Новини Пристрої 02.11.2022 о 21:52 comment views icon

Зменшення попиту призвело до п’ятого поспіль квартального спаду ринку телефонів, планшетів та хромбуків – продаж останніх зменшився на 34,4%

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Уповільнення попиту на побутову електроніку призвело до ще одного кварталу спаду для смартфонів, планшетів та хромбуків. Останні дані IDC показують, що постачання смартфонів по всьому світі знизилися на 9,7% у річному обчисленні (до 301,9 млн штук) у третьому кварталі. За даними дослідницької компанії, це найбільший спад у третьому кварталі та п’ятий негативний квартал поспіль для мобільної індустрії.

Samsung лідирує з 64 млн телефонів, відвантажених у третьому кварталі, що на 7,8% менше, ніж за той же період роком раніше. Apple посіла друге місце з 51,9 млн проданих iPhone, що на 1,6% більше у порівнянні з минулим роком. Xiaomi, Vivo та Oppo замкнули п’ятірку лідерів, але у всіх рік у рік обсяг продажів знижувався. Серед п’ятірки лідерів лише Apple досягла зростання у річному обчисленні.

Спад продаж Хромбуков

Директорка з досліджень IDC Набіла Попал вказала, що більша частина зниження припала на ринки, що розвиваються, де зниження попиту, зростання витрат та інфляція вплинули на споживачів з меншим доходом. IDC, як і раніше, очікує відновлення ринку у 2023 році, але тепер очікує більш різкого зниження відвантажень до кінця 2022 року та більш м’якого відновлення наступного року. Те саме відбувається й на ринках планшетів та хромбуків.

Постачання планшетів впали на 8,8% у річному обчисленні в третьому кварталі до 38,6 млн. Як і для смартфонів, це був п’ятий квартал спаду поспіль. Apple була провідним постачальником у світі з 14,5 млн iPad, відвантаженими в третьому кварталі, що є зниженням на 1,1% порівняно з тим же періодом 2021 року. Samsung посіла друге місце з 7,1 млн відвантажених пристроїв, за нею йде Amazon з 4,3 млн планшетів Fire.

Тим часом постачання хромбуків впало на колосальні 34,4% порівняно з минулим роком, склавши у третьому кварталі 4,3 млн штук. Acer була провідним виробником Chromebook у третьому кварталі з мільйоном поставлених систем, що на 23,8% менше, ніж торік. Dell, HP, Lenovo і Samsung зайняли позиції, що залишилися, у цьому порядку – кожна компанія відвантажила менше мільйона пристроїв, і всі вони демонструють значну негативну динаміку у порівнянні з минулим роком.

Курс-професія "Дизайнер інтер'єрів" від Skvot.
Велика практична програма для всіх, хто хоче засвоїти професію дизайнера інтер'єрів і заробляти на реальних проєктах відразу після курсу. Досвідом та інсайтами діляться одразу три лектори.
Програма курсу

В IDC підкреслили той факт, що ринки планшетів та хромбуків перейшли від галузей з обмеженою пропозицією до ринків з обмеженим попитом, на яких споживчі витрати та витрати на освіту знизилися в основному через економічну невизначеність.

Для обох категорій продуктів очікувався спад після безпрецедентного зростання у 2020 та 2021 роках. Після пандемії планшети показали себе краще, ніж хромбуки, оскільки споживачі тепер використовують їх для інших цілей, включаючи розваги, дистанційне та очне навчання та навіть роботу. Chromebook постали перед труднощами, частково через обмеження, пов’язані з платформою. Це може продовжуватися, оскільки більші бренди ПК продовжують надавати пріоритет створенню пристроїв на Windows.

Google, Acer, Lenovo та Asus анонсували “ігрові” хромбуки — без відеокарт, зате з RGB-підсвічуванням

Джерело: TechSpot


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: