Огляди Огляди 03.01.2023 о 14:00 comment views icon

Огляд Sony Xperia 5 IV: приголомшливий смартфон не для всіх

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg

Гліб Перерва

Оглядач техніки та софту

Сьогодні на огляді смартфон від легендарного японського бренду, що підкорив серця фотографів, геймерів, аудіофілів і просто поціновувачів якісної мультимедійної техніки – Sony Xperia 5 IV з 6,1-дюймовим витягнутим дисплеєм 21:9, що підтримує 120 Гц і трьома професійними камерами із відповідним набором софту.

4
Оцінка ITC.ua
Плюси: дизайн, чудова ергономіка, якісний та великий дисплей з підтримкою 120 Гц, звук динаміків, наявність 3,5 мм виходу на навушники, швидка заміна карт пам'яті microSD, камери, автономність, фірмові застосунки
Мінуси: фризи та зависання при першому включенні, проблемний сканер відбитків пальців, нестандартне співвідношення сторін дисплея

Докладно розглянемо плюси та мінуси новинки, розповімо про досвід експлуатації Sony Xperia 5 IV, а також розберемося, кому саме підійде смартфон і хто є його цільовою аудиторією.

Пакування та комплектація

Смартфон запаковано у тонку картонну коробку з кольоровою поліграфією, на якій красується напис «No plastic in packaging». Дуже похвально з точки зору екології, але здається виробники дійшли до піка: в коробці немає нічого крім смартфона та двох тонких папірців з інструкцією використання.

Огляд Sony Xperia 5 IV: приголомшливий смартфон не для всіх

Тобто смартфон це буквально вся комплектація; Sony пішли далі Apple і тепер немає навіть кабелю для зарядки. Скріпки для вилучення лотка SIM-карти також немає, але це швидше несподіваний плюс, про що нижче.

Дизайн та ергономіка

На мій погляд, смартфони Sony – одні з найкращих, коли справа стосується якості збірки, ергономіки та суворого дизайну. Sony Xperia 5 IV ідеально лежить в руці завдяки вузькому, але витягнутому корпусу, все підігнано та зібрано бездоганно, матеріали приємні тактильно (корпус з матового скла та алюмінію) та в цілому смартфон відчувається як дуже дорога техніка, залишаючись при цьому легким та тонким.

На нижній стороні девайсу знаходиться розмовний мікрофон, порт USB-C та лоток для SIM-картки й картки пам’яті. Окремо хотілося б відзначити просте, але геніальне рішення щодо конструкції лотка SIM-карти – він дістається без скріпки, достатньо просто підчепити його нігтем і все, він вилучений. Це можна пояснити умовною професійною спрямованістю смартфона і, як наслідок, необхідністю частої заміни карток пам’яті, які підтримує Xperia 5 IV. 

Курс Fullstack Web Development.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

На правій грані знаходяться: кнопка включення з вбудованим сканером відбитків пальців, кнопки регулювання гучності та давно зникла з масового ринку, але така зручна опція, фізична кнопка затвора камери. Вже за одну її смартфону можна було б пробачити багато чого.

Ліва грань порожня.

Огляд Sony Xperia 5 IV: приголомшливий смартфон не для всіх

А на верхній грані мікрофон та аудіовихід 3,5 мм.

Огляд Sony Xperia 5 IV: приголомшливий смартфон не для всіх

Як можна помітити по фото, екран трохи виступає над корпусом, що не відчувається під час використання смартфона, але підвищує ризик розбиття екрана.

Курс Fullstack Web Development.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

Приємна, але дуже корисна дрібниця, від якої даремно відмовляються практично всі бренди: двоколірний індикатор заряду батареї, який світиться червоним та зеленим кольором під час заряджання. Вібрація м’яка, але при цьому виразна; Звичайно не Taptic EngineОгляд Sony Xperia 5 IV: приголомшливий смартфон не для всіхОгляд Sony Xperia 5 IV: приголомшливий смартфон не для всіхтехнологія вібросигналу що застосовується в Apple iPhone, але серед Android-смартфонів, мабуть, одна з найкращих.

Дисплей

Основна особливість смартфонів Sony, крім камер із розширеними мануальними налаштуваннями та фірмового підходу до дизайну, це витягнуті дисплеї. Оглядовий смартфон має 2520х1080 (FHD+) OLED дисплей (смартфон підтримує Always On) діагоналлю 6,1-дюйма зі співвідношенням сторін 21:9.

Екран видає приголомшливу картинку із соковитими, насиченими та контрастними кольорами. Запасу яскравості достатньо при використанні під прямим сонячним промінням, а в приміщеннях, як правило, цілком вистачає 50-70%, хоча зазвичай я викручую яскравість на повну. 

Огляд Sony Xperia 5 IV: приголомшливий смартфон не для всіх

Це дуже незвичайний формат екрана в порівнянні із загальноприйнятим стандартом, але ергономічно він виявився дуже зручним для повсякденного використання, оскільки інформації міститься більше, але при цьому використовувати смартфон однією рукою набагато зручніше. Плюс комфортніше користуватися двома запущеними програмами одночасно, але при цьому основний візуальний контент не підтримує таке співвідношення сторін.

На практиці чудовий широкоформатний дисплей буде відображати практично всі відео з величезними чорними смугами з боків, що не дуже естетично. Відео в тому ж YouTube можна розтягнути, але дуже мало авторів закладають дистанцію для такого співвідношення сторін. З іграми ситуація трохи краща, тому що більшість протестованих тайтлів було оптимізовано під співвідношення сторін екрана Sony Xperia 5 IV, що приємно здивувало.

Огляд Sony Xperia 5 IV: приголомшливий смартфон не для всіх

Дисплей підтримує частоту оновлення в 120 Гц і цю функцію, що продає пристрій, потрібно включати вручну в налаштуваннях. Sony не були б собою, якби не сховали одну з головних особливостей девайсу там, куди користувачі зазвичай не лізуть насамперед і не давши покупцеві можливості насолодитися екраном смартфона повною мірою в момент першого ввімкнення.

Загалом підвищена розгортка перетворює цей смартфон із дивного загальмованого девайса на якісний дорогий апарат, коли справа стосується досвіду користувача і банального скролінгу головного екрану, що фризить при зниженій герцовці. Так що на місці виробника я б зробив підвищену розгортку як мінімум увімкненою за замовченням, якщо не єдино можливою. Ну чи хоча б варто приділити увагу її адаптивності, як це реалізовано в iPhone.

Сканер відбитків пальців

Сканер відбитків, вбудований в кнопку живлення. Він досить спритний, навіть на тлі таких конкурентів як FaceID, але має один дуже вагомий недолік, а саме постійні небажані спрацьовування. Достатньо випадкового дотику до кнопки живлення краєм пальця та смартфон розблокується. Це виводить із себе, особливо в перші дні, коли намагаєшся звикнути до нового пристрою.

Але проблема нікуди не дівається з часом, не кажучи вже про те, що користуватися кнопкою для простого перегляду повідомлень стає неможливим (а на розблокування двома тапами реагує смартфон дуже повільно, іноді ігноруючи їх зовсім). Так що сканер відбитків залишає після себе вкрай негативні враження, попри хорошу швидкість та зручне розташування.

Звук

Якість звуку із динаміків смартфона на дуже високому рівні. Повноцінне стерео з гарною деталізацією та дивовижним запасом гучності забезпечує найкраще занурення у перегляд відеоконтенту. Ігри також виходять на новий рівень, хоча для якісного прослуховування музики не вистачає басів.

Дуже порадувала наявність виходу для навушників на 3,5 мм. Ця опція стане в пригоді не тільки власникам дротових навушників, які хочуть слухати музику через смартфон, але й професіоналам, які збираються використовувати Sony Xperia 5 IV як робочий інструмент.

Огляд Sony Xperia 5 IV: приголомшливий смартфон не для всіх

Судячи зі звучання, у смартфоні встановлено непоганий ЦАПОгляд Sony Xperia 5 IV: приголомшливий смартфон не для всіхОгляд Sony Xperia 5 IV: приголомшливий смартфон не для всіхцифро-аналоговий перетворювач. Звичайно з аудіоплеєрами та окремими зовнішніми ЦАП він тягатися не може, але для прослуховування в дорозі те, що потрібно, щоб не мучитися з перехідниками USB-C або Bluetooth-адаптерами.

Камери та фотоможливості

Фото на смартфони Sony – те, що якісно відрізняє їх від більшості інших девайсів на ринку і не завжди ця відмінність грає їм на руку. Програмне забезпечення Sony Xperia 5 IV заточено на користувача, який не просто мінімально, а добре розбирається в процесі знімання фото і відео.

Величезна кількість (як для смартфона) опцій і ручних налаштувань збивають з пантелику користувачів, що звикли до автоматичної фотографії на більшості сучасних смартфонів. Звичайно завжди є режим Basic в якому всі налаштування за користувача здійснюються смартфоном самостійно, але алгоритми Sony працюють помітно гірше за алгоритми брендів, що покладаються в першу чергу на софтверну обробку знімків.

Огляд Sony Xperia 5 IV: приголомшливий смартфон не для всіх

У результаті в більшості випадків, щоб отримати якісні фото для публікації в соцмережі, користувачеві потрібно як мінімум обробити фото у вбудованому редакторі, а ще краще розібратися з параметрами ручного налаштування фото або відеокамери, оскільки весь знятий на Xperia 5 IV матеріал виходить досить сирим.

Для професіоналів та любителів самостійно коригувати фото це буде однозначним плюсом, але якщо ви хочете просто одним натисканням робити красиві знімки, за обробку яких відповідають алгоритми виробника тоді смартфони Sony не для вас.

Але навіть у режимі Basic фото виходять на дуже гідному рівні, про що можете судити по фото нижче, зробленими за допомогою основного блоку камер (12 Мп f/1.7 + 12 Мп f/2.2 + 12 Мп f/2.4) на ширококутну та ультраширококутну камеру, а також з використанням зуму.

Ще приклади роботи зуму.

Для прикладу нижче порівняння фото: Sony Xperia 5 IV без обробки, Sony Xperia 5 IV с мінімальною обробкою, Google Pixel 4a без обробки, а також фото кішки Sony Xperia 5 IV без обробки та Google Pixel 4a без обробки.

Selfie камера 12 Мп f/2.0 робить якісні знімки при денному освітленні, але погано справляється з нічними фото. Послідовність фото: Sony Xperia 5 IV хороше освітлення, Google Pixel 4a хороше освітлення, Sony Xperia 5 IV погане освітлення, Sony Xperia 5 IV погане освітлення з автопісвіткою від дисплею, Google Pixel 4a погане освітлення.

Продуктивність, ПЗ та ігри

Смартфон управляється чипом Qualcomm Snapdragon 8 Gen1. Усередині також знаходиться 8GB оперативної пам’яті та 256GB накопичувача. Швидкодія системи на найвищому рівні. При першому включенні вона періодично гальмувала, що дуже зіпсувало перше враження, але після ряду оновлень (які чомусь прилітали окремо один від одного, а не одним файлом) все запрацювало максимально стабільно.

Операційна система максимально схожа з умовно чистим андроїдом, за винятком ряду спеціальних функцій від Sony, таких як власні програми для знімання фото та відео, застосунок для роботи зі звуком та бічна панель для роботи зі спліт-скрином Огляд Sony Xperia 5 IV: приголомшливий смартфон не для всіхОгляд Sony Xperia 5 IV: приголомшливий смартфон не для всіхкількома активними програмами на одному екрані, а також деяких косметичних змін. 

Результати синтетичних тестів:

  • Geekbench: 1179 одноядерний і 3274 багатоядерний
  • 3D Mark:
  • CPU Throttling Test:

Ігри

Продуктивності смартфона із запасом вистачає для комфортної гри в такі тайтли як Iron Marines, Limbo, Leo’s Fortune, Dead Cells й Battle Chasers: Nightwar.

Автономність

Акумулятор на 5000 мАг від одного заряду якого, при максимально активному сценарії використання, Sony Xperia 5 IV протримався з 9:00 до 21:00 з 32% запасу батареї. І це при включених 120 Гц і постійному підсвічуванні дисплея на 80-100%. Результат дуже хороший, враховуючи всі фактори та товщину смартфона. Отже, пристрою цілком вистачить на 1,5-2 дні спокійного використання і на добу активного.

Процес зарядки смартфона при 20-27W споживання виглядає наступним чином:

  • 7:00 – 0%
  • 7:11 – 20%
  • 7:29 – 50%
  • 7:57 – 80%
  • 8:34 – 100%

Ціна та конкуренти

Ціна Sony Xperia 5 IV 8/256GB сьогодні складає 33 499 грн.

Найближчим конкурентом від Apple можна назвати торішній iPhone 13 128GB за 34 999 грн або iPhone 14 128GB за 36 879 грн.

Також якщо на першому місці якість камер та фотоможливості варто звернути увагу на Google Pixel 7 Pro 12/128GB за 35874 грн або Google Pixel 7 8/256GB з великим обсягом накопичувача за 36199 грн.

Ще непоганими конкурентами в цьому ціновому сегменті є OnePlus 10T 16/256GB за 33 999 грн, Xiaomi Mi 11 Ultra 12/512GB за 33 199 грн та Samsung Galaxy S22+ 8/128GB за 35 194 грн.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!

Висновок:

попри велику кількість невеликих проблем Sony Xperia 5 IV викликає позитивні емоції. Смартфоном дуже зручно користуватися, він чудово лежить у руці, а також несе в собі ряд софтверних і хардверних переваг, які вигідно відрізняють його від переважної більшості китайських брендів та Apple iPhone.
Смартфон дорогий і не для масового користувача, але свого покупця знайде незважаючи на високу вартість. Головним мінусом девайса є сире програмне забезпечення, яке може викликати відторгнення при поверхневому ознайомленні з ним. Це відсіює величезну кількість потенційних користувачів, яких відлякає загальмований інтерфейс, що вкрай прикро, враховуючи потенціал смартфона та репутацію бренду.

Sony Xperia 5 IV надано для огляду магазином Stylus.ua


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: