Новини Пристрої 07.06.2022 о 17:02 comment views icon

До осені 2024 року всі смартфони, що продаються в ЄС, мають оснащуватися універсальним роз’ємом USB-C для заряджання

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Законодавці Європейського Союзу дійшли згоди щодо законопроєкту, що регламентує обов’язкове використання роз’єма USB-C для майбутніх смартфонів, що продаються на території ЄС. До осені 2024 всі смартфони в ЄС повинні оснащуватися для підзарядки виключно універсальним роз’ємом USB-C. Це правило торкнеться, зокрема, пристроїв Apple iPhone, які зараз поставляються з фірмовим роз’ємом Lightning.

Правило з обов’язкового використання роз’єма USB-C також застосовуватиметься до інших електронних пристроїв, включаючи планшети, цифрові камери, навушники, портативні ігрові приставки та електронні книги. Аналогічне правило щодо ноутбуків набуде чинності пізніше.

Ці законодавчі ініціативи розроблялися понад 10 років, але лише зараз після переговорів між різними органами ЄС було досягнуто згоди щодо сфери їх застосування.

Перш ніж ці законодавчі вимоги набудуть чинності, вони мають бути схвалені парламентом та радою ЄС. Очікується, що відповідні процедури пройдуть до кінця поточного року, і вони будуть лише формальністю, оскільки принципових угод уже досягнуто. У пресрелізі Європарламенту чітко зазначено, що закон набуде чинності «до осені 2024 року». До цієї дати всі пристрої, що підпадають під дію закону і продаються в ЄС, повинні використовувати USB-C для дротової зарядки.

Введення «загального зарядного пристрою» – це спроба ЄС скоротити кількість електронних відходів та полегшити життя споживачів. Очікується, що в майбутньому смартфони та інші пристрої будуть поставлятися без зарядного пристрою, а споживачі вже матимуть відповідні аксесуари. За оцінками ЄС, цей закон допоможе заощадити споживачам €250 млн на рік на «непотрібних покупках зарядних пристроїв» і зменшити кількість електронних відходів на 11 тис. тонн на рік.

Дані зміни найбільше вплинуть на Apple, яка є єдиним великим виробником смартфонів, що досі використовує пропрієтарний роз’єм замість USB-C. У 2021 році Apple продала 241 млн iPhone по всьому світу, з яких близько 56 млн – у Європі. Буквально місяць тому аналітик Мін-Чі Куо припускав, що у 2023 році Apple замінить пропрієтарний роз’єм Lightning в iPhone на універсальний USB-C. Раніше Apple виступала проти спроб ЄС нав’язати обов’язкове використання роз’єма USB-C.

Курс QA від Mate academy.
Найпростіший шлях розпочати кар'єру в ІТ та ще й з гарантованим працевлаштуванням.
Інформація про курс

Мін-Чі Куо: Apple у 2023 році відмовиться від пропрієтарного роз’єму Lightning в iPhone на користь USB-C

Джерело: The Verge

  • Наприкінці 2021 року Єврокомісія представила законопроєкт щодо введення єдиного зарядного пристрою з роз’ємом USB-C для усіх мобільних пристроїв.
  • Наприкінці квітня 2022 року профільний комітет Європарламенту з внутрішнього ринку та захисту прав споживачів (IMCO) схвалив цю ініціативу.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: