Огляди Пристрої 07.09.2023 о 14:00 comment views icon

Огляд MSI Bravo 15: енергоефективний та недорогий ігровий ноутбук з начинкою AMD

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд MSI Bravo 15: енергоефективний та недорогий ігровий ноутбук з начинкою AMD

Більшість ігрових ноутбуків при роботі від акумулятора перетворюються в «овоч», який працює на 30% своїх можливостей. Та MSI Bravo 15 зовсім не такий. Цей лептоп приємно здивував своєю енергоефективністю, низьким рівнем шуму і чудово себе показав в типових сценаріях використання. Перевірили цю модель в іграх та робочих завданнях, виміряли рівень шуму, автономність, нагрів, енергоспоживання, оцінили якість збирання та колірну палітру екрана, а також зібрали корисний користувацький досвід.

Огляд MSI Bravo 15: енергоефективний та недорогий ігровий ноутбук з начинкою AMD
MSI Bravo 15
36999 грн.

Плюси:

тиха та ефективна система охолодження, низькі температури процесора та відеокарти, відмінна продуктивність GPU від акумулятора з мінімальними втратами швидкодії

Купити в click.ua

Мінуси:

незначне охоплення sRGB, маленький тачпад

Купити в click.ua
9/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики MSI Bravo 15

Технічні характеристики MSI Bravo 15
Екран 15,6″ 1920×1080 IPS 144 Гц
Процесор AMD Ryzen 7 5800H
Оперативна пам’ять 16 ГБ DDR4
Накопичувач 512 ГБ PCI-E 3.0 NVMe SSD
Відеокарта AMD Radeon RX 6500M
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E
Провідні інтерфейси HDMI, 3х USB A, 1x USB C, 3.5 mm, LAN
Блок живлення 150 Вт
Акумулятор 54 Вт*год
Вага 2,35 кг
Розміри 359x259x25 мм

Комплектація MSI Bravo 15

Ноутбук має скромну комплектацію і запакований в мінімалістичну коробку (а точніше дві коробки) з перероблених матеріалів. Всередині знаходиться лептоп, блок живлення 150 Вт з пропрієтарним роз’ємом і паперова документація.

Хоч все запаковано дуже примітивно, але надійно. Поролонові прокладки добре тримають ноутбук, щоб той не пошкодився при перевезенні. Дешеве пакування можна вважати хіба що перевагою, адже це значить, що менше гривень з кінцевої ціни ноутбука закладено в те, що ніяк не впливає на сам пристрій.

Зовнішній вигляд, інтерфейси MSI Bravo 15

Дизайн MSI Bravo 15 сподобається не всім – типовий геймерський ноутбук з величезними рамками навколо екрану, маленьким тачпадом і чималою товщиною. Корпус пластмасовий, якість збірки непогана, серйозних недоліків не було виявлено. Приємно, що він майже не брудниться, відбитки пальців помітні хіба що на панелі з клавіатурою, й то не надто сильно.

Нижня кришка має величезну решітку, через яку частково видно нутрощі девайсу, а також систему охолодження. Забігаючи наперед, вона тут досить ефективна. Незвичним є використання унікального логотипа Bravo у вигляді орла, відразу й не зрозуміло, що це ноутбук компанії MSI.

Права сторона містить 3.5 мм роз’єм для навушників та мікрофону (комбінований), USB Type A, USB Type C, HDMI та RJ-45 для любителів провідного Інтернету. Протилежна сторона має ще 2 USB Type A та роз’єм живлення з досить вдалим розміщенням – кабель ніяк не заважатиме потоку повітря, який виходить з радіатора.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

Завіси кришки працюють добре без поскрипувань, хоча можуть здатись дещо тугуватими. Відкрити MSI Bravo 15 можна однією рукою та це не дивина для ігрових моделей з важкою нижньою частиною. На жаль, передня панель обклеєна рекламою компаній, що ще більше псує вигляд пристрою.

Клавіатура, тачпад

Відразу впадає в очі мініатюрний тачпад. Місця для нього чимало, але інженери вирішили зекономити, тому поставили крихітну сенсорну панель. Крім своїх розмірів вона не має суттєвих недоліків. Тачпад працює добре, жести підтримує, чутливість непогана, залишається лише звикнути до габаритів, які дещо обмежують рухи.

Клавіатура має повноцінні, не обрізані стрілки та лівий Shift. Не забули про цифрову панель, клавіші якої мають дещо менші розміри. За необхідності можна вмикати підсвічування.

Дисплей, камера, звук MSI Bravo 15

MSI Bravo 15 оснастили Full HD 144 Гц екраном з IPS матрицею. На перший погляд, зображення непогане, особливо враховуючи матове покриття, яке поглинає світло та адекватно себе поводить на сонці. Дисплей не вражає максимальною яскравістю, хоча поганим його не назвати.

Кольори не надто реалістичні – колориметр Data Color SpyderX Elite показує лише 67% sRGB. Після калібрування зображення стало приємнішим. Такі показники не є проблемними для бюджетного ігрового ноутбука, головне, що кути огляду і сама матриця не є жахливої якості.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

Вебкамера 720p, максимально простенька, обличчя можна розпізнати, хоча за поганого освітлення нею краще не користуватись. Динаміків 2 шт, звук непоганий, особливо на фоні незначного шуму вентиляторів під час відеоігор.

Робоча продуктивність

Огляд MSI Bravo 15: енергоефективний та недорогий ігровий ноутбук з начинкою AMD

Більшість лептопів з потужними дискретними відеокартами страждають від «енергетичного голоду», тобто при роботі від АКБ продуктивність GPU сильно падає, іноді на 50-60%. Ryzen 7 5800H + Radeon RX 6500M – непогана комбінація, яка гідно себе показала в робочих завданнях та відеоіграх. Крім дискретної відеокарти тут є ще й інтегрована Vega.

Огляд MSI Bravo 15: енергоефективний та недорогий ігровий ноутбук з начинкою AMD

Компоненти чудово себе почувають від акумулятора та блока живлення. Ноутбук швидко працює в будь-яких сценаріях і підійде для широкого кола користувачів. Звісно, його потужності недостатньо для професійного 3D рендеру великих проєктів, та він впорається з обробкою фото (з таким екраном?), компіляцією коду та офісною роботою будь-якої складності. До того ж відеокарта Radeon 6500M відмовилась працювати в Blender 3D.

Огляд MSI Bravo 15: енергоефективний та недорогий ігровий ноутбук з начинкою AMD

Найбільше помітні падіння продуктивності для процесора, це відчувається в браузері та синтетичних тестах. Все ж 8-ядерний Ryzen 7 5800H виявився дещо вимогливішим до режиму живлення відносно відеокарти.

Підсистема пам’яті цілком стандартна – 16 ГБ ОЗП та  512 ГБ ПЗП. Звісно, хотілося б більшого накопичувача для ігрової моделі, адже сучасні забавки займають надто багато пам’яті, під час тестування доводилось очищати SSD, заново встановлюючи ігри на звільненому місці. Швидкість накопичувача середня, гідний показник, навіть, при значній наповненості.

Ігрова продуктивність MSI Bravo 15

Цей ноутбук перш за все зацікавить широку аудиторію геймерів, адже має непогане співвідношення ціни до продуктивності. Найголовніше, що відеокарта та процесор чудово себе почувають при роботі від акумулятора.

Огляд MSI Bravo 15: енергоефективний та недорогий ігровий ноутбук з начинкою AMD

Можна з комфортом грати ААА відеоігри в автономному режимі, чим можуть похвалитись далеко не всі ігрові ноутбуки. Більш потужні моделі з флагманськими відеокартами втрачають до 70% потужності, обмежуючи TDP графічного адаптера.

Radeon 6500M економна і чудово підійде для гри без прив’язки до розетки. Встановивши обмеження FPS можна насолоджуватись грою до двох годин, для акумулятора скромного об’єму це непогане досягнення.

Перевірили новинку Baldur`s Gate 3, яка працює на межі комфортного ігрового процесу. На середньо-високих налаштуваннях графіки отримуємо біля 25-30 FPS на початку гри. У важких локаціях можна очікувати сильніші падіння частоти кадрів. Перехід до низьких налаштувань додає не більше 5 FPS.

Хоч MSI Bravo 15 не такий потужний, щоб запускати всі відеоігри з максимальними налаштуваннями графіки, але й на середніх параметрах більшість забавок має чудовий вигляд. На 15-дюймовому екрані гра відчувається не зовсім так, як на великому телевізорі чи Quad HD моніторі, тому можна запросто піти на компроміс, знизивши профіль графіки, особливо з недорогим лептопом.

Автономність, охолодження, енергоспоживання

Огляд MSI Bravo 15: енергоефективний та недорогий ігровий ноутбук з начинкою AMD

Ноутбук MSI Bravo 15 досить повільно заряджається, потрібно майже дві з половиною години для 100% заряду. Cyberpunk 2077 можна грати не понад годину часу, а менш вимогливі ігри до двох годин. Офісна робота виснажує пристрій за 6 годин і це з максимальним рівнем підсвічування екрана.

Рівень шуму незначний, особливо при роботі від акумулятора. В автономному режимі ноутбук досить тихий, можна комфортно грати у відеоігри та шум не заважатиме ігровому процесу. MSI Bravo 15 – один з найтихіших ігрових ноутбуків, які редакція ITC тестувала у 2023 році й має найменші втрати швидкодії без блока живлення.

БЖ заряджає ноутбук з невеликою потужністю, якщо батарея має заряд більше ніж 80% енергоспоживання падає до 20 Вт.

Огляд MSI Bravo 15: енергоефективний та недорогий ігровий ноутбук з начинкою AMD

В стрес-тесті AIDA 64 лептоп споживає 110 Вт, що зовсім небагато як для ігрової моделі. Процесор прогрівається до 90 градусів в стрес-тесті, хоча в іграх він значно холодніший.

Температури корпуса в межах норми, на радіаторі можна зафіксувати майже 60 градусів, над клавіатурою 40-45. Враховуючи, що тестування проводилось в літню спеку – це не критичний результат.

Ціни та конкуренти MSI Bravo 15

Огляд MSI Bravo 15: енергоефективний та недорогий ігровий ноутбук з начинкою AMD

Ноутбук MSI Bravo 15 продається за 37 000 грн. В такому ціновому діапазоні він має чимало конкурентів, які несуть як переваги, так і недоліки. Схожих моделей з dGPU Radeon досить мало, тому розглянемо альтернативи з NVIDIA. Особливо привабливими виглядають ноутбуки з економними відеокартами RTX 4000. Зазвичай вони дорожчі, але все ще можна знайти варіанти в ціну героя огляду.

Gigabyte G5 MF – перспективна і сучасна модель з більш продуктивною RTX 4050, яка підтримує генерацію кадрів та DLSS. Ціна 36-40 тисяч грн.

Acer Nitro 5 – бюджетний ігровий ноутбук на базі RTX 3050 та Ryzen 7 6800H. Ціна 40 000 грн.

HP Victus 15 – симпатичний лептоп з ігровим начинням схожого класу та акумулятором 70 Вт*год. Ціна 35-40 тисяч грн.

Висновок:

MSI Bravo 15 – недорогий і збалансований ноутбук, який чудово себе почуває в автономному режимі та підійде для широкого кола користувачів. Здавалося б, «слабка» відеокарта Radeon RX 6500M не здатна запускати ААА ігри, але в реальних умовах її все ще достатньо для вимогливих проєктів. Також цей лептоп чудово підійде для тих, кого цікавлять кіберспортивні забавки.

Приємно здивував невисокий рівень шуму. Особливо при роботі від акумулятора. При цьому продуктивність відеокарти знижується лише на 10-15%, що феноменально для ігрового ноутбука. MSI Bravo 15 не претендує на звання еталонної моделі, але він запросто може стати народним улюбленцем.

Окрім маленького тачпаду і не дуже правильної колірної палітри він майже не має недоліків. 144 Гц IPS екран все ще хороший, а тачпад ніколи не був проблемою для геймерів, бо вони не використовують його в іграх.

Купити в click.ua

Висловлюємо подяку компанії MSI за наданий для огляду ноутбук MSI Bravo 15


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: