Новини Технології 20.04.2022 о 17:01 comment views icon

ЗМІ: NASA шукає альтернативу місячному вантажному кораблю SpaceX Dragon XL

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

У новому інформаційному запиті (RFI), випущеному NASA, космічне агентство натякнуло SpaceX, що настав час визначитися з долею космічного корабля Dragon XL, призначеного для доставки вантажів на навкомісячну станцію Gateway. Навесні 2021 року були показані лише рендери Dragon XL, а початок будівництва самої місячної станції заплановано на 2024 рік.

У березні 2020 року NASA оголосило, що обрало SpaceX для доставки більшої частини герметичних та негерметичних вантажів, які потрібні для екіпажу та експлуатації майбутньої місячної космічної станції Gateway протягом перших кількох років. Для виконання цього завдання SpaceX розробить сильно модифіковану одноразову версію свого космічного корабля Dragon 2 зі збільшеними запасом палива, великим простором для вантажу та іншими конструктивними змінами.

Космічний корабель Dragon XL буде важити від 15 до 16 тонн і, ймовірно, вимагатиме запуску за допомогою Falcon Heavy при кожній місії до Місяця.

За 2 роки NASA так і не приступило до роботи над контрактом.

У RFP від ​​1 квітня сказано, що контракт Gateway Logistics Services (GLS) від 2018 року дозволяє космічному агентству продовжувати отримувати та розглядати нові пропозиції від нових та існуючих постачальників протягом запланованого 17-річного терміну дії програми. Агентство заявляє, що його основними мотивами є «інформація та планування, запит зворотного зв’язку, заохочення конкуренції» та «[визначення], чи проводити введення в експлуатацію у 2022 році». NASA не уточнило, що це означає. Можливо, агентство хоче використати цей RFI, щоб допомогти визначити, чи нарешті слід поглибити роботу зі SpaceX. Про це пише Teslarati.

У списку восьми основних питань NASA неодноразово натякає на бажання суттєво розширити сферу застосування GLS. У питанні №8 NASA запитує, чи зможуть респонденти допомогти «створити динамічний ланцюжок поставок у далекому космосі», доставити додатковий вантаж «на навколомісячні орбіти та місячну поверхню» або запропонувати «виділений буксир для доставки».
NASA також запитує інформацію про те, як потенційні постачальники GLS можуть змінити вимоги на витрати, скоротити експлуатаційні витрати і мінімізувати початкові витрати.

Онлайн-курс "Project Manager" від Laba.
Станьте проджектом, що вміє передбачати ризики наперед і доводити проєкт до результату, який хочуть замовники. Поділиться досвідом Павло Харіков, former Head of PMO в Kyivstar.
Програма курсу і реєстрація

У питаннях №2 і №3 космічне агентство США запитує подробиці про «нові та/або інноваційні можливості», які можуть «значно збільшити… можливості доставки вантажів» протягом «наступних 5 років», і заявило, що більш докладно можуть розглядатися «пропозиції , що перевищують мінімальні [вантажні] можливості».

NASA, схоже, дуже зацікавлене в потенційних перевагах альтернативних послуг з транспортування вантажів у далекий космос, які і дешевші, і більш ефективні, ніж Dragon XL.
Зважаючи на все, новий RFI, принаймні частково, призначений, щоб дати SpaceX можливість запропонувати альтернативи або оновлення для Dragon XL.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: