Новини Наука та космос 01.08.2024 о 22:58 comment views icon

Біологічна зброя навпаки: вчені випустили з дрона комарів з бактеріями, які знищують хворобу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Біологічна зброя навпаки: вчені випустили з дрона комарів з бактеріями, які знищують хворобу

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Дослідники випробували скидання з дронів комарів, заражених бактеріями, які протидіють хворобі. Лихоманка денге щороку вражає 390 млн, згідно з даними ВООЗ.

Розповсюдження інфікованих комарів з дронів теорії змов асоціюють зі спробами поширення хвороб, але вчені вирішили зробити навпаки. У ході дослідження комарі були заражені бактерією Wolbachia, яка блокує вірус, котрий викликає лихоманку денге.

Це не перша спроба використання комарів для боротьби з хворобами. Раніше вчені генетично модифікували комарів, щоб у них в кишківнику не зростав малярійний паразит. Вони резистивні до всіх чотирьох типів вірусу денге та втратили здатність знаходити людей як джерело крові.

Доставити модифікованих комарів в дику природу може бути складним завданням. Наразі їх випускають люди безпосередньо на місцевості випускають. Для цього треба дістатися віддалених та потенційно небезпечних регіонів. Дрони для цього підходять якнайкраще.

Дослідники під керівництвом Я Сунь Ліна з Всесвітньої програми боротьби з комарами (WMP) зі штаб-квартирою в австралійському Мельбурні, Австралія, використали саме цей підхід. Система доставлення комарів дроном, розроблена Ліном та його колегами, здатна перенести 160 тис. дорослих комарів. Комахи прикріплюються до дрона у камері з контрольованою температурою та вологістю, щоб зберегти їх здоровими та спокійними під час транспортування. За маршрутом призначення дрон випускає групи по 150 комарів, розповсюджуючи їх на великій території.

Під час двох польових випробувань, проведених на Фіджі, Лін та його колеги зафіксували, що метод розповсюдження був таким же успішним, як і традиційні вкиди. Диспетчери керували дроном із безпечного віддаленого місця, а не страждали у джунглях. Комарі ефективно поширювали бактерії на території площею два квадратних кілометри.

Курс Java developer від Mate academy.
Java developer: підготуємо вас до карʼєри в IT з нуля. Допоможемо з працевлаштуванням!
Отримати знижку на курс

Розповсюдження інфікованих Wolbachia комарів в Індонезії раніше вже призвело до зменшення поширення лихоманки денге на 77%. Новий метод боротьби з вірусом дозволяє застосовувати комарів на більших територіях. Дослідження збуло опубліковано в журналі Science Robotics.

Резніков оголосив в Україні часткову мобілізацію «Москіти проти московитів» – призвуть близько 300 тис. комарів

Джерело: New Atlas

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: