Огляди Мультфільми 12.04.2023 о 14:00 comment views icon

Рецензія на мультфільм «Брати Супер Маріо в кіно» / The Super Mario Bros. Movie

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

Рецензія на мультфільм «Брати Супер Маріо в кіно» / The Super Mario Bros. Movie

Образ Маріо нерозривно пов’язаний із розвитком сучасної культури. Без вусатого водопровідника в червоно-синьому костюмі неможливо уявити реальність, а Nintendo намагається зробити так, щоб кожен проєкт Маріо відповідав найвищим стандартам компанії. І мультфільм «Супербрати Маріо. Фільм» — нова спроба зайти на територію дорогого та якісного кінематографа. У рецензії нижче розповідаємо, якою вона вийшла.

4
Оцінка ITC.ua
Плюси: прекрасна графіка, як з художньої, так і з технічної точки зору; висока динаміка того, що відбувається; грамотне ставлення до канонів відеоігор про Маріо; чудова реалізація всіх ігрових механік як сценарних елементів
Мінуси: деяка простота сюжету; загальна наївність того, що відбувається, щоб не налякати та не збентежити юних глядачів

«Брати Супер Маріо в кіно» / The Super Mario Bros. Movie

Жанр анімаційна пригода
Режисер Аарон Хорват, Майкл Джеленик
У ролях Кріс Пратт, Аня Тейлор-Джой, Чарлі Дей, Джек Блек, Сет Роген, Кіген-Майкл Кі
Прем’єра кінотеатр
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Водопровідники та брати Маріо і Луїджі намагаються налагодити своє життя і вирішують відкрити свій бізнес в Брукліні. Тільки замість звичайної роботи вони потрапляють в казкові Королівства. В них якраз виникла погроза з боку Боузера, який бажає зробити Принцесу Піч своєю нареченою, а заодно й захопити увесь всесвіт.

Про Маріо вже є кіноадаптація. «Супербрати Маріо» вийшов ще 1993 року і виявився вкрай дивним фільмом навіть за мірками сумбурного кіно 90-х. Дивитися його сьогодні — погодитися на отримання дуже дивного, майже потойбічного задоволення. Але Nintendo така спадщина не потрібна, тому з новою адаптацією компанія вирішила піти іншим шляхом.

«Брати Супер Маріо в кіно» версії 2023 року — барвистий мультфільм, який за якістю графіки перевершує всі відеоігри про Маріо. Тут все сяє і виблискує, і окремі сцени з освітленням і тінями заслуговують на окремі розбори з точки зору розвитку цифрових технологій.

Курс-професія "Копірайтер" від Skvot.
40 занять — і ти з упевненістю, скілами та портфоліо зможеш тиснути Apply на вакансії копірайтера.Досвідом і ключами поділяться 2 лекторки та запрошені спікери.
Детальніше про курс

Дивитися мультфільм можна вже заради однієї візуальної частини, настільки вона гарна і, що важливіше, самобутня. У нас тут не чергова спроба «бути як Pixar», а щось своє.

Рецензія на мультфільм «Брати Супер Маріо в кіно» / The Super Mario Bros. Movie

Однак графікою вже давно нікого не здивуєш. Особливо коли йдеться про такого культового персонажа, як Маріо. І тут Nintendo з Universal Pictures та Illumination вчинили цікаво. Вони не стали безпосередньо адаптувати жоден із відеоігрових сюжетів, але взяли відеоігрові умовності та механіки за основу, щоб надати їм сенсу й усвідомленості.

Адже ігри про Маріо ніколи не були про сюжет, а багато впізнаваних елементів у них просто сприймалися як даність. «Брати Супер Маріо в кіно» перетворює всі ці даності на важливі сценарні елементи, які завжди доречні. Дещо дивно спостерігати, як та сама зірочка невразливості з простого поліпшення перетворюється на рушій сюжету, але тим цікавіший перегляд.

Фільм активно заграє з ностальгічними почуттями фанатів Маріо. Відсилань тут більше якраз на класичні частини та моменти, а не на, наприклад, відносно свіжу Super Mario Odyssey. Навіть блоки, що зависли в повітрі, від яких не сховатися в жодній із частин, тут знайшли контекст і працюють у рамках свого всесвіту.

І тим прикріше, що за такого багатого бекграунду «Брати Супер Маріо в кіно» очевидно намагається догодити насамперед дитячій аудиторії. Саме тому тут усе настільки яскраво, наскільки й просто. Не чекайте особливих сюжетних інтриг і несподіваних розвитків. Передбачити фінал історії можна з перших же хвилин перегляду, а кожна сцена закінчується саме так, як ви й думаєте.

Курс-професія "Копірайтер" від Skvot.
40 занять — і ти з упевненістю, скілами та портфоліо зможеш тиснути Apply на вакансії копірайтера.Досвідом і ключами поділяться 2 лекторки та запрошені спікери.
Детальніше про курс

Рецензія на мультфільм «Брати Супер Маріо в кіно» / The Super Mario Bros. Movie

Ігри про Маріо теж завжди залишалися доступними та доброзичливими для всіх. Але в них автори примудрялися ховати цікаві підтексти, і навіть двозначні жарти для дорослих. Мультфільм же взагалі нічим таким не займається. Він ніби боїться ризикувати, хоча здавалося б, що мультфільми давно вже стали розвагою для всіх. І приховувати в них хоча б на рівні натяків сюжетні лінії для дорослих уже стало хорошим тоном.

Той же «Детектив Пікачу» якраз міг ризикувати та з посмішкою підморгувати глядачам, щоб ті не нудьгували, поки їхні діти/молодші брати/сестри/ юного віку радіють милим монстрикам на екрані. «Брати Супер Маріо в кіно» позбавлений подібного — і це, мабуть, найголовніша претензія до мультфільму. Та й то дещо суб’єктивна, адже далеко не всі хочуть «дорослих» елементів.

Адже в іншому маємо максимально прекрасний анімаційний фільм. Чесно кажучи, від Nintendo нічого іншого не очікувалося. Контроль якості у компанії божевільний, а Маріо — її головний символ. Тож «Брати Супер Маріо в кіно» не могли вийти нічим, окрім як хорошим проєктом.

Мультфільм прекрасно звучить. Музична складова в ньому так і проситься у ваші списки відтворення. Він різноманітний і динамічний, локації постійно змінюються, тож стежити приємно навіть за дещо простуватою історією. Жарти тут добрі й активно використовують як особливості анімації, так і відеоігрову спадщину жанру.

Рецензія на мультфільм «Брати Супер Маріо в кіно» / The Super Mario Bros. Movie

Навіть озвучка тут цілком на рівні, що стосується як української, так і оригінальної версії.

Мультфільм за Маріо від самого початку був приречений на успіх. Це підтверджують його поточні рекордні касові збори. Тож він міг бути й гіршим — і все одно зібрав би свою касу. Тому дуже приємно, що «Брати Супер Маріо в кіно» далекі від слова «гірше». І про похід у кіно на мультфільм зовсім не шкодуєш, навіть якщо вам абсолютно байдуже на Маріо як ігрового героя.

Висновок:

Nintendo та її головний персонаж з розмахом увірвалася у світ анімаційних фільмів. Маріо виглядає на великих екранах настільки доречно, що вже неможливо уявити, як раніше ми жили без нього в такому форматі. Тільки не робіть занадто серйозне обличчя під час перегляду, адже тоді всі враження заваляться


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: