Новини Україна 01.11.2023 о 15:57 comment views icon

Future Perfect: в Україні запускають національну програму з популяризації англійської — із безплатними курсами для громадян

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Нині 49% опитаних українців не мають жодних навичок з англійської мови.

Уряд України запускає національний проєкт з популяризації англійської мови Future Perfect, мета якого зробити англійську — мовою міжнародного спілкування в країні та допомогти громадянам опанувати її.

«Уже зараз українці, які володіють англійською, мають переваги на ринку праці. Це вища зарплата, більше кар’єрних можливостей, здатність швидше розвиватися і в разі потреби здобувати новий фах», — заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Раніше Президент Володимир Зеленський подав до Парламенту законопроєкт 9432, який офіційно закріплює статус англійської як мови міжнародного спілкування в Україні. Серед іншого документ визначає категорії посадовців, від яких вимагатимуть обов’язкового володіння англійської та передбачає дублювання англійською інформації в аеропортах, портах, громадському транспорті, музеях тощо, сприяння вивченню англійської серед громадян (передбачається, що в дитячих садочках учні старшого дошкільного віку обов’язково її вивчатимуть), а також містить суперечливу норму про показ англійських фільмів в оригіналі в українських кінотеатрах.

«Президент озвучив конкретну мету для ВВП України — трильйонна економіка. І наша ціль — збільшити доходи країни в понад 5 разів. У нас мають створюватися інноваційні компанії з великою доданою вартістю, що коштуватимуть мільярди. Їх створюють люди, які швидко навчаються, здобувають нові знання й розвивають навички. Один із кроків для досягнення цієї цілі — знання англійської мови», — каже Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій.

Нині, згідно з даними дослідження Київського міжнародного інституту соціології, 88% опитаних українців вважають, що вони мають обов’язково вивчати англійську мову. Водночас люди з дуже низьким доходом зовсім не знають англійської — 65%, а серед людей з високим доходом таких тільки 27%.

На якому рівні українці знають англійську? (інфографіка)

Якщо говорити більш конкретно, то Future Perfect надасть доступ кожному українцю до безплатних програм та сервісів, які допоможуть вивчати англійську у зручному та доступному форматі. Перші з них — платформа Empower від Кембриджу, яка доступна для українських викладачів та студентів, а також платформа для вивчення мов з персоналізованим підходом Promova, яка пропонує українцям Premium-доступ до всіх мовних курсів на 3 роки

«Нині 49% опитаних українців не мають жодних навичок з англійської мови. На державному рівні ми сприятимемо вивченню англійської на всіх рівнях освіти й в будь-якому віці, починаючи від дошкільнят», — зазначає міністр освіти й науки України Оксен Лісовий.

До програми Future Perfect можуть долучатися бізнеси, організації та ініціативи, які допомагають українцям вивчати англійську мову — для цього необхідно написати на [email protected] та запропонувати свої безплатні інструменти освіти.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: