Новости Новости 27.10.2021 в 10:15 comment views icon

Кіберполіція викрила розробника фейкового застосунку Дія — йому загрожує до шести років ув’язнення

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заместитель главного редактора, руководитель отдела новостей

Співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Запорізькій області спільно зі слідчими Запорізького районного управління поліції та у співпраці з представниками Мінцифри викрили 21-річного чоловіка, який створив копію державного застосунку «Дія». З його допомогою користувачі мали змогу створювати підроблені документи.

  • Зловмисник самотужки розробив застосунок для смартфонів, який за дизайном був ідентичним із державним застосунком «Дія».
  • У фейковій програмі користувачам надавалася можливість створити собі будь-який документ із представлених в офіційному програмному забезпеченні. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію від Covid-19.
  • Свою розробку чоловік продавав у месенджері за 100 гривень, а у рекламі вказував, що завдяки застосунку неповнолітні можуть безперешкодно купляти алкоголь і цигарки.
  • Наразі правоохоронці проводять заходи для блокування усіх каналів розповсюдження фейкового додатка. Також встановлюються особи, які придбали додаток для надання правової кваліфікації їхнім діям.
  • В оселі фігуранта правоохоронці провели обшуки. Вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку та банківські картки.
  • Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі. Слідчі дії тривають. Процесуальне керівництво здійснює Вознесенівська окружна прокуратура Запоріжжя.

І хоча у пресрелізі Кіберполіції немає прямого відсилання до нещодавнього інциденту з поширенням фейкової Дії з підробленими COVID-сертифікатами та документами для неповнолітніх, судячи з усього, це саме цей випадок

Доповнено: міністр цифрової трансформації Михайло Федоров підтвердив, що фігурант цієї справи і є той самий хакер-невдаха, який створив фейкову Дію, про яку повідомлялось днями. Міністр підкреслив, що Кіберполіції знадобилось всього два дні, щоб знайти порушника.

Шахраї продають фальшиву «Дію» з підробленими COVID-сертифікатами та документами для неповнолітніх — у Мінцифрі пригрозили кримінальною відповідальністю

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: