Огляди Пристрої 10.10.2023 о 14:00 comment views icon

Огляд Apple Watch Series 9: нові функції та чип в корпусі минулого покоління

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg

Гліб Перерва

Оглядач техніки та софту

Огляд Apple Watch Series 9: нові функції та чип в корпусі минулого покоління

Сьогодні на огляді нові Apple Watch Series 9 в дизайні торішніх годинників, але з додатковими корисними функціями, новим процесором S9 та збільшеною кількістю внутрішнього сховища. Детально розглянемо пристрій, його особливості, а також розповімо про досвід його використання.

Огляд Apple Watch Series 9: нові функції та чип в корпусі минулого покоління
Apple Watch Series 9
20 899 грн.

Плюси:

дисплей, дизайн, ергономіка, аксесуари, функціональність

Купити в Stylus

Мінуси:

відсутність суттєвих нововведень, низька автономність, погана робота Assistive Touch

Купити в Stylus
7.5/10
Оцінка ITC.ua

Пакування та комплектація

Apple Watch Series 9 поставляються у звичному мінімалістичному пакуванні з твердого білого картону. Всередині знаходиться:

  • Apple Watch Series 9
  • Магнітний зарядний пристрій з підтримкою 18W
  • Силіконовий ремінець

Apple Watch 9

Комплект типовий, але дріт зарядки відтепер в тканині, як і в нових iPhone, що значно краще візуально та ергономічно.

Дизайн та ергономіка 

Цього року дизайн Apple Watch Series 9 не отримав ніяких помітних нововведень, залишившись таким само як і у двох попередніх поколінь, що логічно, зважаючі на перед’ювілейний номер годинника. Це невелика капсула зі скляною поверхнею з обох сторін, на одній з яких розташовано дисплей, а на іншій всі датчики годинника.

Корпус з алюмінію темно-синього кольору, що змінюється в залежності від температури та яскравості освітлення від синього до чорного.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Загалом нові вотчі це зручний та ергономічний смартгодинник, який доповнює iPhone та частково переносить на себе його функції. Годинник має захист від води та пилу, що дозволяє йому витримувати занурення у воду на глибину до 50 метрів. Також останні моделі Apple Watch використовують низькочастотні звуки для витіснення води з динаміків після контакту з водою. Користувачі можуть увімкнути режим плавання, щоб запобігти ненавмисному потраплянню води, що є цінною функцією під час таких видів діяльності, як плавання, душ або часте миття рук.

Apple Watch Series 9 зручно сидять на зап’ясті, забезпечуючи свободу рухів без перешкод під час повсякденної діяльності та занять спортом. Сумісність аксесуарів поширюється на всі попередні покоління, включаючи сумісність з ремінцями Apple Watch Ultra.

Apple Watch 9

При безпосередньому порівнянні з Apple Watch Ultra 2 звичайні Apple Watch Series 9 виграють через компактність розмірів та зручність використання, особливо в холодну пору року, коли вони взагалі не відчуваються під одягом, а Watch Ultra 2 постійно заважають та чіпляються за рукав.

В цьому поколінні доступні Apple Watch рожевого кольору, а також преміальні шкіряні ремінці замінили на ремінці такої ж форми, але з матеріалу Fine Woven. Всього доступно 5 кольорів для алюмінієвої версії та 3 для сталевої.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Fine Woven ремінці доступні в 3 кольорах.

Огляд Apple Watch Series 9: нові функції та чип в корпусі минулого покоління

Дисплей Apple Watch Series 9

OLED-екран годинника яскравий, контрастний та насичений – картинка добре читається при будь-якій погоді та як завжди чудово адаптується до умов освітлення. Роздільна здатність дисплея становить 484×396 пікселів, а пікова яскравість в цьому поколінні сягає 2000 ніт, що на практиці не надто помітно без прямого порівняння з попередніми годинниками.

Дисплей підтримує функцію Always On Display, що є однією з головних переваг цієї серії над Apple Watch SE 2.

Інтерфейс та функціональність Apple Watch Series 9

Нова WatchOS відрізняється наявністю віджетів, які можна викликати свайпом знизу на головному екрані. Бульбашки застосунків тепер розташовано більш лінійно, що не так автентично виглядає. Проте тепер їх можна зручно гортати колесиком та й саме розташування менш хаотичне. Також перемалювали деякі анімації та зображення, проте кардинальних змін не спостерігається.

 

Цього року більшість оновлень софтверні.

Віджети

Відтепер через змахування від нижнього краю дисплею або за допомогою прокручування Digital Crown можна викликати меню з віджетами, що нагадують iOS. Це доволі зручно, особливо якщо ви не фанат навантажених інформацією циферблатів або якщо вам навпаки не вистачає місця на головному екрані годинника.

Apple Watch 9

Жести

Розширений AssistiveTouch – одне з головних цьогорічних софтверних нововведень, що повинно зробити використання вотчів ще зручнішим, проте особисто в мене воно працює лише частково. До прикладу коли на Apple Watch відбувається щось, що за замовчуванням нової WatchOS може бути виконано жестом (як от подвійний щипок, що приховує сповіщення яке тільки що надійшло) і годинник сам пропонує цю дію виконати – все працює ідеально. Але коли годинник не знаходиться в очікуванні цієї дії – жести майже ніколи не спрацьовують.

Огляд Apple Watch Series 9: нові функції та чип в корпусі минулого покоління

Я пробував різні руки, скидати налаштування, різне положення годинника на запʼястку, але на жаль нічого не допомагає і вотчі майже не сприймають жести. Особливо стискання всіх пальців, яке по ідеї більш відчутне, але воно для системи чомусь не таке помітне як щипки. Це доволі прикро, зважаючи на те, що це фактично єдина помітна цьогорічна функція.

Siri в годиннику

Корисне нововведення яке додає Siri безпосередньо в годинник та надає можливість користуватися нею без підключення до інтернету. Працює добре, проте це помітять лише люди що часто залишаються без звʼязку, або спортсмени які залишають смартфон вдома під час тренувань. Загалом віртуальний помічник Apple залишається таким же незграбним, проте для базових чи простих задач що виконуються зі смартгодинника він підходить ідеально (чого не можна сказати про ПК та смартфони).

Пошук iPhone

Нова функція пошуку також фактично не працює, оскільки головне оновлення полягає в можливості шукати смартфон по направленню в межах кімнати. Але в Україні ця опція недоступна через те, що частоти які використовуються для пошуку пристроїв, саме таким чином, вже зайняті військовими (по тій же причині в нас повноцінно не працює AirTag).

Застосунки та фізична активність

Також із софтверних оновлень було додано покращений трекінг місячного циклу у жінок, покращено виявлення аварій (тільки для Cellular версій) та додано нові опції для тренувань. Загалом, для непрофесійних спортсменів, трекінг залишився на тому ж рівні що й у Apple Watch Series 8 та Apple Watch Series 7.

Багато уваги приділено трекінгу серцевих ритмів: порівняно з минулими поколіннями було розширено інструкції та відповідно збільшено кількість інформації яку користувач може отримати.

Автономність 

Вбудованого акумулятора на 308 мАг вистачає на 18 годин, згідно інформації виробника, та на 36 годин в режимі енергоощадження (тобто в режимі звичайного, не смарт, годинника та без Always On). Дива не сталось, так що Apple Watch все ще працюють півтора дня без підзарядки. Для середньостатистичного користувача в умовах використання в місті це не проблема. Особливо зважаючи на швидкісну зарядку. Проте як тільки використання виходить за рамки щоденної рутини – маленький акумулятор стає проблемою.

При моєму сценарії використання розхід батареї наступний:

  • З 9:00 до 20:30 батарея розрядилась зі 100% до 53%
  • На ранок наступного дня, без дозарядки вночі о 9:00 залишилось ще 29%
  • За 20 хвилин годинник зарядився до 86% при підключенні до 20W адаптера живлення, чого цілком достатньо, щоб він дожив до наступного ранку

Технічні характеристики Apple Watch Series 9

В годинниках встановлено новий чип S9, що повинно вплинути на їхню швидкодію, проте при безпосередньому порівнянні з Apple Watch Series 8 помітної різниці немає. Та й загалом особисто я не стикався із вотчами останніх років випуску яким би не вистачало потужності – все працює чудово навіть на Series 4 поколінні (з більш ранніми версіями не стикався особисто).

Розмір сховища в нових Apple Watch збільшено до 64GB. Дуже тішить, що зараз в смартгодинниках стільки ж вбудованої памʼяті, скільки Apple ще якихось 4 роки тому ставила у свої флагмани.

Огляд Apple Watch Series 9: нові функції та чип в корпусі минулого покоління

Модель процесора Apple S9
Ядер процесора 2
Вбудована пам’ять 64GB
Тип матриці дисплея OLED (LTPO) / Retina /
Роздільна здатність екрана 484×396 пікселів
Яскравість 2000 ніт
Джерело живлення Li-Ion
Ємність акумулятора 308 мАг
Час роботи 18 год (до 36 годин у режимі енергоощадження)
Водозахист WR 50
Захист від пилу та води IP68
Розміри (без ремінця) 45x38x10.7 мм
Вага 39 г

Ціна та конкуренти

Вартість Apple Watch Series 9 45 mm становить 20 899 грн. Ціна торішній Apple Watch 8 Aluminum 45 mm складає 17 000 грн, а Apple Watch 7 Aluminum 45 mm в середньому 15 000 грн.

Apple Watch SE 2 44 mm, який є ідеальним варіантом, якщо користувачу не потрібен Always On Display, швидка зарядка та ЕКГ, обійдеться в 12 000 грн.

Тогорічні Apple Watch Ultra коштують 34 000 грн.

Samsung Galaxy Watch6 Classic наразі коштують 16 500 грн, Google Pixel Watch можна придбати за 13 200 грн, а Amazfit Cheetah Pro за 13 000 грн.

Огляд Apple Watch Series 9: нові функції та чип в корпусі минулого покоління

Висновок:

Якщо сприймати Apple Watch Series 9, як нове покоління пристроїв де очікуються нововведення – то це нудний девайс, в якому майже нічого не змінилось.

Але якщо подивитися з точки зору користувацького досвіду – це чудовий та якісний пристрій, яким хочеться користуватися кожного дня. Тож найбільше він підійде тим хто або вже має дуже застарілі Watch, або хто тільки знайомиться з екосистемою Apple та хоче собі якісний смарт-годинник. В усіх інших випадках оновлення можна сміливо пропускати та користуватись попередніми поколіннями розумних годинників Apple.

Купити в Stylus

Виражаємо подяку магазину Stylus.ua за наданий на огляд смарт-годинник Apple Watch Series 9


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: