Новини Наука та космос 29.10.2022 о 10:45 comment views icon

Джеймс Вебб напередодні Гелловіну отримав моторошне зображення Стовпів творіння

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Зображення Стовпів творіння, зняте MIRI – камерою середнього інфрачервоного діапазону телескопа Джеймса Вебба – допоможе дослідникам краще зрозуміти, як утворюються зірки.

NASA опублікувало ще одне зображення Стовпів творіння, зроблене космічним телескопом Джеймса Вебба (JWST). У той час як знімок, який агентство опублікувало минулого тижня, надає детальний огляд зірок, що формуються в цьому регіоні, останнє фото –  ще більш захоплює та… тривожить.

Моторошне зображення у помаранчевому та чорному кольорах, зроблене приладом середнього інфрачервоного випромінювання Вебба (MIRI), безумовно, є своєчасним, враховуючи, що до Гелловіну залишилося кілька днів. У NASA кажуть, що знімок надає можливість по-новому подивитись на Стовпи творіння, зосереджуючи увагу саме на газу та пилу регіону.

Зображення минулого тижня було зроблено за допомогою камери ближнього інфрачервоного діапазону Вебба (NIRCam), яка змогла роздивитись тисячі нових зірок крізь стовпи пилу – детальніше, ніж раніше. Однак багато об’єктів недостатньо яскраві, щоб просвічувати їх на довжинах хвиль, на яких фокусується MIRI.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

У NASA кажуть, що за допомогою цього зображення астрономи мають дані середнього інфрачервоного світла з вищою роздільною здатністю, ніж була доступна в минулому. Агентство зазначає, що дослідники вивчатимуть більш точні рухи пилу, щоб сформувати повніший 3D-ландшафт Стовпів творіння.

Стовпи творіння знаходяться в туманності Орла, приблизно за 6500 світлових років від нас. Якщо вам цікаво, наскільки все це величезне, подивіться на яскраво-червону зірку, яка виступає з правого боку верхньої колони, приблизно на півдорозі вгору. NASA каже, що зірка та її пилове оточення більші за всю нашу Сонячну систему.

Габбл також фотографував  Стовпи творіння  – вперше це сталося у 1995 році, але тоді технологія дозволила виявити лише частину зірок у регіоні. Фотографію було складено з 32 окремих знімків зроблених чотирма камерами, у тому числі ширококутною та планетарною камерою №2. На фотографії було зображено світло, що випромінюється різними хімічними елементами в хмарі, які на зведеній фотографії позначені різними кольорами: зелений колір — це водень, червоний — одноразово іонізовану сірку, а синій — двічі іонізовані атоми кисню.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

На честь 25-річчя запуску Габбла було зроблено нову фотографію Стовпів творіння — більшу і з вищою роздільною здатністю. Зображення зняте ширококутною камерою №3, встановленою на телескопі у 2009 році. Повторна робота 2014 року надає більше деталей, але знімок у видимому світлі, як і раніше, залишав стовпи відносно непрозорими та приховував деякі зірки, що формуються.

Зображення "Стовпів Творіння", зроблені космічним телескопом Габбла в 1995 (ліворуч) і фото Джеймса Вебба у 2022-му (праворуч).
Зображення Стовпів творіння, зроблені космічним телескопом Габбла в 1995 (ліворуч) і фото Джеймса Вебба у 2022-му (праворуч).

Раніше Джеймс Вебб виявив дивні молекули навколо надмасивних чорних дірок – випромінювання не знищило сполуки, а просто змінило їх властивості.

12 липня 2022 року після місяців очікувань NASA нарешті опублікувало перші наукові (повноколірні) знімки космічного телескопа імені Джеймса Вебба (JWST), що ознаменували початок його наукової програми завдовжки 10+ років. Ми робили добірку знімків і порівнювали їх із результатами роботи його попередника Габбла. Після цього JWST надав інформацію для великої кількості корисних відкриттів – зокрема зняв Юпітер з полярним сяйвом, що в тисячу разів сильніше за земне; зібрав дані, аналіз яких допоможе астрономам визначити склад атмосфери Марса та його поверхні; зробив найчіткіше фото кілець Нептуна та попрацював одночасно з Габблом, знявши момент зіткнення зонда DART з астероїдом.

Джерело: NASA, Engadget

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: