Новини Наука та космос 05.07.2024 о 11:57 comment views icon

Забудьте про кондиціонер: дослідники радять «холодні дахи» для порятунку від спеки

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Забудьте про кондиціонер: дослідники радять «холодні дахи» для порятунку від спеки

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Дослідники з Університетського коледжу Лондону виявили, що нанесення певного типу фарби на дахи може пом’якшити спеку у містах.

Мова йде про білу фарбу або фарбу, що відбиває світло — і якби подібну практику застосували по всьому місту, то його загальну температуру можна було б знизити на 2℃ та зменшити кількість систем кондиціонування повітря, що використовуються всередині будівель для прохолоди й навпаки підвищують температуру на вулиці.

Дослідники створили тривимірну кліматичну модель Лондона на основі двох найспекотніших в історії днів у місті, щоб оцінити найефективнішу систему керування температурою: пофарбовані холодні дахи, зелені дахи, деревну рослинність на вулицях, або кондиціонер.

Виявилось, що кондиціонери нагрівають центр міста щонайменше на 1℃, тоді як вплив зелених дахів змінювався протягом дня — вдень температура впала на 0,5℃, однак вночі тепло, що затримується в органічній речовині, викликало підвищення температури.

Так само висадка листяних дерев допомагала подолати спеку вночі, однак удень не надала обнадійливих результатів, оскільки рівень вологості зріс.

Водночас холодні дахи, які відбивають, а не поглинають тепло, врівноважили температуру всередині та зовні, а також знизили її на 2℃ на певних територіях.

Онлайн-курс "CRM-стратегія" від Laba.
Прокачайте комплексне бачення CRM маркетингу, щоб покращити клієнтський досвід і збільшити конверсію.Навчіться вимірювати активність клієнтів та ефективність програм лояльності.
Детальніше про курс

«Ми виявили, що холодні дахи — це найкращий спосіб підтримки низької температури в надзвичайно спекотні літні дні. Інші методи мали ряд важливих побічних ефектів та переваг, але жоден не зміг зменшити міське тепло на вулиці майже до такого ж рівня», — заявив провідний автор дослідження Оскар Брус у пресрелізі.

Дослідження опубліковане в Geophysical Researcher Letters 4 липня.

15% українців взагалі не вмикають кондиціонери, щоб підтримати енергосистему, але 15% не знизили енергоспоживання — опитування

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: