Новини Наука та космос 19.04.2023 о 20:22 comment views icon

Китай запустить технологію 3D-друку на Місяці — вона перетворюватиме реголіт на цеглу для будівництва місцевої дослідницької станції

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Вже в цьому десятилітті Китай планує запустити технологію 3D-друку на Місяці, яка б переробляла місцевий реголіт на цеглу, а також створити робота-муляра, якому б доручили подальше будівництво.

Китайська місія «Чаньє-8» має висадитися на Місяці у 2028 році та, ймовірно, випробує технологію використання місцевих ресурсів для створення будівельних матеріалів. Науковці, що зібралися на конференції в Ухані цього тижня, підтвердили, що розглядають 3D-друк цегли з використанням місячного реголіту, повідомляє Space.com з посиланням на China Science Daily.

Вчений з Науково-технологічного університету Хуачжун Дін Ліюнь продемонстрував прототип комахоподібного робота з 6 кінцівками, якого назвали «супермуляр». Його завдання – складати ці цеглини, наче деталі Lego, і створювати приміщення для роботи та життя на Місяці.

«Зрештою, будівництво житла за межами Землі має важливе значення не тільки для дослідження космосу, але й для стратегічних потреб Китаю як космічної держави», — сказав Дін під час конференції.

Якщо випробування пройдуть успішно, цей метод можна використати для Міжнародної станції дослідження Місяця, яку Китай планує побудувати у 2030-х роках.

  • Тривимірний друк для космічної діяльності розглядався та випробовувався протягом багатьох років. Подібний проєкт є у Європейської космічної агенції, а компанія Airbus збирається відправити металевий 3D-принтер на Міжнародну космічну станцію — це допоможе виробляти та замінювати необхідні компоненти просто в космосі, а не здійснювати дорогі запуски з Землі.

Нині Китай працює над наступною серією місій на Місяць – «Чаньє-6», яка візьме перші зразки породи зі зворотного боку Місяця у 2025 році та мультикосмічним кораблем «Чаньє-7», запуск якого запланований на 2025-2026 років із метою пошуку водяного льоду у кратерах. Місія «Чаньє-8» у 2028 році має закласти основу для проєкту Міжнародної станції дослідження Місяця.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс
Китай планує побудувати на Місяці атомну базу до 2028 року
Майбутня китайська база на Місяці. Ілюстрація: China National Space Administration

Раніше ми повідомляли, що китайська база на Місяці, ймовірно, буде живитись атомною енергією. ЇЇ базова конфігурація, що складатиметься з посадкового модуля, бункеру, орбітального апарату та марсохода, буде створена в рамках місій «Чаньє» 6, 7 та 8. Станція, ймовірно, буде побудована в південній полярній області Місяця; астронавти з Китаю, Росії та інших потенційних країн-партнерів інколи перебуватимуть там, але більшу частину часу вона працюватиме безпілотно.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: