Точна кількість не вказана у свіжій звітності за підсумками 9 місяців 2023 року, але у відповіді на запит ITC.ua в «Укртелекомі» уточнили, що база користувачів оптичного інтернету збільшилась рік до року на 10%, а у вересні 2022 року їх було понад 300 000.

Оптика скрізь і всюди

Мало кому відомо, але «Укртелеком» Ріната Ахметова — один з ключових гравців в сегменті фіксованого інтернету за допомогою пасивної оптичної лінії (PON), того самого, що є відносно стійким до блекатуів. Хоча стара добра технологія ADSL, що передає дані телефонною лінією, також досить непогано себе показала минулої осені–зими під час відключень електрики. «Укртелеком» почав перехід на оптичну мережу задовго до великої війни — і відтоді активно інвестує у розвиток власної волоконно-оптичної інфраструктури.

«Укртелеком» наростив кількість абонентів «оптики» на 10% — до 330+ тис. — та зарезервував 70% мережі до блекаутів

 

У цьому році оператор проклав майже 4 тисячі кілометрів волоконно-оптичних ліній,  під’єднавши до швидкісного оптичного інтернету понад 10 тис. нових абонентів (проти 320 000 у червні). Окремо «Укртелеком» зазначає, що за 9 місяців під’єднав оптику понад 120 медичних та близько 140 освітніх закладів. Водночас ще десь 45% абонентів підключені іншими технологіями (читай: мідний кабель), зокрема ADSL (обмежена швидкість з’єднання до 20 Мбіт/с) та VDSL (покращений ADSL з вищими швидкостями).

Готовність до блекаутів

«Укртелеком» зарезервував усі магістральні та найважливіші інтернет-вузли генераторами із достатніми запасами палива, щоб підтримувати безперервність послуг зв’язку для 70% своєї абонентської бази. На цих об’єктах зберігаються достатні запаси пального, щоб живити обладнання від 96 годин (для вузлів 1-2-ї категорій, які обслуговують мережі на території всієї країни, а також обласних і районних центрах) до 4-8 годин (3-тя категорія вузлів на акумуляторах, що частково розміщена поза вузлами 1-ї та 2-ї категорії й до яких під’єднано обладнання клієнтів).

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Зима близько — енергосистема, зв’язок, інтернет. Як Київстар‎, Vodafone та lifecell підготувалися до потенційних блекаутів

Інші цікавіші цифри зі звіту компанії

  • Дохід «Укртелеком» за 9 місяців 2023 року склав понад 3,8 млрд грн проти 4,2 млрд грн за аналогічний період 2022-го, EBITDA «Укртелеком» наростив кількість абонентів «оптики» на 10% — до 330+ тис. — та зарезервував 70% мережі до блекаутів«Укртелеком» наростив кількість абонентів «оптики» на 10% — до 330+ тис. — та зарезервував 70% мережі до блекаутівОпераційний прибуток без урахування відсотків на кредити, податків, зносу та амортизації — понад 1 млрд грн, що дещо вище тогорічного результату в 975 млн грн. Водночас рентабельність EBITDA за рік зросла з 23,3% до 28%.
  • Доходи за три квартали від комерційної оренди склали понад 350 млн грн —  проти  273 млн грн у 2022-му. росіяни знищили/пошкодили близько 250 будівель, обладнання та іншої інфраструктури, завдавши збитків на 700 млн грн (попередня оцінка).
  • «Укртелеком» надає інтернет-послуги майже у 90% населених пунктах України, що покриті мережею оператора станом на початок повномасштабного російського вторгнення.
  • Цьогоріч компанія сплатила 1 млрд грн податків до бюджетів усіх рівнів.
  • Від початку вторгнення компанія спрямувала близько 70 млн грн на потреби ЗСУ.

Невдовзі команда ЛУН.Місто планує запустити мапу провайдерів, які можуть забезпечити користувачів інтернетом до 72 годин під час відключень електрики. Щоправда, спочатку вона охопить лише Київ.

Інтернет під час знеструмлень. Мінцифри та ЛУН.Місто розроблять мапу провайдерів, чиї клієнти матимуть зв’язок без електрики (до 3 діб)

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: