Статті Статті 15.09.2022 о 14:00 comment views icon

Рейтинг найкращих стабілізаторів для телефонів в Україні — ТОП-10 моделей

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2023-06-14_10-46-22-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2023-06-14_10-46-22-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2023-06-14_10-46-22-96x96.jpg

Микола Ладуба

Автор статей

Камери смартфонів з кожним роком стають все досконалішими. Вони роблять нас щасливішими, допомагаючи зберігати приємні моменти з минулого. Але нерідко трапляється, що відео, зняте в поїздці, тремтить, а фотографії з дня народження дитини виходять розмиті та нечіткі.

Можна, звичайно, сподіватися на вбудовану стабілізацію камери й щоразу перезнімати невдалі кадри. Або перейти на якісно новий рівень, придбавши стабілізатор для телефону. Ми зібрали для вас десятку популярних стедікамів 2022 року, які позбавлять неприємних сюрпризів, зробивши процес знімання приємнішим, а відеоролики — плавними та динамічними.

Що слід врахувати при виборі стабілізатора

Трохи історії

Ще в 1550 році італійський математик Джероламо Кардано описав універсальний шарнір, який дозволяє об’єкту обертатися відразу в декількох площинах. Сьогодні цей хитромудрий винахід відомий, як «карданний підвіс». Він став основою гіроскопів і, як нескладно догадатися, карданної передачі автомобілів.  А в 1977 році кінооператор Гаррет Браун зрозумів, як використовувати його у своїй системі стабілізації відеокамер.

Система Брауна отримала широку популярність під маркою «Стедикам» і є запатентованим товарним знаком. Ну а назва, як і у випадку  Xerox, стала загальновживаною. Тому сьогодні ми називаємо стедикамами й складні стабілізатори для професійних камер, і портативні гаджети для мобільних телефонів.

Стабілізація осей

Головна якість стедікаму — здатність утримувати камеру в стійкому положенні. Залежить це від конструкції підвісу. Він може бути механічним або електронним. А також підтримувати стабілізацію в одній, двох або трьох площинах.

  • Вісь Pan (панорама) дозволяє повернути телефон вліво і вправо, знімаючи плавну панораму місцевості.
  • Вісь Roll (крен) утримує обрій від завалу.
  • Вісь Tilt (нахил) дозволяє плавно перемішувати об’єктив камери вгору і вниз.

Тривісні пристрої дорожчі, але забезпечують кращу стабілізацію. Своєю чергою, двовісні легші та компактніші, при цьому іноді не дуже поступаються аналогам в плавності картинки.

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

Режими знімання

Давно пройшли ті часи, коли стедіками всього лише усували тремтіння камери. Сьогодні вони надають користувачам безліч функцій, що дозволяють знімати креативні фото і відео з кінематографічними ефектами. Покупець може вибрати пристрій із самим широким набором таких можливостей.

  • DynamicZoom – створює так званий «ефект Хічкока», коли об’єкт знімання залишається нерухомим, а фон позаду нього стискається або розширюється.
  • CloneMe – режим, який дозволяє розмістити себе в трьох різних місцях на одному фото. Працює це так: камера робить три фото з паузою за 5 секунд, щоб модель мала можливість перейти на нове місце. Потім із трьох фотографій збирається панорама.
  • Таймлапс – спосіб стиснути час, показавши динаміку навколишнього середовища в короткому ролику. Спочатку потрібно налаштувати інтервали кадрів і загальну тривалість знімання. Потім програма робить фото і створює на їх основі відеоролик. Можливий фіксований таймлапс, чи із заздалегідь заданим рухом камери.
  • Гіперлапс – камера знімає відео, рухаючись по заданій траєкторії. Потім прискорює зображення.
  • Spin Shot – камера плавно обертається під час роботи, створюючи ефект круговороту.
  • Спортивний режим – дозволяє більш чітко відстежувати заданий об’єкт, навіть при його швидкому переміщенні.

Вага пристрою

Під час знімання стедікам доведеться довго не випускати з рук. Тому зайві грами можуть сказатися як на якості відео, так і на настрої. З іншого боку, в легкому гаджеті складно розмістити містку батарею і потужні двигуни. Таким чином, доведеться вибирати: компактність або автономність і продуктивність.

Сумісність

Не факт, що ваш телефон сумісний з вибраною моделлю стабілізатора. Він може бути більш допустимим або попросту не поміщатися в кріплення. Буває також, що смартфони з великою діагоналлю при повороті задують елементи підвісу. Щоб не засмучуватися даремно, потрібно дізнатися всі ці деталі заздалегідь.

Автономність

Більшість сучасних стедикамів дозволяють працювати понад 8 годин на одній зарядці. Но є моделі, які виділяються на загальному фоні. Так, наприклад, SNOPPA Atom має автономність до 24 годин. А може  підзаряджати смартфон за допомогою бездротової зарядки.

Універсальність

Деякі любителі знімків володіють цілим арсеналом смартфонів, екшн-камер і бездзеркалок. Зрозуміло, що їм вигідніше мати один універсальний стабілізатор на всі випадки життя. У нашому огляді така модель є. Це Moza Mini-P з максимальним навантаженням до 900 грамів.

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

DJI Osmo Mobile 4

DJI Osmo Mobile 4

Бестселер від всесвітньо відомого виробника мультикоптерів зберіг усі переваги попередніх моделей та отримав революційне доповнення. Завдяки оригінальному магнітному утримувачу встановити телефон і розпочати знімання тепер можна лише за пару секунд. Отже, стабілізатор ідеально підходить для подорожей.

За 5912 гривень покупець отримує компактний та відносно легкий (390 г) двовісний стедикам із перевіреною часом конструкцією та безліччю корисних фішок. Серед них DynamicZoom, система ActiveTrack 3.0 для покращеного автоматичного стеження, а також функція CloneMe, що дозволяє розмістити себе у трьох різних місцях на одному фото. DJI OM4 укомплектований батареєю на 2450 мА * год, чого достатньо для 13-15 годин роботи.

Переваги: ​​якість стабілізації, швидкознімне магнітне кріплення, конструкція, що складається, зручний застосунок DJI Mimo, можна використовувати як повербанк

Недоліки: не підтримує обертання на 360 градусів

DJI Osmo Mobile 5

DJI Osmo Mobile 5

Модель DJI Osmo Mobile 5 презентували у вересні 2021 року. Вона стала на 100 грамів легшою за попередницю, отримала тривісну стабілізацію та вбудований монопод для селфі. Магнітний тримач був модернізований, щоб витримувати найважчі (до 290 г) сучасні смартфони.

DJI OM 5 чудово справляється зі стабілізацією у найскладніших умовах, наприклад, під час бігу. На додаток до звичних функцій пристрій отримав нові: систему стеження ActiveTrack 4.0 та зручний режим ShotGuides з навчальними роликами.

Переваги: ​​компактність, невелика вага, чудова стабілізація у будь-яких умовах

Недоліки: місткість акумулятора зменшилася до 1000 мА*год, немає функції заряджання телефону, немає вбудованого підсвічування

Hohem iSteady Mobile Plus

Hohem iSteady Mobile Plus

3-осьовий стедикам Hohem iSteady Mobile Plus — це непогане поєднання ціни та якості. Його мотори з підвищеною на 30% потужністю легко справляються зі зніманням під кутом та під час руху. А вдосконалена система стеження надійно утримує об’єкт знімання у кадрі.

До особливостей пристрою можна віднести наявність спортивного режиму та підтримку кінематографічних ефектів. Вбудована батарея має місткість 4000 мА*год і може використовуватися як повербанк. Придбати Mobile Plus можна за ціною 2519 гривень.

Переваги: ​​приємна ціна, горизонтальне обертання в межах 640 градусів

Недоліки: незручний софт

 Moza Mini-P

Moza Mini-P

Універсальний Mini-P можна використовувати не лише зі смартфонами та екшн-камерами, але й з невеликими бездзеркалками вагою до 900 грамів. Це дозволяє заощадити, використовуючи один стабілізатор цілої колекції пристроїв. Місткість акумулятора у пристрої 2000 мА * год, чого достатньо для 12 годин роботи.

Переваги: універсальність

Недоліки: велика вага, ціна

Feiyu VLOG Pocket 2

Feiyu VLOG Pocket 2

До стабілізатора Feiyu VLOG Pocket 2 варто придивитися тим, кому важлива мобільність. Адже це одна з найкомпактніших і найлегших (268 грамів) моделей у нашому огляді. В іншому модель нічим особливим не вирізняється.

Доступно керування жестами, різні варіанти таймлапсу, режим стеження за об’єктом. Акумулятор місткістю 1300 мА*год забезпечує 9 годин роботи. Обертання по осі панорамування обмежене 330 градусами.

Переваги: компактність

Недоліки: не підходить для великих смартфонів, нестабільний додаток

 

Moza Nano SE

Moza Nano SE

Nano SE – це скоріше просунутий монопод, ніж справжній стабілізатор. Характеристики моделі далекі від рекордних: максимальне навантаження 140 грамів, стабілізація по одній осі та найпростіші режими знімання.

Але, якщо подивитися з іншого боку, це не так і погано. Річ у тім, що далеко не всі користувачі мають бажання розбиратися в сучасних функціях дорогих моделей. Тому для них переваги крихітки від Moza переважують недоліки. По-перше, вона легка (250 г). По-друге, непогано укомплектована: має розсувну ручку, фірмовий додаток, пульт дистанційного керування. І все це за 1760 грн.

Переваги: гранична компактність, простота, ціна

Недоліки: стабілізація лише по одній осі

FeiyuTech Vimble One

FeiyuTech Vimble One

Найлегший і компактніший пристрій у нашому огляді легко поміщається в кишеню або невелику сумку. Тому може стати незамінним супутником у подорожах, першим стедикамом для новачка, або доповненням до дорогого тривісного стабілізатора.

Переваги: телескопічна палиця, доступна ціна

Недоліки: стабілізація по одній осі

Zhiyun Smooth Q2

Zhiyun Smooth Q2

Невеликий стабілізатор, який можна порівняти за розміром з VLOG Pocket. Особливостями Zhiyun Smooth Q2 можна назвати алюмінієвий корпус, стабілізацію по 3 осях, роботу від батареї протягом 17 годин.

Зручна конструкція тримача дає можливість швидко від’єднати телефон і швидко поставити його назад на стабілізатор. Режими робіт стандартні для таких пристроїв: панорама, Time-Lapse, Hyperlapse, стеження, блокування, селфі.

Переваги: ​​компактність, зручне керування, батарея, що знімається, діапазон повороту 360 градусів

Недоліки: під час нахилів втрачається плавність відео, при зніманні на широкий кут кадр потрапляє мотор

BASEUS Control

BASEUS Control

Недорогий стабілізатор від китайського бренду Baseus підтримує 5 режимів знімання та підходить для смартфонів вагою до 250 грамів. Акумулятор із місткістю 4500 мАг забезпечує 12 годин безперебійної роботи. Кут повороту по кожній із 3-х осей стабілізації становить 320 градусів. Довжина пристрою у складеному вигляді 28 сантиметрів, а вага близько 520 грамів.

Переваги: зручний додаток, ціна

Недоліки: проблеми зі стабілізацією в положенні, коли ручка вище смартфона

 

SNOPPA Atom

SNOPPA Atom

Компактний 3-осьовий стабілізатор SNOPPA Atom легко поміститься у задній кишені ваших джинсів. Адже він всього на сантиметр ширший і на 2 сантиметри вищий, ніж, наприклад, Samsung Galaxy S10 Plus. Тому Atom можна носити із собою цілий день, а отже, цікавих кадрів буде ще більше.

Низьке енергоспоживання двигунів та місткий акумулятор дозволяють стедікаму працювати без підзарядки до 24 годин. Він також може заряджати смартфон за допомогою вбудованої бездротової зарядки або через USB Type-C. Вартість пристрою – 7457 гривень.

Переваги: ​​компактність, підвищена автономність, роз’єм 3,5 мм для підключення зовнішнього мікрофона, бездротова зарядка, підтримка обертання на 360 градусів

Недоліки: не йде в комплекті тринога


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: