Новини Технології 20.12.2023 о 17:39 comment views icon

Британський суд постановив, що штучний інтелект не може бути «‎винахідником» патентів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Вчений-комп’ютерник Стівен Талер так і не зміг отримати патенти на винаходи, які створила його система штучного інтелекту, або як він сам її назвав «‎машина для творчості» DABUS.

Раніше його спроба на реєстрацію двох патентів (на контейнер для їжі та ліхтар) була відхилена Управлінням інтелектуальної власності Великої Британії — на підставі того, що «‎винахідником має бути людина чи компанія, а не машина». Талер подав апеляцію до Верховного суду країни, який у середу одноголосно відхилив її майже з тим самим формулюванням.

У письмовому рішенні, як зазначає Reuters,  суддя Девід Кітчін також зазначив, що справа «не стосується ширшого питання, чи мають бути патентоспроможними технічні досягнення, створені машинами, які працюють автономно та працюють від ШІ».

Адвокати Талера сказали, що постанова підтверджує, що патентне законодавство Великої Британії «в цей час абсолютно непридатне для захисту винаходів, створених автономно машинами ШІ, і, як наслідок, абсолютно неадекватне для підтримки будь-якої галузі, яка покладається на ШІ в розробці нових технологій».

В Управлінні інтелектуальної власності Великої Британії привітали рішення та роз’яснення, яке воно дає «щодо закону з патентування творінь машин зі штучним інтелектом».

На початку року Талер програв аналогічну заявку в США, де Верховний суд відмовився розглядати скаргу на відмову Бюро патентів і товарних знаків видати патенти на винаходи, створені його системою ШІ.

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

Джайлз Парсонс, партнер юридичної фірми Browne Jacobson, який не брав участі у справі, сказав, що рішення Верховного суду Великої Британії не є несподіванкою.

«На цей час рішення не матиме значного впливу на патентну систему», — сказав він. «Це тому, що зараз ШІ є інструментом, а не агентом. Очікую, що це зміниться в середньостроковій перспективі, але ми можемо впоратися з цією проблемою, коли вона виникне».

В окремій справі минулого місяця Високий суд Лондона постановив, що штучні нейронні мережі можуть отримати патентний захист відповідно до законодавства Великої Британії.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: