Статті Кіно 09.11.2023 о 11:00 comment views icon

Топ 10 фільмів про відеоігри та геймінг

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Топ 10 фільмів про відеоігри та геймінг

Сучасний кінематограф та індустрія відеоігор тісно пов’язані між собою. Підтвердженням цьому служать і наші статті, у яких ми писали про найкращі та найгірші екранізації забавок, а також склали список майбутніх кіноадаптацій. Сьогодні настала черга згадати стрічки, де відеоігри, геймери та геймінг є основою сюжету. Як завжди, пропонуємо доповнювати список в коментарях.

Трон / Tron

Фільми і дата випуску: «Трон» (1982), «Трон: Спадок» (2010)
Рейтинг IMDb: «Трон» — 6,7; «Трон: Спадок» — 6,8

Історія про геймера та програміста Кевіна Флінна, що потрапив у кіберпростір, на початку 80-х пред’явила воістину новаторські візуальні ефекти. Стрічка великого шанувальника відеоігор, режисера Стівена Лісбергера, мала величезний вплив на подальший розвиток комп’ютерної анімації. Очевидно, що для тогочасного пересічного глядача «Трон» виглядав важким для сприйняття, але згодом справедливо набув культового статусу.

Сиквела довелось чекати майже три десятиліття. Зате він міг похизуватися технологічними здобутками кінця нульових, які можна було побачити у 3D, а також видатним саундтреком від палких прихильників оригінального фільму Daft Punk. Як і його попередник, «Трон: Спадок» був високо оцінений за візуальну складову, але розкритикований за невиразний сюжет.

Раніше повідомлялося, що студія Disney активно займається розробкою продовження з підзаголовком «Арес». Головну роль отримав Джаред Лето, а знімання мали розпочатися ще влітку, але через страйки у Голлівуді були відкладені.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Джуманджі / Jumanji

Фільми і дата випуску: «Джуманджі» (1995), «Джуманджі: Поклик джунглів» (2017), «Джуманджі: Наступний рівень» (2019)
Рейтинг IMDb: «Джуманджі» — 7,1; «Джуманджі: Поклик джунглів» — 6,9; «Джуманджі: Наступний рівень» — 6,7

Сюжет про те, як юний хлопчина Алан Перріш опинився всередині гри «Джуманджі», справедливо отримав щирий глядацький відгук. Фільм з Робіном Вільямсом давно став еталонною пригодницькою комедією для усієї родини. Та якщо винуватцем непростих випробувань для героїв тоді стала гра настільна, то у сучасних сиквелах вона перекочувала на консоль.

Так, у 2017-му вийшло продовження «Джуманджі: Поклик джунглів», де в ігровий світ потрапила компанія підлітків, а їхніми аватарами стали персонажі з набором різноманітних характеристик. Касовий успіх становив майже мільярд доларів та дозволив кіноробам розвинути тему. Тож через два роки світ побачила третя частина «Джуманджі: Наступний рівень», котра теж стала успішною.

Загалом фільми серії «Джуманджі» це захопливі пригодницькі блокбастери з хорошим акторським складом, не поганим почуттям гумору та видовищними спецефектами. До того ж герої мають шанс пройти випробування, навіть якщо, наприклад, їх зжере величезний злий гіпопотам, адже гра дає кілька шансів на перемогу.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Екзистенція / eXistenZ

Дата випуску: 1999
Рейтинг IMDb: 6,8

«Екзистенція» далека від легковажного пригодницького духу попередньої позиції та пропонує похмуре бачення від Девіда Кроненберга. Сюжет зосереджується на новій однойменній грі, у яку занурюється її геніальна розробниця Аллегра Геллер та охоронець-стажист Тед Пайкл. Гравців чекає химерна подорож у незвідане з непередбачуваною кінцівкою.

Особливість тутешньої оповіді полягає у тому, що ані глядач, ані герої не знають напевно, де саме в той чи інший момент відбуваються події: чи то в грі, чи у реальному світі. На додаток невизначеність щодо ігрових цілей та дивні, подекуди огидні, біотехнології недалекого майбутнього роблять цей фільм загадковішим, а відтак — ще цікавішим. 

Тут Кроненберг порушує питання підміни реальності віртуальним світом та не забуває про свій фірмовий режисерський почерк.

Авалон / Avalon 

Дата випуску: 2001
Рейтинг IMDb: 6,4

У недалекому майбутньому втомлені від в прямому сенсі сірої дійсності люди отримали можливість втекти у світ ілюзій завдяки військовій рольовій грі «Авалон», названої в честь міфічного острова. У разі успішного завершення місій тут можна навіть заробити гроші. Вправна геймерша Еш воліє до одиночного проходження та майстерно знищує ворогів, але одного разу зустрічає тих, хто спроможний показати шлях до зовсім іншого рівня гри.

Цей фантастичний технотрилер польсько-японського виробництва має хоч і не новий, але цікавий концепт і трохи кульгаву реалізацію. А ще досить незвично бачити місцеву копродукцію, яка теж наклала відбиток на результат. Втім, не можна заперечити той факт, що є в «Авалоні» якась своя, унікальна атмосфера і автентичність. Та й у знищенні металобрухту з написом «Челябинский колхозник» існує особлива привабливість.

Геймер / Gamer

Дата випуску: 2009
Рейтинг IMDb: 5,7

У 2034 році крутий програміст Кен Кастл створює унікальну нанотехнологію, завдяки якій народжується мегапопулярна стрілялка «Вбивці». В ній гравцям дається можливість зіграти живими людьми — ув’язненими, засудженими до страти. Одним з таких стає Джон «Кейбл» Тіллман, який вже зумів пройти 27 битв та стрімко наближається до 30-ї. Перемога у ній дозволить Кейблу звільнитися і повернутися до своєї сім’ї.

Творцями цього фантастичного бойовика виступили Марк Невелдайн та Браян Тейлор — автори божевільної дилогії «Адреналін» зі Стейтемом. Тож нічого дивного, що «Геймер» увібрав у себе і частинку божевілля, і адреналіновий екшен під гітарні рифи Меріліна Менсона. Дует режисерів наголошує не стільки на жорстокому насиллі, присутньому у відеоіграх, скільки ставить діагноз залежному від несамовитих видовищ суспільству.

Скотт Пілігрим проти всіх / Scott Pilgrim vs. the World

Дата випуску: 2010
Рейтинг IMDb: 7,5

22-річний лобуряка з Торонто Скотт Пілігрим грає на басу у гаражній рок-групі Sex Bob-Omb та зустрічається з старшокласницею Найвз Чау. Якось хлопчина знайомиться з доставницею Amazon Рамоною Флаверс та розуміє, що це дівчина його мрії. Але герой не зможе бути з нею, поки не переможе сімох б̶о̶с̶і̶в її дуже злих колишніх екс-бойфрендів.

«Скотт Пілігрим проти всіх» Едґара Райта формально не має відношення саме до геймінгу, але володіє виразною відеоігровою та комікс-естетикою, що зовсім не дивно, враховуючи, звідки персонаж перейшов у площину кіноекрану. Заснований на серії коміксів Браяна Лі О’Меллі, фільм пропонує дивовижну візуальну стилізацію та усміхнено підморгує геймерам. Не дивлячись на касовий провал, з плином часу ця по-хорошому дурнувата стрічка стала культовою.

До речі, 17 листопада на Netflix стартує аніме-серіал «Скотт Пілігрим стає до бою», над яким працював автор оригінального коміксу. До озвучення персонажів долучився акторський склад фільму.

Гра Ендера / Ender’s Game

Дата випуску: 2013
Рейтинг IMDb: 6,6

А як щодо того, що інтерактивна комп’ютерна гра станеться в нагоді задля рятування цілого світу? За сюжетом фантастичного блокбастера «Гра Ендера», заснованого на однойменному романі Орсона Скотта Карда, такий перебіг подій вельми вірогідний.

У майбутньому людство вестиме кровопролитну війну з комахоподібною інопланетною расою. Військове командування вербує талановитих підлітків, котрі мають зіграти вирішальну роль у боротьбі з ворогом.

Цей фільм тримається на двох китах — суворому, але справедливому погляді Гарісона Форда та не по роках тямущому підлітку у впевненому виконанні ще зовсім юного Ейси Баттерфілда. За змістом кіно відверто підліткове, але ж хто як не підлітки знають необхідні для перемоги суперника чит-коди?

Пікселі / Pixels

Дата випуску: 2015
Рейтинг IMDb: 5,6

Знову від результатів проходження забавок залежатиме доля людства. У 1982-му році, коли вийшов вищезгаданий «Трон», НАСА запускає у космос капсулу часу із записом чемпіонату з відеоігор. Через 30 з гаком років Землю атакують прибульці у вигляді популярних ігрових персонажів. Рятувати ситуацію беруться справжні профі з ретрогеймінгу.

«Пікселі» Кріса Коламбуса явно не хапають зірок з неба та становлять ще одну дурненьку комедію із сумнівним гумором у фільмографії Адама Сендлера. Але те, з якою любов’ю і шаною творці ставляться до класичних аркадних ігор не підлягає жодному сумніву. У сюжеті фігурують мотиви таких аркад, як Pac-Man, Space Invaders, Arkanoid, Galaga, Centipede, Q*bert і, звісно ж, Donkey Kong.

Тож поряд із умовним сюжетом і примітивним гумором «Пікселі» можуть похизуватися крутою графікою (читай — сетингом), отриманою завдяки солідному бюджету. Та й декілька жартиків таки викликають посмішку.

Першому гравцю приготуватися / Ready Player One

Дата випуску: 2018
Рейтинг IMDb: 7,4

У 2045 році втомлене від похмурої дійсності людство знайде ескапістську втіху в «Оазі» — воістину видатній MMORPG з багатогранним віртуальним світом, де кожен може стати ким заманеться. Її творець Джеймс Голлідей перед смертю залишив повідомлення про надійно заховане у грі «великоднє яйце». Той, хто дістанеться до нього першим, стане новим власником «Оази». Серед багатьох претендентів на приз виявляється і молодий хлопець Вейд Вотсон.

Хто, як не Стівен Спілберг мав перенести на екран однойменний роман Ернеста Клайна? Хто ще міг передати цей добре знайомий досвідченим гікам ностальгійний дух 80-х? «Першому гравцю приготуватися» — стовідсотково гіківське, надзвичайно видовищне і буквально нашпиговане попкультурними відсиланнями кіно. Останні вражають різноманітністю. Свою хвилину слави отримала купа культових персонажів — від Робокопа і Фредді Крюгера до морталкомбатівського Горо чи Дюка Нюкема.

Під час перегляду глядач ризикує буквально потонути у багаточисленних «крашанках» немов робот у розплавленій сталі. Та перед тим йому напевно захочеться виставити великий палець догори.

Персонаж / Free Guy

Дата випуску: 2021
Рейтинг IMDb: 7,1

Охайний банківський службовець проживає «день бабака» у звичному для себе маленькому світі та не претендує на щось більше. Але одного разу цей привітний хлопчина випадково дізнається, що він — усього лиш персонаж онлайн-шутера Free City, до того ж ще й неігровий. Ці раптові знання обернуться для нещасного справжнім громом серед завжди ясного неба. Але ж ніколи не пізно стати головним героєм, принаймні, у власному житті.

«Персонаж» Шона Леві це щось середнє між «Шоу Трумена», «Пікселями» та «Першому гравцю приготуватися». Щоправда, стрічка позбавлена придуркуватості, притаманної сендлірівським комедіям, та не претендує на ностальгійне попкультурне висловлювання. В першу чергу це весела і захоплива розвага, яка має кричущу легковажність та дотепні, дозовані відсилання на індустрію розваг.

Ральф-руйнівник / Wreck-It Ralph

Фільми і дата випуску: «Ральф-руйнівник» (2012), «Ральф-руйнівник 2: Інтернетрі» (2018)
Рейтинг IMDb: «Ральф-руйнівник» — 7,7; «Ральф-руйнівник 2: Інтернетрі» — 7

На правах бонусної позиції ми просто не мали права не згадати про «Ральфа-руйнівника», який теж бере за основу ігровий сетинг та просто кишить відсиланнями до культових персонажів та ігор.

Головний герой — насправді не герой, а лиходій в аркадній забавці «Майстер Фелікс-молодший». Вже 30 років він займається усілякими руйнуваннями, що є його прямим обов’язком. Але Ральфу набридла лиходійська рутина, тож він планує змінити своє сумне становище, що призводить до непередбачуваних наслідків.

Мультфільм від студії Disney можна полюбити вже за сцену з групою підтримки лиходіїв, котрі скаржаться на свою невтішну долю. По-перше, це дуже смішно. По-друге — там зібрались такі персонажі, як Боузер (Super Mario Bros.), Доктор Роботнік (Sonic the Hedgehog), М. Байсон (Street Fighter) тощо.

Сама ж гра «Майстер Фелікс-молодший» нагадує Donkey Kong. Та й в цілому «Ральф-руйнівник» становить захопливу барвисту пригоду, яка сподобається не тільки прихильникам ігрової індустрії, а й пересічному глядачу.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: