Огляди Огляди 04.07.2022 о 16:41 comment views icon

Рецензія на 4-й сезон серіалу «Дивні дива» / Stranger Things

Павло Чуйкін

Заступник головного редактора, керівник відділу оглядів

1 липня вийшли два завершальні епізоди четвертого сезону серіалу «Дивні дива». Брати Даффер вміло скористалися величезним бюджетом (30 млн доларів на серію), удвічі збільшили хронометраж сезону та зробили найпопулярніше телешоу Netflix ще похмурішим, дорослішим та епічним. Ми вже подивилися всі епізоди та готові ділитися враженнями.

5
Плюси: гарна акторська гра, чудова операторська та режисерська робота, закручений сюжет, що пояснює багато проріх попередніх сезонів, збільшений хронометраж, покращена комп’ютерна графіка, безліч тем, похмура зловісна постановка, любов до 80-х, відмінний гумор, нові круті герої
Мінуси: велика кількість героїв, деяким персонажам не знайшлося занять, тому їх просто «тягнули» за сюжетом, неприродний вигляд акторів-дітей, що подорослішали

«Дивні дива» / Stranger Things

Жанр наукова фантастика, жахи, драма
Режисер Брати Даффер та інші
У ролях Вайнона Райдер, Девід Гарбор, Фінн Вулфгард, Міллі Боббі Браун, Гейтен Матараццо, Калеб Маклафлін, Наталія Даєр, Чарлі Гітон
Реліз Netflix

Після фіналу третього сезону минуло трохи більше півроку. Джойс, Вілл, Одинадцять та Джонатан переїхали до Каліфорнії, де дівчину цькують у школі. Інші починають боротися з новим монстром із паралельного світу, який з’явився у Гокінсі. Його назвали Векна на честь персонажа настільної гри Dungeons & Dragons. Він впливає на підлітків психологічно, потім подумки забирається у голову та вбиває. Паралельно з цим Джойс та Мюррей дізнаються, що Джим Гоппер живий та вирушають за ним до радянської в’язниці на Камчатці. А Одинадцять належить повернути й збільшити сили, але також дізнатися про свою важливу роль у створенні того самого монстра в Гокінсі.

STRANGER THINGS

Сценаристи не стали змінювати тактику сюжету, яка їм сподобалася останні кілька сезонів. У четвертому сезоні вони поділили велику компанію головних героїв на групи, вигадали для них складні завдання, а наприкінці звели їхні історії разом у дивовижному фіналі.

Щоправда, іноді деяким персонажам не придумали важливих справ, тому змушували просто слідувати за друзями, бути в кадрі, але нічого до ладу не робити. Тішить, що у двох останніх епізодах знайшлося багато роботи для всіх.

Автори навіть відкрили доробок на останній п’ятий сезон. А ще дали зрозуміти, що на глядачів чекає не весела подорож з уподобаними підлітками, а зловісна, але фінальна битва зі Злом.

Курс "Web design" від Web-academy.
Швидкий початок кар'єри у сфері IT! Опануйте професію веб-дизайнера — почніть самостійно керувати своїм часом й отримувати високий дохід вже за 9 тижнів.

Четвертий сезон і так зробили дорослим і масштабним, ефектним та зловісним. У ньому майже немає місця для підліткового безтурботного кохання, безшабашного хуліганства і туги, що щемить, по 80-х, як це було в другому і третьому сезонах. Головними темами нових епізодів стали дитячі травми та знущання у школі, домашнє насильство та суїцид, масовий страх культів та Холодної війни у ​​США.

STRANGER THINGS

Виділений на серіал величезний бюджет вирішили витратити з розумом, тому суттєво збільшили хронометраж — кожен епізод триває понад годину, а останні дві майже чотири. Також сильно підтягнули графіку, хоча обличчя Одинадцять із минулого могли б зробити й краще, а операторську роботу вивели до неймовірного рівня. Серіал ще спочатку славився чудовою постановкою, але у четвертому сезоні брати Даффер переплюнули самі себе, довівши якість фільмування до рівня найкращого світового кіно.

У «Дивних дивах» все ще непристойно багато посилань до масової культури минулого, до ігор та фільмів, настільних ігор, книг та музики. Окреме спасибі четвертому сезону за чудові саундтреки та ліцензування музики Кейт Буш та Metallica. Дякую за кеди Vans і кросівки Reebok, за плакати на стінах, за касетний плеєр Sony, за їх же різні годинники та багато чого іншого. Творці продовжують з трепетом ставитися до тієї популярної епохи, тому зробили із серіалу повноцінний музей 80-х.

Акторська гра все ще на рівні, за що братів Даффер хвалять із першого сезону. Вони вміло підібрали акторів різного віку та з великими талантами. Бентежать лише пасивні дії деяких героїв, згадані вище, та й навіть у цьому випадку свою сюжетну бездіяльність відіграють як слід.

STRANGER THINGS

У четвертому сезоні додали нових яскравих персонажів Едді Мансона та Арґайла. Схожа ситуація була з Біллі Харгроувом (Дакре Монтгомері), зведеним братом Макс, у другому і третьому сезонах, а також Робін Баклі (Майя Хоук). Едді Мансон — старшокласник, металіст та лідер клубу любителів Dungeons & Dragons. Це ефектний та яскравий персонаж, якого чудово зіграв англійський актор Джозеф Куїнн. А сцена з його виконанням Metallica на електрогітарі у Вивороті — одна з найкращих у сезоні. Також у нього склався крутий фрик-тандем із Дастіном. Роль другого виконав актор Эдуардо Франко. Він зіграв веселого доставника піци та любителя трави з Каліфорнії, з яким почав спілкуватися Джонатан.

Курс "Web design" від Web-academy.

Найдивніше та не природніше в новому сезоні — головні актори-діти, які подорослішали. Вихід нових епізодів затягнувся на три роки (коронавірус плюс тривале виробництво), тому перші ж кадри серіалу показують не милих дітлахів, що полюбилися глядачам, а дебелих підлітків з поламаними голосами, дитячими зачісками та в дивному одязі. Найменше виріс Дастін і поки що це найприродніший персонаж.

STRANGER THINGS

Звичайно, не можна ставити серіалу у провину, що час іде і його не зупинити, але це не змінює неприродності деяких акторів у їх, здавалося б, звичних ролях. Це ж було в «Грі престолів» і там ми звикли, тож через пару серій очі засвоюються й тут.

Четвертий сезон серіалу «Дивні дива» став більшим, красивішим, масштабнішим і зловіснішим. Проект виріс не лише бюджетом, а і якістю виконання, роботою сценаристів, акторів, операторів та режисерів. Це вже не веселуха для підлітків, зроблена фанатами Стівена Кінга, як кілька перших сезонів, а похмурий горор і добротна наукова фантастика з потужним посилом, ефектними сюжетними хитросплетіннями та складними темами для обговорення.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!

Четвертий сезон серіалу «Дивні дива» став найкращим за всю історію проекту. Творці вміло користуються величезним бюджетом, безмірною любов’ю до 80-х та великого кіно, тому зробили з підліткового науково-фантастичного серіалу потужну і багатогранну сагу про Добро і Зло на тлі підростаючих дітей. Якщо ви ще якимось дивом не дивилися цей серіал, саме час починати. І хоч у ньому без сумніву є мінуси, я не можу не поставити йому вищий бал. Таке слід побачити всім любителям фантастики