Новини IT-бізнес 12.07.2023 о 22:22 comment views icon

Двоє підлітків зламали NVIDIA, Rockstar, Uber та низку інших компаній – їх судять в Лондоні

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

У Лондоні 18-річному Аріону Куртаю та 17-річному хлопцю, ім’я якого не називається, висунуто звинувачення у зламі NVIDIA, Rockstar, Uber та інших компаній. Його пункти включають неправомірне використання комп’ютера, шантаж та шахрайство. Підлітків підозрюють у причетності до групи хакерів Lapsus$.

Звинувачення стверджує, що Аріон Куртай зі співучасниками зламав системи Revolut, Uber та Rockstar Games у вересні минулого року, тоді як його вже було звільнено під заставу за іншими звинуваченнями. Куртай разом з іншими невідомими членами Lapsus$ відповідає за крадіжку комерційного коду та відео з останньої гри Grand Theft Auto. Стверджується, що він видавав себе за підрядника фірми, відповідльний за спробу зламу та причетний до шантажу з метою отримання винагороди.

Аріон Куртай був визнаний нездатним постати перед судом за медичними показами. Це означає, що присяжні вирішуватимуть, чи несе він відповідальність за передбачувані злочини, а чи не винний він у них. Він також уникне в’язниці, якщо його визнають винним. Судовий процес триватиме 8 тижнів. Його 17-річний спільник визнав провину щодо деяких пунктів звинувачення.

Один з епізодів – спільний злам підозрюваними NVIDIA. У лютому 2022 року спільники взяли під контроль облікові записи двох підрядників і отримали доступ до конфіденційних даних компанії, зокрема секретів програмного забезпечення. Хакери вкрали у NVIDIA близько терабайта даних та опублікували частину з них, погрожуючи оприлюднити інше, якщо не отримають викуп.

Прокурори заявили, що поліції вдалося пов’язати злами з підлітками за допомогою IP-адрес, електронної пошти, мобільних пристроїв та облікових записів Telegram. Крім того, молоді люди регулярно хвалилися в мережі зламами. Куртай схарактеризований як «дуже компетентний і навіть геніальний», але як підліток він «не міг утриматися від вихвалянь».

Uber, ймовірно, хакнув підліток — співробітники сприйняли як жарт його повідомлення в Slack

Онлайн-курс "Чистий код та патерни проєктування" від robot_dreams.
Прискорюйте й спрощуйте процес розробки.Під менторством лектора з 15-річним досвідом ви навчитеся застосовувати 20+ шаблонів, опануєте рефакторинг і принципи чистого коду.
Детальніше

Масштабний витік про GTA 6 став жахом для Rockstar — відповідальний за нього 18-річний зломщик Uber

Джерело: Bloomberg


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: