Новини Наука та космос 01.05.2024 о 13:16 comment views icon

Китай показав проєкт космічної бази на Місяці — там чомусь опинився шатл NASA, знятий з експлуатації ще у 2011 році

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Китай показав проєкт космічної бази на Місяці — там чомусь опинився шатл NASA, знятий з експлуатації ще у 2011 році

Відео Китайського національного космічного управління детально описує великий місячний форпост, але, що цікаво, містить CGI космічного шатла NASA, що злітає з поверхні Місяця.

Проєкт відомий під назвою Міжнародна місячна дослідницька станція (ILRS), і вперше був представний як спільна розробка Китаю та росії. Наразі за даними Space News, до ініціативи приєдналися Венесуела, Пакистан, Азербайджан, Білорусь, ПАР, Єгипет, Таїланд і Нікарагуа.

Демонстраційне відео ILRS, представлене минулого тижня, показує ряд місій — включно з місіями із повернення зразків місячного ґрунту, посадковим модулем, місяцеходом та допоміжними орбітальними супутниками — що відповідає запланованим «Чаньє-6» і «Чаньє-7», які мають запустити наступного місяця та у 2027 році відповідно. Разом із «Чаньє-8» вони сформують базову модель ILRS приблизно до 2028 року. Подальші плани стосуватимуться комунікацій, виробництва електроенергії та іншої інфраструктури, яка буде побудована та розвинута у великий місячний форпост.

Ву Вейрен, головний розробник китайської програми дослідження Місяця, каже, що ILRS буде побудовано в два етапи: за першого до 2035 року навколо південного полюса Місяця будуть створені комплексні наукові об’єкти з основними функціями та основними опорними елементами, а в другий до 2045 року створять добре обладнаний і стабільний об’єкт «значного масштабу».

Цікаво те, що на задньому плані демонстрації китайської бази показано старий шатл NASA, який злітає зі стартового майданчика. Космічний корабель зняли з експлуатації ще у 2011 році, а американській космічній агенції в основному заборонено співпрацювати з китайськими організаціями. До того ж у NASA є власна місячна програма «Artemis».

Пізніше китайський новинний телеканал CGTN таки вирішив проблему з американським шатлом на відео. Як? Шляхом старого доброго «блюру».

Онлайн курс UI/UX Design Pro від Ithillel.
Навчіться проєктувати інтерфейси з урахуванням поведінки користувачів, розв'язувати їх проблеми через Customer Journey Mapping, створювати дизайн-системи і проводити дослідження юзабіліті, включаючи проєктування мобільних додатків для Android та iOS і розробку UX/UI на основі даних!
Дізнатися більше

Джерело: Space.com


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: