Статті Кіно 10.12.2023 о 10:00 comment views icon

Топ 10 різдвяних проєктів останніх років

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Топ 10 різдвяних проєктів останніх років

Щороку напередодні різдвяно-новорічних свят кінотеатри та стримінгові сервіси пропонують чимало сезонних фільмів та мультфільмів, покликаних допомогти глядачам зануритися у святкову атмосферу. Але часто трапляється так, що їхня кількість не обов’язково переходить у якість. Ця кінодобірка присвячена відносно новим різдвяним проєктам, які вийшли не раніше, ніж п’ять років тому, та, на наш погляд, дозволять гарно провести час біля екрана зимніми передсвятковими вечорами. Тож зустрічайте різноманітні види Різдва — від кривавого до 8-бітного — тут і зараз.

Різдвяні хроніки / The Christmas Chronicles

Дата випуску: 2018
Рейтинг IMDb: 7

Одного разу підліток Тедді Пірс та його молодша сестричка Кейт виявляють справжнісінького Санту, сідають до нього у сани та стають причиною аварії, через яку збентежений дід ризикує не встигнути доставити усі подарунки вчасно. Тепер юні бешкетники повинні допомогти Санті виправити становище, поки не сталася справжня катастрофа.

«Різдвяні хроніки» — миле кіно для всієї родини, в основі якого лежить старий-добрий троп «врятувати Різдво». Також констатуємо, що з Курта Рассела вийшов досить харизматичний Санта-Клаус, який не особливо відповідає архетиповому образу сивочолого старого з пивним животом, що постійно волає «хо-хо-хо». У 2020 році з’явився сиквел, але, з огляду на рейтинги, глядачам він сподобався менше.

Ґрінч / The Grinch

Дата випуску: 2018
Рейтинг IMDb: 6,4

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Похмурий відлюдник Ґрінч ненавидить Різдво та усе, що з ним пов’язано: веселощі, святкування, яскраві прикраси тощо. Одного разу суцільна передсвяткова радість усіх навколишніх настільки дратує Ґрінча, що він вирішує здійснити хитромудрий план та покласти край щасливим миттєвостям жителів містечка Хтовська.

Цей мультфільм 2018 року — вже друга екранізація дитячої книжки Доктора Сьюза «Як Ґрінч украв Різдво». Вперше образ зеленого ненависника Різдва приміряв на себе Джим Керрі у 2000 році. Що цікаво, «Ґрінч» став найкасовішим різдвяним проєктом в історії, обігнавши навіть такого титана, як «Сам удома», котрий утримував лідерство впродовж 28 років.

Щасливого Різдва / Last Christmas

Дата випуску: 2019 (в Україні — з 1 січня 2020 року)
Рейтинг IMDb: 6,5

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Молода дівчина Кейт працює ельфом у різдвяній крамниці у центрі Лондона, але мріє про кар’єру співачки. Поворотним моментом у трохи хаотичному існуванні героїні стає зустріч з симпатичним хлопцем Томом. Поступово вони зближаються, але Кейт навіть не могла уявити, наскільки важливою виявиться роль Тома у її житті.

«Щасливого Різдва» до певного моменту вдало прикидається легковажним святковим ромкомом, та насправді це повноцінна, зворушлива драма, котра просто позбавляє глядачів шансу залишатися байдужими. Сюжет стрічки натхненний світовим хітом Джорджа Майкла Last Christmas, який прикрасить будь-яке кіно, а засніжений Лондон додає автентичної атмосферності.

Клаус / Klaus 

Дата випуску: 2019
Рейтинг IMDb: 8,2

Молодий чоловік на ім’я Джеспер не має жодних цілей у житті. Щоб провчити недолугого сина, батько хлопця, що займається поштовим бізнесом, відправляє того на посаду листоноші у віддалене містечко Смеренсбург за Полярним колом. Герой має розіслати не менш ніж 6000 листів, адже лише за умови виконання цього пункту зможе покинути богом забуте місце. Та як це зробити, якщо у такій глушині поштою користуються трохи частіше, ніж ніколи?

«Клаус» пропонує глядачу альтернативну історію походження Санта-Клауса і становить не звичайну різдвяну казочку, а щось явно більш вагоме. Це чарівна, емоційна та змістовно досить глибока стрічка, виконана у традиційній мальованій анімації, яка буде цікава і дорослим, і дітворі. Вона справедливо отримала загальне визнання глядачів та критиків і ще низку престижних нагород на додаток. Ви маєте обов’язково подивитися цей мультфільм, якщо досі не зробили цього.

Хлопчик на ім’я Різдво / A Boy Called Christmas

Дата випуску: 2021
Рейтинг IMDb: 6,7

Колись давним-давно звичайний підліток Ніколас вирушив у сповнену небезпечних пригод подорож, щоб знайти свого батька, який займається пошуками легендарного ельфійського селища Альфгейм. Разом зі своїми новими друзями, вірним оленем Блітценом та мишеням Мікою, герой пересвідчиться на власному досвіді, що магія цілком реальна.

Сюжет фентезійної стрічки «Хлопчик на ім’я Різдво» заснований на однойменній книзі Метта Гейґа, яка побачила світ у 2015 році. Поруч із «Клаусом» ця зворушлива та весела казка представляє ще одну варіацію на тему становлення Санта-Клауса. Перегляд суворо рекомендується у теплому сімейному колі.

8-бітне Різдво / 8-Bit Christmas

Дата випуску: 2021
Рейтинг IMDb: 6,7

То був кінець 80-х, тодішні діти розважались, як могли. Понад усе на світі 10-річний Джейк Дойл, як і тисячі інших дітлахів, мріяв про гральну консоль Nintendo. Так склалося, що така була тільки в одного хлопця з заможної сім’ї, тому діти з усієї округи вишиковувалися у чергу, щоб відкрити для себе чарівний світ відеоігор. Але Джейк хоче власну приставку, тому готовий на все, аби заволодіти 8-бітним дивом техніки.

«8-бітне Різдво» якісно виділяється з-поміж десятків сучасних різдвяних комедій, які майже неможливо відрізнити одну від одної. Захоплення ретрогеймінгом та приємний вайб 80-х тут сусідять із гарним почуттям гумору і прославленням сімейних цінностей, куди ж без них. Втім, останні не заповнюють собою увесь фільмічний простір, а стають лише необхідним доповненням до основної оповіді, відірватися від якої рішуче неможливо.

Криваве Різдво / Christmas Bloody Christmas

Дата випуску: 2022
Рейтинг IMDb: 5,1

Якось у святвечір у невеличкому містечку двоє друзів, дівчина Торі та хлопець Роббі, вирішують випити разом. Молоді люди гарно проводять час і поки що гадки не мають, що ця ніч може стати для них останньою. Біда у тому, що у місцевій іграшковій крамниці сталася технічна несправність з роботом-Сантою, і тепер цей смертоносний андроїд розгулює по окрузі з сокирою напереваги у пошуках нових жертв.

Судячи з рейтингів, глядачам фільм не дуже сподобався, а от критики виявилися більш прихильними до нього. Так, «Криваве Різдво», на перший погляд, це усього лиш дешевий слешер без особливої вигадки. Однак низький бюджет автори впевнено нівелюють виразним (неоновим) стилем та завзятим ентузіазмом. У сутності це поєднання культового слешера «Тиха ніч, смертельна ніч» (1984) та «Термінатора» Кемерона, і таке ностальгійне сінефільство дуже пасує цьому скромному, але симпатичному проєкту.

Люта нічка / Violent Night

Дата випуску: 2022
Рейтинг IMDb: 6,7

Одного разу розчарований у житті Санта-Клаус, який воліє топити свою екзистенційну кризу в алкоголі, стає свідком справжнього пограбування у домі однієї заможної родини. Він ступає на стежку війни з небезпечними злочинцями, тому, очевидно, цю люту нічку переживуть далеко не всі.

Цей комедійний бойовик не хапає зірок з неба, і під час перегляду важко позбутися думки, що його автори не використали увесь наявний потенціал. Місцевий гумор часто викликає, м’яко кажучи, здивування, а з точки зору сюжету та персонажів, окрім головного героя, дивитися нема на що.

Але це чудова альтернатива для тих, хто любить жорсткіше. Тут не скупляться ні на жорстокі сцени, ні на приємні відсилання до різдвяної класики. Добре, що поряд з теплими святковими фільмами для усієї родини існують такі безкомпромісні проєкти, як «Криваве Різдво» та «Люта нічка».

Дух Різдва / Spirited

Дата випуску: 2022
Рейтинг IMDb: 6,6

Коли потойбічні Духи Різдва вирішують взятися за «перевиховання» шкідливого піар-консультанта Клінта Бріггса, вони стикаються з низкою непереборних труднощів. Але Дух теперішнього Різдва надто рішуче налаштований, щоб відступити від наміченого плану.

«Дух Різдва» позиціюється як сучасний переказ «Різдвяної пісні в прозі» Чарльза Діккенса. Це в усіх сенсах легка та приємна стрічка з прекрасним комедійним дуетом та необов’язковими пісеньками й танцями у кадрі. Одкровень чекати не доводиться, але із функцією подарувати гарний настрій фільм справляється блискуче.

Вартові Галактики: Святковий спецвипуск / The Guardians of the Galaxy Holiday Special

Дата випуску: 2022
Рейтинг IMDb: 6,9

Пітер Квілл втратив Гамору, тому інші члени Вартових намагаються якось розрадити свого друга. Зокрема, Дракс та Богомолиця планують вирушити на Землю та подарувати Зоряному Лорду кумира його дитинства — Кевіна Бейкона. Тільки от останній точно буде не в захваті від такого перебігу подій.

Перед тим як Джеймс Ґанн остаточно попрощався з кіновсесвітом Марвел, знявши третю частину «Вартових Галактики» — найуспішнішого марвелівського фільму та кінокоміксу загалом у 2023 році, — режисер ще встиг порадувати глядачів святковим спешелом. Це весела локальна пригода Дракса і Богомолиці, що виглядає як необов’язковий, але дуже приємний подарунок усім шанувальникам божевільної команди супергероїв.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: