Огляди Кіно 20.11.2022 о 11:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Дух Різдва» / Spirited

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на фільм «Дух Різдва» / Spirited

18 листопада на Apple TV+ вже почали ділитися різдвяною атмосферою завдяки виходу стрічки «Дух Різдва». Головні ролі у проєкті виконали Раян Рейнольдс та Вілл Фаррелл, тож перед переглядом можна було очікувати не лише святкового настрою, а ще і якісної комедійної складової. Як впоралися з нею, а ще з танцями й співами автори та головні зірки — розповідаємо у рецензії.

4
Оцінка ITC.ua
Плюси: чудовий дует на екрані, непогана комедійна складова, впевнений сучасний погляд на стару, як світ, історію, ненав’язлива і доречна сентиментальність, хороші емоції, неочікувані камео
Мінуси: музичні номери, що не спроможні вразити чи запам’ятатися, бліді другорядні персонажі (особливо інші духи Різдва)

«Дух Різдва» / Spirited

Жанр різдвяний комедійний мюзикл
Режисер Шон Андерс
У ролях Раян Рейнольдс, Вілл Фаррелл, Октавія Спенсер, Джо Тіппетт, Роуз Бірн
Прем’єра Apple TV+
Рік випуску 2022
Сайт IMDb

«Дух Різдва» це осучаснена кіноінтерпретація «Різдвяної пісні в прозі» Чарльза Дікенса, в яку додали гумору й музичних номерів. Постановкою та сценарієм займалися досвідчені у комедійному жанрі кінематографісти Шон Андерс та Джон Морріс. За їх плечима є як невибагливі дурниці типу «Хто в домі тато» з тим же Фарреллом, так і хітові комедії на кшталт «Ми — Міллери». А от досвіду роботи в мюзиклах у хлопців нема, і треба сказати, це відразу впадає в очі.

Після того, як трьом духам Різдва вдається перевиховати якусь злу тітку із зовнішністю Роуз Бірн, вони розпочинають пошуки наступної «жертви». Погляд вихователів з потойбіччя падає на злісного власника готельного бізнесу. Але Дух Теперішнього Різдва (Фаррелл) звертає увагу на самовпевненого жорстокого піарника Клінта Бріггса (Рейнольдс).

Завдання ускладнюється тим, що в досьє Бріггса стоїть страшний жирний штамп з написом «невиправний». Не дивлячись на це, духи таки беруться за перевтілення цього неприємного типа. Але вони уявити не могли, що їх нова робота обернеться для всіх причетних несподіваними наслідками.

Spirited

Вже з самого початку стає зрозуміло, що творці стрічки намагаються запевнити глядача: під час перегляду краще максимально розслабитися. Та й не треба сприймати тутешні події надто серйозно. Так, фільм, як і класична повість Дікенса, намагається повчати та по-різдвяному автентично оспівує добро, причому навіть в прямому сенсі. Але його головна мета — розвеселити, потішити, і з цим «Дух Різдва» справляється на пристойному рівні.

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

Очевидно, що як мюзикл робота Андерса не становить нічого особливого, якщо не сказати, що слабенька. Головні зірки не виконують якихось захопливих номерів, а танці на дальньому плані виглядають не ліпше, ніж стандартна танцпідтримка. У тої ж Полякової на сцені відбуваються речі куди яскравіші, ніж тут.

Та добре те, що пісеньки не затьмарюють власне комедію, де Вілл Феррелл та Раян Рейнольдс почувають себе, як риба у воді. Якихось гумористичних одкровень чекати не доводиться, та покращити настрій і забезпечити святкову атмосферу стрічці до снаги.

Spirited

Дуже чітко зрозуміло і те, що «Дух Різдва» нічого нового не розповість. Його мораль прозора та проста. Але цікавою виглядає сюжетна лінія персонажа Феррелла. По-перше, його дух має пряме відношення до героя твору Дікенса. А по-друге, він також проходить власний непростий шлях, так само як і його підопічний. Тож місцевий сюжет не лише про перевтілення поганця. Це обопільний процес для обох головних героїв історії.

При цьому основна дія відбувається у наші дні, тому й теми тут зачіпаються сучасні. Розмови про агресивну стратегію піар-кампаній (є алюзія на президентські вибори в США), наслідки культури відміни, якщо вона відбувається необґрунтовано, легке висміювання корпоративних бюрократичних установ — ось що фігурує у наративі. Такий підхід бачиться вдалим, бо кому буде цікава просто чергова старанна екранізація безсмертної дікенсівської класики? Разом з тим стрічка не забуває говорити й про вічне.

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

Гармонійно в кадрі виглядають і Рейнольдс з Фарреллом. Перший відіграє типового балакливого циніка, другий бере фірмовою фареллівською придуркуватістю, але без перегинів, і це добре. Взаємодіють актори теж прекрасно, і їх дует досить переконливо веселить глядача. Сьогодні добрі емоції на вагу золота, тож дозвольте собі трохи відволіктися та отримати задоволення, наскільки це дозволяє фільм.

Висновок:

«Дух Різдва» виявився посереднім мюзиклом, але смішною та цікавою комедією з хорошими акторами. Проєкт не претендує на статус різдвяної класики, яку варто переглядати щороку у святвечір. Але це хороша розвага, що лишає по собі тільки приємні враження


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: