Новини Наука та космос 26.09.2022 о 22:37 comment views icon

Оновлено: зонд NASA DART протаранив астероїд Діморфос — це перша спроба людства відхилити астрономічний об’єкт у такий спосіб

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Місія NASA DART вартістю $324,5 млн, яка стартувала торік, наближається до своєї драматичної кульмінації — очікується, що в ніч проти 27 вересня один з автоматичних зондів на швидкості 6 258,56 м/с планово зіткнеться астероїдом-супутником Діморфосом. Це перша спроба людства відхилити астрономічний об’єкт таким способом (удар керованим космічним апаратом). Трансляція NASA, звісно, планується та є нюанс — відео в реальному часу не покажуть зі зрозумілих причин.

Оновлено [8:13]: зонд DART успішно протаранив астероїд Діморфос — камера DART зафіксувала момент зіткнення. Що цікаво, за допомогою нової системи автономної оптичної навігації в реальному часі SMART Nav зонд самостійно поцілив точнісінько у центр астрономічного об’єкта. Це перше у своєму роді випробування методу «кінетичного ударника» для захисту Землі від потенційно небезпечних астероїдів. Протягом кількох наступних днів астрономи стежитимуть за об’єктом та здійснюватимуть необхідні вимірювання, щоб встановити чи вдалося зонду змінити орбітальний період астероїда.

Також ESA опублікувала найбільш детальний знімок усієї системи та поверхні Діморфоса, одержаний DART.

=== текст новини до оновлення ===

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація

За планом, зіткнення має відбутися 27 вересня о 2:14 за київським часом, а трансляція NASA, присвячена висвітленню цієї важливої події, почнеться о 00:30 ночі. Як вже зазначалося вище, момент зіткнення зонда з астероїдом на відео не покажуть (технології поки не дозволяють робити стріми з космосу), проте, ймовірно, фото та можливо навіть відео з’явиться згодом як це було з висадкою Perseverance на Марс. За оновленнями також можна стежити в соцмережах — в офіційних аккаунтах NASA LSP та ESA Operations в Twitter — 1 та 2.

Офіційна трансляція NASA

Стисло про місію

DART (Double Asteroid Redirection Test — випробування перенаправлення подвійного астероїда) — місія NASA, яка полягає у демонстрації кінетичних ефектів від спланованого зіткнення зонду-ударника з астероїдом для розробки стратегії захисту Землі від потенційно небезпечних астероїдів. Запуск зонда було здійснено ракетою-носієм Falcon 9 Block 5 компанії SpaceX 24 листопада 2021 року й ось зараз він дістався до своєї цілі — 160-метрового астероїда Діморфоса, що входить у подвійну систему «65803 Дідімос». Сам Діморфос не становить загрози планеті, проте є зручною ціллю для перевірки концепції.

Оновлено: зонд NASA DART протаранив астероїд Діморфос — це перша спроба людства відхилити астрономічний об'єкт у такий спосіб
Порівняльне зображення розмірів Діморфоса та Дідімоса та різних відомих архітектурних споруд на Землі

24 вересня зонди DART та LICIACube (італійський кубсат відокремився ще 11 вересня, він спостерігатиме за кульмінацією місії зі сторони та передаватиме знімки на Землю) перевірили свої камери, зробивши кілька знімків Землі, системи Юпітера та скупчення Плеяди, а 25 вересня зонд DART успішно здійснив фінальний маневр з корекції траєкторії та перейшов в автономний режим роботи — спеціально для місії було розроблено нову систему автономної оптичної навігації в реальному часі SMART Nav (Small-body Maneuvering Autonomous Real Time Navigation), яка візьме на себе керування апаратом в останні чотири години перед зіткненням.

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація

Очікується, що зіткнення 550-кілограмового апарату змінить швидкість Діморфоса лише на незначну частину відсотка, що своєю чергою дозволить змінити орбітальний період астероїда на кілька хвилин та означатиме успіх експерименту. За зіткненням та його наслідками спостерігатимуть наземні та космічні телескопи, зокрема «Габбл» та «Джеймс Вебб».

Оновлено: зонд NASA DART протаранив астероїд Діморфос — це перша спроба людства відхилити астрономічний об'єкт у такий спосіб
Знімок Дідімоса, складений із 243 кадрів, зроблених бортовою камерою DRACO 27 липня 2022 року

Анімація зіткнення зонда DART з астероїдом-супутником Діморфосом

Щодо згаданого вище супутника LICIACube, йому відведена ключова роль у спостереженні. Це супутник формату 6U з двома камерами — з широким та вузьким полем зору. Він має «побачити» та зафіксувати на фото викид пилу з поверхні астероїда у момент зіткнення з зондом. Окрім того, через 3 дні після зіткнення LICIACube має зробити та передати на Землю фото рукотворного кратера, що утворився внаслідок удару, з висоти близько 55 км. Надалі кубсат можуть відправити до іншого астероїда — за умови, якщо залишиться паливо і сам супутник до того часу не вийде з ладу.

За планом, у 2027 році до Діморфоса дістанеться європейська станція Hera та два її супутники-кубсати APEX (Asteroid Prospection Explorer) та Juventas, причому останній наприкінці своєї місії має сісти на об’єкт. Апарати займуться дослідженнями фізичних властивостей подвійної системи та мають підтвердити зміну орбіти Діморфоса.

Чому це важливо?

Вважається, що життя на молодій Землі зародилося переважно завдяки астероїдам, які занесли на планету органічні сполуки та водяний лід. Однак з появою життєвих форм на Землі такі бомбардування стали вкрай небажаними та смертельними — як у випадку з астероїдом діаметром близько 10 км, після якого в Мексиканській затоці утворився кратер Чикшулуб діаметром близько 180 км. Загальноприйнятою є версія, що саме падіння тіла діаметром понад 10 км викликало крейдяно-палеогенове масове вимирання, частиною якого стало вимирання динозаврів. За оцінками дослідників, подібні катаклізми можуть повторюватися раз на 250–500 мільйонів років. Передбачається, що кратер Чикшулуб утворився близько 66,5 млн. років тому. Тобто, до настання такої небажаної події непогано мати технологію, яка дозволить успішно відхилити певне космічне тіло, у разі його можливого зіткнення з нашою планетою. Тож такі випробування необхідно здійснити до того, як виникне реальна потреба у планетарному захисті. В теорії існують й інші методи відхилити астрономічний об’єкт, включаючи елегантний гравітаційний трактор та грубий підрив, як і культовому «Армагеддоні».

Цікаво, американці вважають, що захист Землі від потенційно небезпечних астероїдів має бути серед найпріоритетніших проєктів NASA.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: