Статті Статті 18.10.2022 о 11:00 comment views icon

Топ-5 провальних і футуристичних проєктів армії США

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Військова справа завжди була двигуном прогресу. Завдяки розробкам, що були створені для армії, ми отримали безліч побутових технологій: супутниковий зв’язок, Інтернет тощо. За останні кілька десятиліть світ дуже різко змінився. Так само змінився й підхід до військової справи. Деякі армійські проєкти не встигали за прогресом і були закриті ще до серійного виробництва. Інші ж були провальними ще на етапі планування. Розберемо п’ять невдалих військових розробок від американських інженерів.

Стратегічний бомбардувальник-невидимка B-2 Spirit

Розпочнемо рейтинг із найбільш вдалих проєктів. Стратегічний бомбардувальник B-2 Spirit  досі використовується армією США. Це найдорожчий літак за всю історію людства. На кожен екземпляр було витрачено більш як два мільярди доларів. Перший політ цього красеня було здійснено у 1989 році. Чому ж США відмовилась від масового виробництва такого технологічного і надсучасного літака?

Топ-5 провальних і футуристичних проєктів армії США

Вражаюча ціна не дозволила йому стати основним бомбардувальником армії. Цінник у 2+ млрд доларів неабияк бив по товстому гаманцю найдорожчої армії світу. Не найкращі льотні характеристики, вразливість до ППО та інші недоліки вимагають використання прикриття і хорошої зачистки зони бомбардування. Не зважаючи на малопомітність на радарах старого покоління, B2 є легкою мішенню для противника. Сучасні системи навчились частково боротись із непомітністю літальних апаратів класу Stealth. Якщо сучасні винищувачі F35, F22 мають кращу маневровість, розвивають більшу швидкість та можуть летіти значно нижче, то B2 вкрай легка здобич для зенітних ракетних систем. Просто так ризикувати багатомільярдним літаком для проведення високоточного бомбардування не наважиться жоден генерал.

Топ-5 провальних і футуристичних проєктів армії США

Це єдиний військовий об’єкт із даного рейтингу, що досі експлуатується армією США. За всю історію не було збито жодного B2, але армія втратила один через технічні несправності під час навчальних польотів. Військове командування у реаліях сучасної війни радше використає моделі B1 або крилаті ракети. Завдяки своєму футуристичному дизайну літак став популярним у відеоіграх та фільмах. B2 – символ могутності, технологій, науки та марнотратства. Нехай це дорогий і не надто практичний літальний апарат, та він завоював серця мільйонів своїм неймовірним виглядом.

Курс Frontend від Mate academy.
Frontend розробник може легко створити сторінки вебсайту чи вебдодаток. Тому після курсу ви станете затребуваним фахівцем у сфері, що розвивається.
Інформація про курс

B-2 Spirit атакує тактичною ядерною ракетою материнський корабель прибульців у фільмі «День незалежності» (1996).

Топ-5 провальних і футуристичних проєктів армії США

B-1 Lancer в десять разів дешевший бомбардувальник, що досі використовується армією США. Виконує військові завдання не гірше свого дорогого брата B-2 Spirit.

Ударно-розвідувальний гелікоптер Comanche RAH-66

На початку 90-х років було розроблено унікальний гелікоптер Comanche RAH-66, який мав стати обличчям армії США. Перший політ цього літального апарату «із майбутнього» відбувся у 1996 році, а уже через 8 років програму зупинили. Все через надто високу ціну розробки та будівництва таких гелікоптерів. Всього було вироблено лише 2 одиниці. Розробники планували виготовити понад 1200 Команчів, на що армія США готова була виділити кілька десятків мільярдів доларів. Та активна експансія безпілотних літальних апаратів витіснила гелікоптер невидимку на другий план. Програму вирішили закрити у 2004 році, а прототипи Comanche стали музейними експонатами.

Топ-5 провальних і футуристичних проєктів армії США

Comanche став популярним й завдяки появі у кіно. Його часто засовували у різні бойовики, науково-фантастичні стрічки, відеоігри тощо. На основі його дизайну було спроєктовано чимало вигаданих літальних апаратів із фільмів про недалеке майбутнє.

Курс Frontend від Mate academy.
Frontend розробник може легко створити сторінки вебсайту чи вебдодаток. Тому після курсу ви станете затребуваним фахівцем у сфері, що розвивається.
Інформація про курс

Топ-5 провальних і футуристичних проєктів армії США

Група гелікоптерів Comanche RAH-66 проти зеленого стероїдного хлопця у фільмі «Халк» (2003).

На початку 2000-х були популярні авіасимулятори, в центрі уваги яких був легендарний «Команч». Надто красивий зовнішній вигляд не міг залишити цей провальний гелікоптер без уваги. Його рублений, низькополігональний дизайн нагадує спортивні автомобілі італійського виробництва. Не дивно, що Comanche заробив світову славу, хоча й не мав практичного використання. У 2020-ому році вийшов однойменний симулятор Comanche, що доступний в Steam.

 

Ядерна артилерія

Перші випробовування ядерної артилерії відбулись в 1953 році. Гармата M65 280 мм вистрелила урановим снарядом W9 на тестовому полігоні. Потужність цієї крихітної боєголовки вражає. Сила вибуху була орієнтовно рівною тій бомбі, що було скинуто на Хіросіму у 1945 році, тобто 15 кілотонн у тротиловому еквіваленті.

Топ-5 провальних і футуристичних проєктів армії США

Це сильна вибухівка навіть за сучасними мірками. У 50-х роках ХХ століття військові стратеги вважали, що таку зброю буде раціонально використовувати в безпосередній близькості біля лінії фронту.

Топ-5 провальних і футуристичних проєктів армії США

У сучасних реаліях така зброя зовсім неактуальна. Використання крилатих ракет і тактичної авіації значно логічніше, безпечніше та ефективніше. Ракетні носії ядерних боєголовок мають більший радіус дії та дивовижну точність. Дорога в експлуатації та зовсім не гуманна ядерна гармата навряд чи колись використовувалася б цивілізованою армією. У епоху холодної війни ця пушка слугувала радше показовим видом озброєння. Ця гармата заслужено з’явилась на полях битви відеогри Command and Conquer: Generals, але уже на озброєнні комуністичного Китаю.

Красива утопічна зброя, що могла б випалювати сотні квадратних кілометрів ворожої землі. Атомна гармата – ідеальна артилерія для неврівноваженого, шаленого генерала, що чхати хотів на міжнародні норми права і екологію. Цей вид озброєння відносимо до найбільш невдалих видів.

Атомний танк TV-1

2-ге місце у рейтингу невдалих військових проєктів США займає танк (а точніше невипущений прототип) із ядерним двигуном. Активний розвиток атомної енергетики ХХ століття зачепив усі сфери. Інженери у 1950-х роках вирішили спроєктувати важкий танк із ядерною силовою установкою. Підводні човни і кораблі використовують такий тип двигунів, отож атомний двигун не виглядав у танку чимось фантастичним.

Топ-5 провальних і футуристичних проєктів армії США

Модель танка TV-1 із ядерним двигуном.

У наш час така технологія виглядає нераціональною. В теорії танк міг би довгий час перебувати на ходу без заміни палива. Розвиток і покращення дизельних двигунів цілком витіснили ідею ядерних установок у бронетехніці. Проблема палива не була на першому місці, тому ця автономність здавалась непотрібною. Високий рівень опромінення та небезпеки, дороге виробництво та недешеве обслуговування переконали керівництво США передумати. Згодом армія змушена була відмовитись від такого шаленого танку, який так і ніколи не був побудований.

Ходяча вантажівка – ходячий гріб

На перше місце рейтингу поставимо найбільш безглузду розробку армії США. Кодове ім’я Walking Truck (ходяча вантажівка) отримав експериментальний бронетранспортер. За задумом розробників він повинен був стати ідеальною машиною для болотистої та лісової місцевості. Але цю розробку військові прозвали «труповозка» або «ходячий гріб». Безперспективна машина, що не була ніколи реалізована із очевидних причин. Можна подумати, що цю бляшанку почали розробляти на початку 1-ої Світової війни. Та перший макет з’явився у 1967 році. На той час робототехніка була дуже погано розвинутою. Гусеничні танки та колісні бронетранспортери забезпечували хорошу маневреність і мали чудові характеристики. Для чого було займатись проєктуванням такого при наявності якісної колісної техніки?

Топ-5 провальних і футуристичних проєктів армії США

Ця неохайна металева потвора стала б ідеальною ціллю для мінометних обстрілів. Навіть за умов сучасних технологій реалізувати подібного монстра було б непросто. У період 60-70-х років змусити Walking Truck зробити хоча б кілька кроків було б досягненням. Дивує те, що подібні проєкти хоча б якось розглядались. Навіжені вчені мали полігон для креативу і пропонували найбільш безглузді ідеї.

Топ-5 провальних і футуристичних проєктів армії США

Шкода (або на щастя), що світ не побачив робочого прототипу «ходячого гробу». Можливо, розробники планували вводити противника у ступор і таким чином відвертати увагу, адже в реаліях сучасної війни цей транспортер міг би лише розсмішити ворогів. Використання роботизованих ніг замість коліс дуже непрактично навіть у ХХІ столітті. Схожу техніку можна зустріти лише у відеоіграх чи науково-фантастичних фільмах.

Топ-5 провальних і футуристичних проєктів армії США

Iron Harvest – фантастична стратегічна гра в реальному часі. В центрі геймплею механічні роботи (мехи) епохи Першої світової війни.

Висновки

Сполучені Штати Америки завжди вкладали чимало коштів у військові розробки. Деякі проєкти інженерів отримали гарне фінансування, але були згодом зняті із виробництва. Високотехнологічний та неймовірно маневровий гелікоптер Comanche був замінений безпілотними літальними апаратами. Футуристичний бомбардувальник B-2 Spirit не дає вагомих тактичних переваг і надто дорого обійшовся державі. Часто провальні військові проєкти стають популярними завдяки відеоіграм чи кінострічкам. У Real Time стратегіях можна побачити навіть такі дивні види військового озброєння як ядерну артилерію і танки. Деякі розробники заглибились у фантастику і втілили мрію американських інженерів про ходячих роботів. У будь-якому випадку ці провальні розробки зробили величезний вклад у розвиток військової культури і показали напрямок, у якому варто рухатись військовій інженерії.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: