Огляди Огляди 13.08.2022 о 13:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Денна зміна» / Day Shift

Павло Чуйкін

Заступник головного редактора, керівник відділу оглядів

12 серпня на Netflix вийшов новий вампірський бойовик «Денна зміна». У головних ролях знялися Джеймі Фокс, Дейв Франко та Снуп Доґґ, а в режисерському кріслі опинився колишній актор та координатор трюків Джей Джей Перрі. Ми вже переглянули цей фільм і готові ділитися враженнями.

3
Плюси: відмінний екшен та бойові сцени, непогана графіка, смішні знущання з жанру фільмів про вампірів
Мінуси: нелогічний і дірявий сценарій, заплутана і до кінця не розжована міфологія упирів, незрозумілі дії головних героїв у ключових місцях історії, надто слабкі вампіри, створені лише для ефектних бойових сцен

«Денна зміна» / Day Shift

Жанр фантастика, фентезі, бойовик, комедія, жахи
Режисер Джей Джей Перрі
У ролях Джеймі Фокс, Дейв Франко, Снуп Доґґ, Карла Соуса, Міґан Ґуд, Наташа Лю Бордіццо, Олівер Мазуччі
Реліз Netflix
Рік випуску 2022

Бад Яблонскі (Джеймі Фокс) живе в Лос-Анджелесі та полює на вампірів. Він приховує свою роботу від сім’ї, тому дружина Джойслін (Міґан Ґуд) живе окремо, а Баду залишилося лише спілкування із восьмирічною дочкою Пейдж (Зайон Броднакс). Але й це у героя можуть відняти, адже колишня вирішує переїхати до Флориди у пошуках кращого життя. Щоб цього не сталося, треба за тиждень дістати десять тисяч доларів. Бад швидко потрібні гроші, тому він повертається до секретного «Союзу» — могутної та бюрократичної організації мисливців за вампірами. Там йому дають у напарники «офісного пацюка» на ім’я Сет (Дейв Франко). Хлопець не хоче працювати «в полі», він боїться зброї та вампірів, але знає про кровопивць найбільше за всіх. Разом Бад і Сет не тільки вдале полюють на ікластих тварин, але й потрапляють у дуже небезпечну гру з давньою вампіресою Одрі (Карла Соуса).

Свою незвичайну професію Бад Яблонскі прикриває прибиранням басейнів. Крім нього, у Місті Янголів є й інші мисливці, які заробляють на життя вбивством різних видів зубастиків. Гроші їм платять за вирвані вампірські ікла, які збуваються через офіційні джерела або за допомогою різних тіньових дилерів.

Дневная смена

Сценаристи Шей Хеттен та Тайлер Тайс, мабуть, намагалися продумати детальну міфологію кіно та глибше опрацювати багатовікову історію війни людей та кровопивців. Насправді ж у них вийшло лише сумбурне, нудне і заплутане пояснення хитромудрої ієрархії вампірів. Глядач майже нічого не запам’ятовує, тому до кінця фільму неясно, хто з вампірів, хто, від чого вмирає і чому.

Онлайн-курс "Digital Marketing" від Laba.
Розширте пул навичок у роботі з аудиторією.Навчіться запускати рекламні кампанії без зайвих витрат бюджету з сучасними інструментами діджитал-маркетингу, включаючи AI.

Зрозуміло лише, що тутешні упирі бояться сонячного світла, часнику, дерев’яних кілків, святої води та срібла, а також за класикою не відбиваються у дзеркалі. Але їх тут багато видів: одні виживають навіть під сонцем, інші здатні відновитися з відрубаною головою, треті гнучкі, як циркові трюкачі, четверті схожі на зомбі й так далі.

Все це різноманіття вурдалаків сильно заважає стежити за історією. Щоправда, сюжет «Денної зміни» дуже поверховий, а дії героїв нелогічні та непослідовні. Вже в середині фільму головна лиходійка могла без проблем убити Бада, але не робить цього, а її мотиви зовсім не пояснюються. Героя не чіпають і наприкінці, говорячи лише про те, що «ще рано», але чому і які на нього плани історія так і не розкриває.

Дневная смена

Відволікання на класифікацію вампірів більше заважає не зануренню у всесвіт, а виловлюванню безлічі досить непоганих, хоч і часто грубуватих жартів. «Денна зміна» знущається з вампірського жанру і багатьох популярних фільмів. Тут є посилання до «Сутінків» і «Блейду», а також проскакують кілька чудових ремарок у бік зомбі. Картина сповнена чорного гумору, але вистачає тут і примітивніших «сортирних» приколів.

Друга, і остання, перевага «Денної зміни» – винахідливі та добре поставлені бойові сцени. Бійки в рукопашну, стрілянина та погоні зроблені на найвищому рівні. У всьому відчувається рука професіонала, яку Джей Джей Перрі набивав на фільмуванні «Джона Віка 2» та «Форсажу 9».

Дневная смена

Натомість «Денна зміна» не може похвалитися якісною грою акторів. Джеймі Фокс і Дейв Франко все роблять правильно, але не видно, що фільм кидає виклик їхньому акторському таланту. Вони просто виконують свою роботу та отримують за це гроші. Снуп Доґґ і зовсім не грає, лише показує в кадрі самого себе, а головна лиходійка у виконанні Карли Соуси постає бляклою пародією на Диякона Фроста та Джареда Номака з перших двох частин «Блейда».

Попри безліч різних видів вампірів, вони відіграють роль гарматного м’яса для ефектної картинки. Лиходії пруть на героїв, як орки на ЗСУ, задавлюють кількістю і вмирають заради видовищного кадру. За весь фільм лише кілька стародавніх мерців мають однакову силу з людьми. Хоча глядачеві весь час говорять про перевагу вурдалаків над людством, що ще раз показує безглуздість та нелогічність сценарію.

«Денна зміна» — одноразовий літній блокбастер з відмінними екшеном та добротним гумором. Картина непогано обігрує упирську тематику і жорстко проходиться по жанру загалом, але сама грішить дірявим сюжетом та нелогічними діями героїв. Це безглуздий і смішний фентезі-бойовик, який варто подивитися, якщо у вас багато вільного часу і подобаються фільми про вампірів. Якщо все це не про вас, то краще оминати «Денну зміну» стороною. У бібліотеці Netflix є багато куди цікавіших картин